АМЕРИКА У ШОКУ – ЗАПАД БЕСПОМОЋАН: Руси јуре кроз Сирију! Незаустављива армија кад НАДИРЕ, СВИ СЕ СKЛАЊАЈУ!

AMERIKA U ŠOKU – ZAPAD BESPOMOĆAN: Rusi jure kroz Siriju! Nezaustavljiva armija kad NADIRE, SVI SE SKLANJAJU!

17 oktobra 2019

U grad Kobane iznenada je uletela kolona ruskih oklopnih vozila „Tigr-M“ i „Tajfun“ (elementi Jedinica za specijalne operacije SSO i bat.VP) koja je protutnjala njegovim glavnim ulicama i bez zaustavljanja produžila dalje.

Društvenim mrežama se dele video-snimci kako ruska borbena vozila jurišaju Sirijom, te se pojavio i snimak iz mesta Šujuk, jugo-zapadno od Kobanea.Ruska grupa je sa delom sirijskih snaga nastavila da grabi ka obližnjoj sirijsko-turskoj granici. Usled velike brzine sa kojom se cela akcija odvija, trenutno se ne zna njihova tačna lokacija.

Snimci nezaustavljive ruske armije podsećaju na juriš na aerodrom Slatina 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

KOMENTARI17 komentara

 1. Slobodanka says:

  Moraju da jure jer imaju velike zadatke pred sobom. 1. Treba zaustaviti tursku ofanzivu i osloboditi mesta koja je Turska već zauzela u ovoj vojnoj operaciji. Paralelno sa tim Rusija će raditi i diplomatski na postizanju dogovora Sirija-Turska. Taj sporazum Turska će pre prihvatiti ako vidi da je na severu države prisutna država Sirija, odnosno Turska ni slučajno neće praviti nekakav sporazum sa sirijskim Kurdima. 2. Treba da pokriju dosta veliku površinu od 51.657,72 km2. Poredjenja radi to je malte ne kao površina 2,5 Vojvodine ( Vojvodina 21.506 km2) ili 58,4% od ukupne teritorije naše države Srbije (88,499 km²). Pritom još treba i da se bore sa Turcima i da ih vrate nazad u Tursku. 3. Ako bi granice države uporedili sa zidovima kuće onda je Sirija kuća sa samo 2 zida. Tako gledajući Sirija ima samo zapadni zid (državnu granicu na zapadu) i južni zid ali ne ceo jer na sredini prekida ga američka baza u Tanfu. U prvoj fazi snage SAA uz rusku pomoć moraju da pokriju severni koji sad ugrožava Turska i njegovu neposrednu poledjinu, to je otprilike oko 40.000 km2. VEOMA JE VAŽNO DA UBRZO NASTAVE PREUZIMANJE ISTOČNOG DELA SIRIJE (JUŽNI DEO POKRAJINE HASAKA I ISTOČNI DEO POKRAJINE DEIR EZ ZOR). U istočnom delu pokrajine Deir ez Zor Sirija ima najveći broj naftnih polja i ono najveće naftno polje Omar. Znamo kako SAD lako menjaju svoje odluke, a na Trampa će sada sigurno vršiti pritisak. ... NAPOMENA: Po sastavu pretežno kurdski SDF uz američku podršku pokrivao je teritoriju od 51.657,72 km2 što je 27,53% teritorije Sirije. Zbog toga Sirija nije imala kontrolu nad najkraćom istočnom granicom (prema Iraku) i na severnoj granici (prema Turskoj) ali samo istočno od Eufrata što je i bez onog kraćeg dela granice zapadno od Eufrata > baš prilično dugačka linija.

  • Slobodanka says:

   ... moraju da pokriju > severni deo Sirije ...

 2. A akoM says:

  Puno igrača na Blistoku!Bit će veselo!

 3. E.Lirsch says:

  "Lasno ti se razmetati kmete po utrini dje turaka nema" Kako rusi jure ali tek posto americki smrdljivci napuste polozaje. Sad i turcin napreduje…

  • Mile says:

   Lažna dobrice, šta im ti želiš? Da naivno i glupo udju u sukob sa već odlazećim američkim snagama i da zbog toga ne stignu na vreme na sever gde prodire Turska sila? Nadmašio si najzloglasnije srpske svekrve.

  • padre says:

   Pa šta, po tvom su trebali da zarater sa Amerima,da bi bili junaci?Šta misliš, šta bi bilo sa tobom,pa i samnom, da su to uradili?

 4. Vucko says:

  Da... Neko je nekad prorekao da će aja sofija opet biti pravoslavna, pa sad... Vrijeme je čudo

 5. Slobodanka says:

  Prvobitni dogovor Autonomije sirijskih Kurda govori o nesmetanom ulasku snaga SAA na prostoru od Manbidža do Derika da bi obezbedili bezbednost celokupnog stanovništa od turske sile koja nadire sa severa. Derik to je grad Al Maliki (Al Malikiyah) na krajnjem severoistoku Sirije. Takodje u tom dogovoru stoji očekivanje da će snage SAA pomoći oslobadjanje Afrina (zapadno od Eufrata) koji je Turska okupirala tokom operacije Maslinova grančica 2018 godine. Dakle to su sve teritorije na severu Sirije. U tom prvobitnom dogovoru ne pominje se južni deo pokrajine Hasaka i istočni deo pokrajine Deir ez Zor verovatno zato što nisu predmet turske okupacije, ali jesu predmet američke okupacije. U kojoj meri sirijski Kurdi mogu da raskinu svoje ranije savezništvo sa SAD??? Imam u vidu da sve i da hoće i bez obzira što su surovo ostavljeni od strane SAD-a, Sirijski Kurdi ne mogu proterati američke snage iz južnog dela Hasake i iz pokrajine Deir ez Zor. Amerikanci se sklanjaju samo sa severa Sirije i samo toliko da se ne nadju u makazama sukoba Turska - Sirija i njeni saveznici. Dakle oko dalje sudbine pokrajine Deir ez Zor vidim najveći problem. Baš zato što je pokrajina Deir ez Zor najbogatija naftom, a ta nafta je najmoćnijim Čemerikancima posebno slatka. Stvar je u tome da to što ne mogu da ostvare sirijski Kurdi, to ne mogu da ostvare ni Sirija i njeni saveznici - u pogledu preuzimanja kontrole nad celom pokrajinom Deir ez Zor. Ako Čemerikanci nastave tamo da tvrdoglavo da sede šta može da preduzme Sirija? Mogla bi da rasporedi S-300 tako da pokrivaju i jugoistočnu Siriju, ali to znači produbljivanje konflikta sa SAD, a još se nisu rešili ni Turske. Ne sumnjam da Turska sila će nekako otići, biće i političkih rešenja sa Turskom tj. neće se sve rešavati vojnim putem. Ali bojim se da Čemerikanci će nastojati da još dugo podrivaju Siriju. Oni znaju da ako Siriji predaju njoj pripadajuće sirijske naftne izvore da to će omogućiti ekonomsku obnovu Sirije. Ne verujem da oni koji vladaju sa SAD da će dozvoliti ekonomsku obnovu Sirije.

 6. Slobodanka says:

  Još nešto što je sada veoma važno: Zapad nije bespomoćan. Zapad kobojagi kritikuje Tursku i formalno gledajući za to ima debela opravdanja, ali ne žale lideri sa Zapada Kurde ni pripadnike drugih etničkih grupa na severu Sirije nego u dubini pokvarene duše priželjkuju da sada dodje do ratnog sukoba izmedju Rusije i Turske. Zapad Tursku tretira samo kao svoju saveznicu i samo kao svoju igračku, ta "igračka" ne sme da ima svoje državne interese i da se povodom njih nadje u ruskoj zoni.

  • tkora says:

   zapad a i eu su PUKLI samo tako!A sve zbog neonacistcke politike. Rusi ako krenu bice svasta!Za sada se samo "igraju" i kidaju zivce neonacistima.

 7. persida says:

  Slobodanka, da li si primetila da se jedna zemlja u okruzenju, zemlja koja se u sve mesa, odjednom ne mesa u desavanja u Siriji. Sve se odvija po njenom planu. Ostavljam ti da pogodis koja je to zemlja.

  • Slobodanka says:

   Primetila sam to. Plan je kao i obično zajednički SAD + Izrael. Ako Sirija sada propadne u sukobu sa turskom silom to je veliki dobitak za Izrael. Zato Tramp kaže da nema ništa protiv što Sirija hoće da pomogne Kurdima. Zna on da je Turska puno jača od Sirije i nada se da Sirija sada upada u veliku nevolju. Moguće je da Amerika se povlači sa kurdskih teritorija da bi zatim zbog Sirije u velikoj nevolji raspalo se prijateljstvo Rusije i Turske nastalo u novije vreme. Ali nisu shvatili da Erdogana najviše brine autonomija Sirijskih Kurda, a da mu odgovara država Sirija na granici sa Turskom. Misle da će sada pretnjama i u zadnji čas naterati predsednika Turske da odustane od daljih napada na sirijske Kurde. Tek kad se država Sirija, njena vojska i policija, dobro rasporedi na teritorijama istočno od Eufrata, tek tada će prestati napadi turske sile. Zasad nešto sukoba ima između SAA i turskih snaga, ali nema značajnih sukoba. Uverićemo se u kasnijim događajima da li je tako.

 8. Miraš says:

  SAD su jako dugo pregovarale sa Turskom pa nisu postigli dogovor? Zašto? Najverovatnije zato da bi protivnicima Siriji-Rusiji nametnuli težak sukob sa Turskom. Ako Sirija u tom sukobu izvuče deblji kraj, a tome se baš nadaju, nema šanse da će Sirija povratiti svoja najvažnija naftna polja na jugoistoku Sirije. Ta naftna polja bi ostala na raspolaganju najbogatijim Amerikancima, a i Golanska visoravan ostala bi i dalje pod kontrolom i upravom Izraela. Primetno je i da se izraelska ratna avijacija smirila te nema ih nad Sirijom. Zašto? Da li su unapred sigurni i SAD i Izrael da Sirija neće izdržati razapeta ovolikim problemima?

 9. Miraš says:

  Biće veoma razočarani kad shvate da mučenica Sirija uspešno je preuzela ceo sever Sirije i još da kontroliše svoju severnu granicu i deo istočne granice- onaj severni deo. To će biti minimum na kom će raditi sledećih nedelja i meseci. Neće to biti moguće lako i brzo ostvariti, ali saveznici Sirije nisu glupi i neće dozvoliti da Sirija sada ostvari pobedu sa prevelikom cenom - Pirovu pobedu ili još gore - poraz.

 10. Miraš says:

  Evo jedne ohrabrujuće vesti> Turski ministar inostranih poslova: "Moskva je obećala Ankari da kurdski militanti neće biti raspoređeni u Siriji u blizini turske granice." Da li je u praksi to moguće ostvariti? Postoji taj nešto južniji deo pokrajina Alepo, Raka i Hasaka u kome isto žive Kurdi, a nisu tik uz granicu sa Turskom. Nemoguće je da svih 1,5 milion sirijskih Kurda mogu se obojiti u opasne po Tursku. Znači samo manji deo sirijskih Kurda neka se reseli malo južnije, a čak ni to nije obavezno. Najvažnije je da Sirija-Damask i njeni državni organi kontrolišu granicu i pojas uz granicu. ... SAD nema diplomatske odnose sa Damaskom, a sa Ankarom ne ume da pregovara. Oni jedino ratom i haosom mogu da menjaju stanje u Siriji, a znamo šta to znači. Dok Rusija može da razgovara i pregovara sa svim državama, pa kakve god da su i same države i njihovi vladari-lideri.

 11. Miraš says:

  Medjutim dok oni zapravo postignu sporazum evo danas turske snage opet veoma žestoko napadaju juče oslobođeni Ras Al-Ain/Sari Kani.

 12. tkora says:

  Pa nisam znao da ovoliko vojnih "stratega"imamo!A citajuci vase komentare, kao neko ko je 7 godina sluzio drzavi u 63. padobranskoj i kao neko ko je ratovao protiv siptarkih terorista na kosmetu i na Kosarama(5 puta ranjavan) od MUKE se smejem(cast izuzecima). pa gde ste bili devedesetih????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *