Америка увлачи Европу у рат са Русијом да би се обогатила

Америка увлачи Европу у рат са Русијом да би се обогатила

14 марта 2015

1413787668_017608989_30300Немачка власт се коначно буди, признајући очигледну чињеницу да неоконзервативци САД покушавају да увуку Европу у рат, пише „Моонофалабама“.

Она сада отворено криви кругове власти САД и НАТО због саботирања споразума о прекиду ватре из Минска. Посебно је увредљив коментар о команданту НАТО-а, генералу Бридлаву:

Бридлав је месецима коментарисао руске активности у источној Украјини, говорећи о напредовању војске на граници, гомилању муниције и наводним колонама руских тенкова. Изнова и изнова, Бридлав је наводио бројке које су чак веће од бројки које описују америчку и НАТО војску у Европи, директно помажући екстремистима у Конгресу САД и НАТО-у.

Немачка влада је узбуњена. Да ли Американци покушавају да осујете европске напоре за мир које предводи канцеларка Ангела Меркел? Извори у Канцеларији Немачке наводе коментаре Бридлава као „опасну пропаганду“. Министар спољних послова, Френк-Волтер Штајнмајер је чак недавно рекао да је неопходно да разговара о коментарима Бридлава са генералним секретаром НАТО-а, Јенсом Штолтенбергом.

Међутим, Бридлав није једини који изазива проблеме. Европљани су почели да проналазе додатне препреке у потрази за дипломатским разрешењем украјинског конфликта. Прва међу њима је Викторија Нуланд, шефица европских послова у Стејт департменту САД. Она и други, међу којима су републиканци из Конгреса и многе моћне демократе, желе да Вашингтон испоручи оружје Украјини.

Заиста, председник САД, Барак Обама чини се скоро изоловано. Он је тренутно обуставио своју подршку у светлу дипломатских напора Меркелове, али није много тога учинио да ућутка оне који желе појачане тензије са Русијом и испоруку оружја Украјини. Извори из Вашингтона кажу да ратоборни коментари генерала Бридлава прво морају да прођу кроз Белу кућу и Пентагон. Генерал има улогу да повећа притисак на америчке трансатлантске партнере.

САД, укључујући Обаму, желе да ојачају НАТО и његов утицај у Европи. С друге стране Европа, која квари пословне односе са Русијом и ризикује започињање рата, треба све то да плати.

Немачка јавност, упркос мноштву трансатлантске пропаганде, веома је добро схватила игру и влада не може да побегне од те чињенице. Немачка мора да се врати на пристојан курс па макар и по цену свађе са Вашингтоном. Министри спољних послова Немачке, Француске и САД се тренутно састају у Паризу, а секретару државе, Џону Керију, нимало се неће допасти оно што ће чути:

Главни политичари Берлина су одувек сматрали односе са Русијом као неопходни предуслов за успех по питању мира. Тренутно се све своди на једну фундаменталну расправу – да ли дипломатија може бити успешна без претње војног деловања? Додатно, трансатлантски партнери имају другачије циљеве. Док је циљ Француске и Немачке да стабилизују ситуацију у Украјини, САД су окупиране Русијом. САД желе да сузбију утицај Москве и дестабилизују Путинову власт. За њих би промена режима у Москви била остварење сна.

Европа нема интереса за промену режима у Русији. У таквом случају би настала много гора власт и гори лидер него што је навелико либерални Путин.

САД, Царство хаоса, не мари шта ће се десити након промене режима. У очима политичара САД, невоље и немири у „остатку света“ могу само да користе положају САД. Уколико би производне способности Европе биле уништене у рату, САД би могле да зараде велику количине новца од извоза.

Чини се да бар неки европски лидери схватају полако да Вашингтон покушава да их изигра и повлаче се из игре. Евроазијска економска сфера је у интересу Европе. Да ли ће Обама прихватити ово повлачење и повући се или ће ризиковати свој савез са Европом? Постоје неки позитивни знаци. САД су отказале план за обучавање украјинске Националне гарде:

„Портпарол снага САД у Европи је у петак потврдио да влада САД жели да испоштује споразум у Минску. Мисија обучавања је тренутно на чекању, али америчка војска у Европи је спремна да изврши мисију уколико влада одлучи да то учини“, наведено је у изјави.

Неки Европљани још увек мисле за Обаму да не жели својом вољом да улази у ратове. Међутим, када погледате Авганистан, Либију, Сирију и Украјину, уочава се исти пропагандни шаблон: Обама не жели рат, а затим га притисну и он пристане. То је све шарена лажа. Нуландова, Бридлав и многи остали су под директном командом Обаме. Он може да их отпусти или ућутка само једним позивом. Обзиром да то не чини, јасно је да он жели да они говоре на начин на који говоре.

Европљани би коначно требало да схвате ову причу и да се што више удаље од пута уништења.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. Apis says:

    Svaki pošten i savestan čovek morao bi se bez rezerve svim sredstvima boriti protiv pošasti zvane SAD.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u