АМЕРИКА УПОЗОРАВА РЕГИОН: Епидемија КОРОНАВИРУСА је шанса да Србија тврђе третира Косово као своју територију

AMERIKA UPOZORAVA REGION: Epidemija KORONAVIRUSA je šansa da Srbija tvrđe tretira Kosovo kao svoju teritoriju

5 aprila 2020

Autor: Pol ANTONOPULOS

RADNA grupa za poglavlje 35 Nacionalne konvencije o Evropskoj uniji (EU) pozvala je vlasti u Srbiji i na Kosovu da uspostave saradnju radi zaustavljanja širenja pandemije koronavirusa.

„Svedoci smo koronavirusne pandemije (COVID-19) koja predstavlja veliku opasnost svuda u svetu, a zdravstveni sistemi su sve više opterećeni brojem zaraženih pacijenata. Pandemija je pokazala da širenje bolesti prevazilazi granice, nacionalno i etničko poreklo ili religiju obolelih, a protiv nje se može boriti samo zajedničkim akcijama, saradnjom i solidarnošću. Saradnja je neophodna pre svega radi humanosti i odgovornosti za ljudske živote u ovim teškim vremenima“, navodi se u saopštenju za štampu.U vreme krize, EU proglašava da je Kosovo u stvari odgovornost Srbije. Ova neprincipijelnost EU vodi se isključivo interesima njenih glavnih članica i ima za cilj da skinu sa sebe medicinsku odgovornost za pokrajinu koja je ilegalno odovojena od Srbije.

EU nije učinila ništa na suzbijanju albanskog separatizma. U stvari, EU podržava nezakonitu kosovsku nezavisnost, raspoređujući preko 1.000 policajaca u okviru misije za vladavinu zakona Evropske unije u kosovskom mandatu i svih država članica – osim Grčke, Kipra, Rumunije i Slovačke koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Radna grupa EU za Poglavlje 35 poziva da kanali komunikacije medicinskog osoblja u Srbiji i na Kosovu budu otvoreni da bi to omogućilo svakodnevno informisanje o pandemiji. To bi, ipak, moglo da značajno doprinese pomirenju dva entiteta.

Iako je Srbija pod pritiskom EU da pomogne Kosovu, Beograd ne bi smeo da popušta i da čini bilo kakve ustupke koje Brisel traži povodom Kosova. A svakako će biti pominjano obećanje o članstvu u EU.

EU pokušava da primora Srbiju da troši svoje resurse i pomaže Kosovo, ne očekujući od albanske strane nikakvo činjenje u duhu dobre volje.

Ovo je politika koja pruža priliku Srbiji da tretira Kosovo kao svoju teritoriju iako EU još uvek pokušava da natera Beograd da prihvati Kosovo kao nezavisnu državu.

Sličan apel je bio upućen Srbiji iz EU i u vreme migrantske krize, kada je EU takođe povodom problema na Kosovu tražila od Beograda da sarađuje s Prištinom u kontroli migracionih tokova i da vodi  evidenciju o ilegalnim imigrantima koji su putovali preko Kosova 2015. godine i 2016.

Dok se od Srbije očekuje da pomogne Kosovu, uprkos insistiranju EU da je nezavisno, Srbija se ne podržava u nameri da pomogne Republici Srpskoj u Bosni.

Kao deo sporazuma o nezavisnosti Bosne, formirana su dva entiteta, Republika Srpska sa većinskom srpskom nacijom i Federacija Bosne i Hercegovine, gde su većina muslimani i Hrvata u Bosni. Sarajevski politički lideri stavljaju veto na odluku Narodne skupštine Republike Srpske o uvođenju vanrednog stanja na svojoj teritoriji kako bi zaustavili širenje koronavirusa. Iz političkih razloga, muslimanski Bosanci zaustavljaju bezbednosne mere koje spašavaju živote, a koje podržava međunarodna zajednica. Zato se očekuje Srbija da pomaže Kosovu, a da ona ne pomaže Republici Srpskoj.

Bosna blokira odluku Republike Srpske insistirajući da se granice između dva entiteta ne mogu zatvoriti kao što je to želeo srpski entitet. Međutim, ako na međunarodnom planu pogledamo recimo Australiju – države u istoj zemlji zatvorile su sopstvene granice.

Dakle, potezi Sarajeva odnose se na antagonizam i političku kontradikciju u vremenu kada koronavirus može zahvatiti oba entiteta u zemlji. Nema argumenta kojim bi bosanski muslimani negirali mere zaštite ljudi od koronavirusa nego koriste ovu situaciju da potaknu etničke tenzije, a ne gledaju ovo kao medicinski problem.Republika Srpska pokušava da ozbiljno tretira pandemiju koronavirusa i njena Narodna skupština je glasala za proglašavanje vanrednog stanja. Čak je i visoki predstavnik UN u Bosni i Hercegovini Valentin Incko pozdravio odluku i opredeljenje predsednika Republike Srpske Željke Cvijanović da koristi vanredna ovlašćenja u interesu javnog zdravlja.

Incko je takođe istakao da zaustavljanje širenja koronavirusa i spašavanje života građana moraju biti prioriteti svih bosanskih vlasti. Međutim, njegove preporuke nisu ušle u područje pritiska na bosanske vlasti, i sve dok granice ostanu otvorene, narod Republike Srpske ostaje podložan većem riziku zaraze.

Dok se od Srbije očekuje da pomogne Kosovu u ime EU, uprkos tome što nije članica EU i još EU insistira na nezavisnosti Kosova, Beograd takođe ne može da pomogne Republici Srpskoj a da ne biva optužen da se meša u bosanske poslove. Nije čudo što je Beograd izgubio interes za članstvom u EU i više ne reaguje na obećanja o članstvu u EU, već nastavlja da gradi odnose sa tradicionalnom saveznicom Rusijom i sa novom – Kinom.

This article was originally published on InfoBrics. Paul Antonopoulos is a Research Fellow at the Center for Syncretic Studies. Featured image is from InfoBrics

http://infobrics.org/post/30662

(Fakti)

KOMENTARI9 komentara

 1. Istina says:

  Nešto se čudno sprema posle Korone...

  • zaliv says:

   Nema posle Korone, ovaj virus ce trajati godinama (daj Boze da gresim) a od virusa ce umirati i oni koji se oporave uglavnom od srcanih problema.

 2. milorad2 says:

  samo treba sačekati da korona počne da hara medju šiptarijom oni nemaju ni naj minimalniju lekarsku zaštitu.Blokirati granice i samo naše ljude primati na lečenje. Ovaj virus može da prepolovi albasko šiptarsku populaciju za 6 meseci.Nikakve kontakte sa šiptarskim gubavcima i nikakvu pomoć mi njima ne dugujemo.Neka sada NEZAVISNO rešavaju svoje probleme a kada puknu sami će da traže da im spasavaju živote srpska policij i vojska jer ja tamo predvidjam potpuni slom, anarhiju i divlji zapad, toliko će da bude haos da će i amerikanci da beže odatle.Samo treba sačelati i oni će se sad SAMI RASTOČITI,prosto će da bude pravo ČUDO koliko će oni nastradati od ovog virusa pogotovo sad kad počnu da ih proteruju MASOVNO iz evrope zbog epidemije.

 3. Milutin says:

  Kao što su zemlje zapadne Evrope članice dva saveza, EU i NATO, tako i mi možemo da ravnopravne budemo članice dva saveza. EVROAZIJSKI SAVEZ i EU. Što se nas tiče uzimaćemo od oba ono najbolje: saradnju koja doprinosi našem prosperitetu. Bićemo vojno neutralni. A to savetujem i ostatku Evrope. Da se pridruže Srcu Evrope. Srbiji.

 4. Rafmanjinov says:

  Kraj laže države je na samom kraju, gospođa Merkel odlazi. Svi koji ste joj bili sluge, pazite se, ide strašno vreme za vas. WWG1WGA

 5. petrovgrad says:

  Zar ima da je neko posumnjao da će do doga doći. Naravno peta kolona se ne računa. Na nju samo neprijatelj računa.

 6. padre says:

  A koga bi to u "regionu" trebalo zanimati, šta će Srbija sa svojom južnom pokrajinom?

  • Nebeska Srbija says:

   Pa sve djavole sto su stavili sapu na Kosovo..

 7. Gagi says:

  U naslovu ovog teksta je greska,treba izbaciti rec KAO jer je suvisna i nepotrebna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *