AMERIKA UPOZORAVA: Zašto ruski avioni lete oko Kalifornije i Japana, na to nemaju pravo

AMERIKA UPOZORAVA: Zašto ruski avioni lete oko Kalifornije i Japana, na to nemaju pravo

6 maja 2014

Typhoon launches operationally for the first timeKomandant američke azijsko-pacifičke ratne avijacije, general Herbert Karlajl, izjavio je da se Rusija vojno aktivirala u tom delu sveta i to povezao sa krizom u – Ukrajini!

„Rusija u Azijsko-pacifičkom regionu širi svoje vojne aktivnosti i mnogo šta od toga povezujemo sa onim što se događa u Ukrajini. Nema sumnje, ovo što se događa u Ukrajini i na Krimu za nas je izazov. Kako u Evropi, tako i u Azijsko-pacifičkom regionu. Jer, to što Rusija radi na Krimu i u Ukrajini – direktno utiče i na Azijsko-pacifički region“.

Karlajl je istovremeno naglasio da je Rusija povećala broj letova svojih stateških bombarder, čak i pored obala Kalifornije i oko japanskih ostrva i Južne Koreje.

Američki general je istovremeno saopštio da su ruski avioni stizali i do ostrva Guam, a od Ukrajine do Kalifornije i Guama je – 10.000 kilometara.

Na ovo je odmah odreagovalo rusko Ministarstvo odbrane. Jedan njegov visoki zvaničnik tim povodom je rekao:

„Karlajlove izjave su kod nas izazvale čuđenje. Prvo, SAD se u Beringovom moru faktički graniče sa Ruskom Federacijom, pa je u najmanju ruku čudno što general letove ruske avijacije nad neutralnim vodama Tihog okena proglašava za „izazov“. Drugo, ovo je utoliko čudnije što se intenzivnost američkih izviđačkih letova u bilizini istočnih granica Rusije nikada nije smanjivala od vremena hladnog rata.“

Isti ruski vojni zvaničnik je posrednu polemiku sa Karlajlom zaključio rečima:

„Povezivanje planskih letova ruskih vojnih aviona u istočnom delu Tihog okeana sa događajima u Ukrajini može biti samo posledica lošeg znanja geografije, ako ništa drugo – zato što se radi o različitim delovima sveta. Još je verovatnije da se radi o pokušaju da se sopstvena krivica za Ukrajinu svali na Rusiju“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Pa gospodo draga da Vam se stavi na znanje da niste toliko daleko kao sto mislite. Ukoliko isprovocirate sukob sa Rusijom budite spremni da letite u 3 P.M., a Evropa ce ostati netaknuta. Docicemo za jedno 400 godina da Vas ponovo koloniziramo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *