AMERIKA U STRAHU? – Obama odbacio mogućnost sukoba sa Rusijom

AMERIKA U STRAHU? – Obama odbacio mogućnost sukoba sa Rusijom

9 septembra 2013

obama-worried-e1280326723569Odnosi SAD sa Rusijom i Kinom su trenutno takvi da je mogućnost vojnog sukoba sa ovim zemljama isključena, rekao je američki predsednik Barak Obama.

„Poslednjih nekoliko decenija naši međusobni odnosi su na nivou koji isključuje tu vrstu konflikta“, izjavio je Obama na konferenciji za novinare posle samita G-20 u Sankt Peterburgu.

Predsednik SAD Barak Obama u ovom trenutku nema ni približnu podršku u Kongresu za rezoluciju kojom bi bili podržani vazdušni udari na Siriju, piše USA Tudej.

Kako navodi najtiražniji američki dnevni list, prema anketi koju je on sproveo, sada samo 44 od 533 kongresmena i senatora podržava rezoluciju, dok je protiv 149.

Kada se pogleda samo Senat, plan o napadu podržava 22, protiv je 19 senatora, a njih 59 se još nije izjasnilo. Procenjuje se da će se za usvajanje tražiti većina od tri petine, to jest 60 od ukupno 100 senatora.

Situacija je po Obamu još gora u Donjem domu (Kongresu), gde se prema pisanju USA Tudeja, sada 19 kongresmena izjasnilo da podržava rezoluciju, a čak 130 da joj se protivi. Kongres ukupno broji 433 mesta, pošto su dva mesta upražnjena i za njih još nisu održani izbori.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *