АМЕРИКА УЛАЖЕ ДОЛАРЕ У НОВИ ХАОС – спрема се за нови велики рат

AMERIKA ULAŽE DOLARE U NOVI HAOS – sprema se za novi veliki rat

30 novembra 2018

Piše: Dmitrij RODIONOV

TOKOM poslednjih 20 godina Sjedinjene Države su na ratove potrošile oko 5,9 triliona dolara.

Ovaj podatak izneo je američka univerzitetska profesorka Neta Krauford. U pomenutu sumu su – pored ratnih rashoda Pentagona – uključila je i sa ratovima povezanoi izdaci Stejt departmana.

Amerikanci novac na ratove nikad nisu `brojali`. Da jesu – trošili bi manje i manje bi ratovali.

Da `broje`, ne bi im svaki dan u Siriji odnosio po 10 miliona dolara, dok Rusiju jedan sirijski dan košta 2,5 miliona a desetine puta je postigla veće efekte.A pored Sirije, Amerikanci su i u Iraku i Avganistanu u kojima su se zaglibili već 15 godina.

A da li je onih 5,9 triliona dolara mnogo?

Za sve u svetu – to veoma mnogo. Za sve, odim samih Sjedinjenih Država čiji je vojni budžet dostigao rekordnih 700 milijardi dolara.

Sjedinjene Države jedine u svetu učestvuju istovremeno u tri rata, a nisu protiv da se uplatu u još dva – sa Severnom Korejom i Iranom.

Pomenutih 5,9 triliona je bezmalo trećina ukupnog američkog gigantskog duga. Donald Tramp je obećao da će ga smanjivati, odnosno – da će početi da ga otplaćuje i ugasi do kraja svog drugog predsedničkog mandata. jedino nije objasnio – kako će to izvesti.

Bilo bi logično da počne da smanjuje državne rashode, uključujući i vojne. Međutim, on – umesto toga – vojni budžet podiže na rekordni nivo, plašeći američke malograđane ruskom i kineskom pretnjom. Još najavljuje novu trku u naoružanju i na pragu je uvlačenja Amerike u nove ratove.

Zbog čega?

Postoje dva razloga. Prvi je politički, tačnije – geopolitički.

Prosečni Amerikanac se ne pita šta će njegovoj zemlji ratovi po svetu. Njemu serviraju da su pretnja SAD čas Kim sa njegovim raketama, čas iranski ajatolasi, čas teroristi. A da bi sve bilo realno strašno i nalik istini – povremeno se dogodi nešto tipa 11.09.2001.

Amerika profitira od stalnog haosa u svetu. Pogotovo tamo gde bi mir i prosperitet mogli da ugrožavaju američku hegemoniju. Tako je bilo i sa Irakom i sa Libijom čiji lideri u hteli da se oslobode veze nafta-dolar i povežu sa Kinom.

Zato u Vašingtonu smatraju da su opravdani svi mogući rashodni na održavanje  monopolarnog sveta sa Amerikom u vodećoj ulozi. Ko će na tako nešto da žali novac?!

Za ovo je, uostalom, zainteresovan i američki malograđanin. Nije tajna da je gigantski dug SAD u dobroj meri nastao zato što su se Sjedinjene Države nakon Hladnog rata – ostavši bez konkurencije – opustile i navikle da nekontrolisano troše više nego što realno stvaraju.

Stoga u SAD rezonuju ovako: ako tome nešto preti – treba ga uništiti. Amerikanci će glasati za rat protiv svih koji budu dovodili u pitanje ono na što su navikli za podslednjih 30 godina – trošiti, trošiti, trošiti…

Istorija 20. veka je prodemonstrirala da je za SAD često jedini izlaz rat. Poželjno: svetski rat. Takođe poželjno: sa  minimalnim učešćem same Amerike.

Znate li u čemu je razlika između republikanaca i demokrata?

Grubo govoreći, prvi smatraju da je za uspešno prekrajanje sveta potreban veliki rat, makar i hladni. A drugima veruju da se taj cilj bolje ostvaruje preko mnoštva lokalnih ratova koje oni stalno nazivaju „globalnom demokratijom“.

Amerikanci su u  čuvanje svoje dominacije već uložili brda novca i nemaju nameru  da se zaustavljaju. Dve glavne američke partije imaju isti cilj, a samo se razlikuju po instrumentima.

Zato je glupo od Trampa očekivati  da izmeni taktiku. Tačnije, on može promeniti taktiku, ali ne i strategiju.

U suštini: glupo je očekivati da zemlja koja se obogatila na dva svetska rata i nizu lokalnih – `samlevši` desetine miliona ljudi širom sveta – od toga odustane. Neće odustati, pa koliko god da košta. Pogotovo što sebi to može dogoditi jer štampa dolare pa njen dug i nema plafon.

Zvanično, dug SAD je 21 trilion dolara. Ali, po nekim podacima – moguće je da je već dostigao 65 triliona dolara.

Pre ili kasnije postaće aktuelno svođenje tog duga na nulu. A upravo u takvim momentima i počinju svetski ratovi.

(Fakti)

KOMENTARI13 komentara

 1. marko says:

  raspast ce se oni veoma brzo i stampanje ima kraja vazni su resursi ne bezvredni papir

 2. milorad says:

  to je to, čista uprošćena istina o LJUDOŽDERSKOJ državi koja se zove USA.Ako niste trenutno na meny-u to ne znači da nećete doći u tanjir uskoro.Oni su ljudožderi po definiciji sopstvenog ponašanja jer ako žive od nečije SMRTI i time se hrane to je onda TO.

 3. Velika Metla says:

  A šta njih briga koliko su potrošili toga papira,kad ga štancaju u tri smene,i štamparija radi 24/7 ? Kad im ukinete štampariju,e tek tada će se moći nešto i uraditi! Do tada.......,slikajte se!

  • Deda Micko says:

   NAJBOLJI KOMENTAR IKADA, A TOBOZNJI NEPRIJATELJI AMERIKE KORISTE ISTI LAZNI DOLAR I GLUME KONFLIKT.

 4. Galius says:

  Pošto ne mogu da napadnu Rusiju, jer bi to značio njihov kraj, u Americi je vrlo verovatno moguć građanski rat, koji će, ako se desi, do sada biti nevđeno krvoproliće.

  • Posmatrac says:

   Tvorevina nastala na genocide Indijanaca I treba da nestane u krvi gradjanskoga rata.

 5. Barakuda says:

  Košta ih samo papir i boja.....

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   košta ih samo papir, boja i internet (SWIFT) ali GDE će da ih potroše države kojima vrate tih 65.000 mlrd.ako Rusija, Kina i sve više drugih ne žele da primaju usd za svoje robe??? U SAD šta imaju da kupe za 65.000 mlrd.usd? Celu državu recimo? Zlato? Zlata nema ni hiljaditi deo te cifre.

 6. Budi Bog s nama says:

  Nemaju prava da sami sebi štampaju dolar, to čini FED federalna novčana uprava u rukama Rotšilda, znači engleza. Tu je caka, amerikanci mogu da poruče beskonačno novca i ovi će im to odobriti ali će ih i zadužiti. Zato oni i jesu najveći dužnici na svetu, vole da se hvale i razbacuju novcem i uvek su na gubitku. Zato i žele rat, to ih uvek spašava dugova. Sami sebi su srušili bliznakinje da bi resetovali dugove na berzi, jer to je i bio trgovački centar amerike. Sada dave Asada jer ima naftu i nijednu stranu firmu ili banku u svojoj zemlji. Sledeći je možda Putin jer ima gas i uticaj. To će da učine preko Ukrajine ili kako već budu mogli. Proglasiće Putina diktatorem i optužiće Ruse za korišćenje hemijskih bojnih otrova, NATO će prvi da navali a USA će na kvarno s leđa i da što više huška. Ako ko prezire albance na Kosovu i Haradinaja treba da zna da su ovi mnogo gori, i da zapravo KFOR i jeste najača uzdanica Hardija. Reče naš Ivica Dači da albaci rade na dugme iz amerike. Čuveni naš retortičar i pevač u mikrofon na uvce o državnom trošku.

 7. Budi Bog s nama says:

  Istina o Federalnim rezervama usa. Lep prikaz svega, ali i pravo čudo: https://www.youtube.com/watch?v=5IJeemTQ7Vk

 8. Budi Bog s nama says:

  Eto koji Baja Patak poseduje FED i američki dolar: https://www.youtube.com/watch?v=-Y0I-vVLBVQ

 9. Cp6a says:

  Ako postoji mogućnost, uprkos raširenom mišljenju po Intrnetu, da FED ipak pripada SAD državi, samo postoje zakoni koji ga čine nezavisnim i tako više otpornim prema zahtevima vlasti, kao što se teži npr. nezavisnom sudsvu, kome onda SAD duguje tolike pare? Da nisu to samo brojke koje računovodstveno moraju na taj način da se prikažu? Naravno, izuzimam od toga stvarni dug drugim državama, Kini npr. Da bude jasno, želim ja tim monstrumima sve najgore, ali potceniti ovakvog neprijatelja može samo da nam naškodi.

 10. Deda Micko says:

  Federalne reserve su smrt za sve nacije, te barabe treba staviti u kontejner.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *