Америка увлачи Европу у рат са Русијом да би се обогатила

Amerika uvlači Evropu u rat sa Rusijom da bi se obogatila

14 marta 2015

1413787668_017608989_30300Nemačka vlast se konačno budi, priznajući očiglednu činjenicu da neokonzervativci SAD pokušavaju da uvuku Evropu u rat, piše „Moonofalabama“.

Ona sada otvoreno krivi krugove vlasti SAD i NATO zbog sabotiranja sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Posebno je uvredljiv komentar o komandantu NATO-a, generalu Bridlavu:

Bridlav je mesecima komentarisao ruske aktivnosti u istočnoj Ukrajini, govoreći o napredovanju vojske na granici, gomilanju municije i navodnim kolonama ruskih tenkova. Iznova i iznova, Bridlav je navodio brojke koje su čak veće od brojki koje opisuju američku i NATO vojsku u Evropi, direktno pomažući ekstremistima u Kongresu SAD i NATO-u.

Nemačka vlada je uzbunjena. Da li Amerikanci pokušavaju da osujete evropske napore za mir koje predvodi kancelarka Angela Merkel? Izvori u Kancelariji Nemačke navode komentare Bridlava kao „opasnu propagandu“. Ministar spoljnih poslova, Frenk-Volter Štajnmajer je čak nedavno rekao da je neophodno da razgovara o komentarima Bridlava sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Štoltenbergom.

Međutim, Bridlav nije jedini koji izaziva probleme. Evropljani su počeli da pronalaze dodatne prepreke u potrazi za diplomatskim razrešenjem ukrajinskog konflikta. Prva među njima je Viktorija Nuland, šefica evropskih poslova u Stejt departmentu SAD. Ona i drugi, među kojima su republikanci iz Kongresa i mnoge moćne demokrate, žele da Vašington isporuči oružje Ukrajini.

Zaista, predsednik SAD, Barak Obama čini se skoro izolovano. On je trenutno obustavio svoju podršku u svetlu diplomatskih napora Merkelove, ali nije mnogo toga učinio da ućutka one koji žele pojačane tenzije sa Rusijom i isporuku oružja Ukrajini. Izvori iz Vašingtona kažu da ratoborni komentari generala Bridlava prvo moraju da prođu kroz Belu kuću i Pentagon. General ima ulogu da poveća pritisak na američke transatlantske partnere.

SAD, uključujući Obamu, žele da ojačaju NATO i njegov uticaj u Evropi. S druge strane Evropa, koja kvari poslovne odnose sa Rusijom i rizikuje započinjanje rata, treba sve to da plati.

Nemačka javnost, uprkos mnoštvu transatlantske propagande, veoma je dobro shvatila igru i vlada ne može da pobegne od te činjenice. Nemačka mora da se vrati na pristojan kurs pa makar i po cenu svađe sa Vašingtonom. Ministri spoljnih poslova Nemačke, Francuske i SAD se trenutno sastaju u Parizu, a sekretaru države, Džonu Keriju, nimalo se neće dopasti ono što će čuti:

Glavni političari Berlina su oduvek smatrali odnose sa Rusijom kao neophodni preduslov za uspeh po pitanju mira. Trenutno se sve svodi na jednu fundamentalnu raspravu – da li diplomatija može biti uspešna bez pretnje vojnog delovanja? Dodatno, transatlantski partneri imaju drugačije ciljeve. Dok je cilj Francuske i Nemačke da stabilizuju situaciju u Ukrajini, SAD su okupirane Rusijom. SAD žele da suzbiju uticaj Moskve i destabilizuju Putinovu vlast. Za njih bi promena režima u Moskvi bila ostvarenje sna.

Evropa nema interesa za promenu režima u Rusiji. U takvom slučaju bi nastala mnogo gora vlast i gori lider nego što je naveliko liberalni Putin.

SAD, Carstvo haosa, ne mari šta će se desiti nakon promene režima. U očima političara SAD, nevolje i nemiri u „ostatku sveta“ mogu samo da koriste položaju SAD. Ukoliko bi proizvodne sposobnosti Evrope bile uništene u ratu, SAD bi mogle da zarade veliku količine novca od izvoza.

Čini se da bar neki evropski lideri shvataju polako da Vašington pokušava da ih izigra i povlače se iz igre. Evroazijska ekonomska sfera je u interesu Evrope. Da li će Obama prihvatiti ovo povlačenje i povući se ili će rizikovati svoj savez sa Evropom? Postoje neki pozitivni znaci. SAD su otkazale plan za obučavanje ukrajinske Nacionalne garde:

„Portparol snaga SAD u Evropi je u petak potvrdio da vlada SAD želi da ispoštuje sporazum u Minsku. Misija obučavanja je trenutno na čekanju, ali američka vojska u Evropi je spremna da izvrši misiju ukoliko vlada odluči da to učini“, navedeno je u izjavi.

Neki Evropljani još uvek misle za Obamu da ne želi svojom voljom da ulazi u ratove. Međutim, kada pogledate Avganistan, Libiju, Siriju i Ukrajinu, uočava se isti propagandni šablon: Obama ne želi rat, a zatim ga pritisnu i on pristane. To je sve šarena laža. Nulandova, Bridlav i mnogi ostali su pod direktnom komandom Obame. On može da ih otpusti ili ućutka samo jednim pozivom. Obzirom da to ne čini, jasno je da on želi da oni govore na način na koji govore.

Evropljani bi konačno trebalo da shvate ovu priču i da se što više udalje od puta uništenja.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. z-i says:

    dobro jutro

  2. Apis says:

    Svaki pošten i savestan čovek morao bi se bez rezerve svim sredstvima boriti protiv pošasti zvane SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *