АМЕРИКА У СТРАХУ! Шта раде руски војници у Јужној Америци?

AMERIKA U STRAHU! Šta rade ruski vojnici u Južnoj Americi?

27 jula 2022

Sjedinjene Države su zabrinute zbog aktivnosti ruske vojske u Latinskoj Americi. Ovu informaciju je objavila američka novinarka Meri Anastasija O’Grejdi.

U avgustu će u Venecueli biti održane međunarodne vojne vežbe „Snajperska granica“ u kojima će učestvovati ruska vojska. U manevrima će biti uključeni i predstavnici Irana, Kine i drugih zemalja.Prema rečima Meri Anastasije O’Grejdi, manevri ruskih trupa na američkom kontinentu izazivaju zabrinutost u Sjedinjenim Državama. Ovo prenosi The Wall Street Journal.

„Ako sva pažnja nije usmerena na Ukrajinu, plan Venecuele da bude domaćin međunarodnih vojnih igara u avgustu mogao bi da dobije pažnju koju zaslužuje. Prošle nedelje je pres služba američkog Ministarstva odbrane odbila da komentariše ovo pitanje. Ali izgleda kao velika stvar“, rekao je autor američkog izdanja.

Američki stručnjaci smatraju da su vojni manevri način da se legalizuje prisustvo ruske i kineske vojske u regionu. Pretpostavlja se da će se ovakvi događaji održavati sve češće, što će omogućiti predstavnicima Ruske Federacije, Kine i Irana da se učvrste u regionu.

„Ova aktivnost je zabrinjavajuća jer dolazi zbog promene političke scene u Latinskoj Americi, koja se naglo pomerila ulevo“, rekao je ekspert.

Trenutno su u šest država Južne Amerike i tri Centralne Amerike na vlast došle političke snage koje su prilično negativno nastrojene prema Sjedinjenim Državama. Američki analitičari strahuju da bi ove zemlje mogle uspostaviti kontakt sa Rusijom i Kinom, pružajući im platformu za vojno prisustvo.

Panama je u opasnosti da postane sledeća zemlja koja će dramatično promeniti svoj kurs. Tu su počeli socijalni nemiri izazvani nezadovoljstvom političkom i ekonomskom situacijom u zemlji.

Na teritoriji ove zemlje nalazi se Panamski kanal, najvažniji strateški objekat, kroz koji godišnje prođe stotine milijardi dolara vredne trgovine. Ulaskom ruskih i kineskih trupa na ovu teritoriju SAD bi dobile veliki problem.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. persida says:

  Koji problem?

 2. Čudoser iz Nazareta says:

  Ma godišnji odmor, šta drugo? 😁 Nemojte da ste smešni😜

 3. No wory says:

  Odlaze u turisticko razgledanje kanala.

  • Željko says:

   @No wory I da dodam da Kinezi već rade na novom kanalu kroz Nikaragvu !

 4. padre says:

  Kako šta rade, igraju mice, kao svaka vojska!

 5. Rista Bre says:

  Zvanično, kineska vojska nije još nigde aktivno uključena a ni broj ruskih vojnika nije prevelik. Amerikanci malo preuveličavaju ta vojna prisustva da malo raspale maštu Amerikanaca i lakše pripreme neki odgovor, jer Kina uglavnom šalje samo vojne predstavnike i pomalo vojne instruktore. Ipak - šalje! Ovo za Iransku vojsku je pre neka želja nego istina, ali kako kažu - Gde ima dima, ima i vatre! Jedina istina je da su Rusi tamo zaista prisutni, a ostalo se verovatno dogovara i priprema. Putin je tu skoro bio u poseti Iranu i sigurno su nešto dogovorili i o Južnoj Americi. Uglavnom, zemlje Istoka sprovode plan više polarnog Sveta vrlo aktivno. Većina manjih država naše planete podržava ove akcije Rusije.

 6. Kulak says:

  Iran je sve bolji. Pozitivni su, neka ih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *