АМЕРИКА УПОЗОРАВА КИНУ: Урадите то и нападамо вас!

AMERIKA UPOZORAVA KINU: Uradite to i napadamo vas!

13 jula 2021

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je da su Sjedinjene Države posvećene odbrani filipinskih snaga u Južnom kineskom moru, na osnovu 70 godina starog vojnog sporazuma.Blinken je to rekao na petu godišnjicu presude međunarodnog arbitražnog tribunala koji je odbacio teritorijalne zahteve Kine i stao na stranu Tajvana.

Tenzije u Južnom kineskom moru usijale su se ove godine. Manila optužuje Peking da pokušava da zastraši njihovu obalsku stražu, kao i da šalju „pomorsku miliciju“ na ribarske čamce.

Blinken je naveo da će se SAD pozvati na zajednički vojni sporazum Amerike i Filipina u slučaju da kineska vojska sprovede neke akcije protiv Filipinaca u regionu.

„Potvrđujem da će oružani napad na filipinsku vojsku, javna plovila ili avione u Južnom kineskom moru značiti da će SAD ispuniti svoje vojne obaveze na osnovu sporazuma o odbrani iz 1951. godine“, rekao je Blinken i pozvao Peking da poštuje međunarodno pravo i prekine sa „provokativnim ponašanjem“ u Južnom kineskom moru.

Sud u Hagu je 2016. odbacio tvrdnje Kine da polažu pravo na Južno kinesko more i naveo da Kina krši suverenitet Filipina izgradnjom ostrva u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Manile, podeća CNN.

Peking je odbacio presudu tribunala i nastavio da gradi i povećava vojno prisustvo na svojim položajima u moru. Takođe tvrde i da SAD i druge zemlje povećavaju tenzije u regionu slanjem vojnih brodova koji krše njihov (kineski) suverenitet.

Vašington, sa druge strane, navodi da prisustvo njihovih brodova u Južnom kineskom moru podržava slobodu plovidbe, na osnovu međunarodnog pomorskog zakona.

Kao odgovor na Blinkenova upozorenja, Peking je danas saopštio da je kineska vojska otpratila američki ratni brod, koji je danas nelegalno ušao u kineske vode u blizini ostrva Parasel (Siša) u Južnom kineskom moru, preneo je Rotjers.

„Apelujemo na SAD da odmah prekinu sa provokativnim akcijama“, saopštila je južna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine.

(Kurir)

KOMENTARI16 komentara

 1. Idealista says:

  Ajde Kinezi uradite to,bas da vidimo sta ce americka zgadija uraditi.Podvice rep ko u Avganistanu.Vec je vreme da im neko stavi do znanja da je njihovo proslo.

  • Ivana says:

   Ameri su svetski fašisti a pomažu im evropljani služe se Hićinom taktikom i maltretiraju ceo svet. Kinezi sjeb..te tu gamad za dobrobit čovečanstva.

 2. M says:

  USA će sigurno vojno braniti svoje vitalne interese,ovdje onako kako je i rekla!Ako Kina ovdje misli zaplašiti USA kao Filipine,i na blef ostvariti svoje ciljeve,onda grdno griješi!

  • Srpska superiornost says:

   Ne trtljaj mali anto.

  • mrgud says:

   videcemo do kraja naredne god kad kina porine jos dva nova nosaca aviona..

  • Duca says:

   Na kojem ti je to jeziku "griješi"? Prevedi nam na srpski, naravno na ćirilici.

   • Željko says:

    Hrvatski, bosanski i crnogorski jezici !!

 3. marko says:

  tesko bih se odbranili ako kina ima s 300 sisteme na brodovima svojim potopiti ce ih sve i americku i filipinsku flotu a oni mogu njihova torpeda i protiv brodske rakete kao od sale unistiti na 300 km od broda

  • mrgud says:

   kina ima raketu koja 10 mah, i namenjena za unistenje nosaca, s-300 je za druge svrhe..

 4. Kulak says:

  Ameri napadaju samo onog ko ne može efikasno da se brani.E sad,može li se Kina od američke agresije efikasno braniti,ostaje da vidimo.

 5. M says:

  Dosadašnji ratovi su bili mali,dječja igra,gdje se pazilo da ne bude previše žrtava zbog svjetskog javnog mnijenja!Veliki,odlučni ratovi se neće time opterećivati,nego će upotrijebiti najsuvremenija oružja,vatreni će udari itd. biti strašni i uzrokovati masovne smrti!To će biti prestrašno,nestajati će cijele države i narodi!

 6. padre says:

  Ala su jih uplašili, ko kućence, koje laje noću u selu, kad nanjuši, da neko prolazi sokakom, jer se usralo od straha!

 7. milanm says:

  Počesto se dešava tigru da u lovu na visoku divljač polomi vilicu i onda mu ostaje polako umiranje.

 8. milorad5 says:

  Kako misle da napadnu kineze nije mi baš jasno?Možda nameravaju da gadjaju ona kineska ostrva u KINESKOM moru(baš me zanima zašto se to more zove "kinesko" a ne "filipinsko" more..postoje istorijski razlozi za to,ali za ameriku istorija počinje od njih i njihovih projekcija istorije)pa eto POKAZALI SU kinezima ko je gazda kada unište te baze.Ili nameravaju da započnu sveopšti napad na kinu sa iskrcavanjem u normandiji kao u filmu(to bi bilo smešno, pa kinezi kokicama da ih gadjaju na svojim plažama i pobili bi ih sve)?Ili misle nuk.rat da vode?Bilo šta da preduzmu oni istočno od okinave i palau ostrva više neće smeti da plove..to je sigurno a to se odosi i na brodove njihove trgovačke mornarice i njihovih saveznika koji bi možda želeli da se uključe u neokolonijalni napad na kinu.S obzirom na količinu robe koja tuda prolazi to bi bio KOLAPS američke trgovine sa azijom u globalu.ZATO oni šize zbog "puta svile" jer kada ga kinezi završe mogu komotno da zaustave trgovinu morem SVAKOME ko im ide na K.a to pre svega znači amerikancima i to efikasno.Mogu da ih tako klepe po ušima finansijski da im preti ispadanje iz kruga visoko razvijenih država za vrlo kratko vreme.Zato će verovatno i biti rata na dalekom istoku i to možda ubrzo.Ne naoružava se kina kao luda,kao nikada dosada, bez razloga.Figure su postavljene sad kreću prvi potezi na tabli.

 9. M says:

  Da,ovaj zadnji veliki komentar je dobar!Uz napomenu da USA-Britanija imaju namjeru u Novom svjetskom poretku biti gospodari komunikacija,na moru,zraku,svemiru itd.,tj.tako imati sve glavno u svojim rukama!I to neće tako lako ispustiti iz svojih ruku,tj.će biti spremni ratovati za to,jer će to biti jedna od glavnih poluga za gospodarenje svijetom!A oni,USA-Britanija-Zapad-Izrael-u ono što od njih ostane,oni žele biti Gospodari svijeta,i to im je cilj-plan već stoljećima,i oni se neće odreći toga ni pod kojim uvjetima,i bit će spremni na sve da to ostvare,i u to ne treba imati nikakve sumnje!Sumnjati u to je greška,fatalna!

 10. Sloba says:

  Čim se ameri pozivaju na međunarodno pravo, znači da su se us....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *