АМЕРИКА УВОДИ САНКЦИЈЕ ТУРСКОЈ

AMERIKA UVODI SANKCIJE TURSKOJ

11 decembra 2020

SJEDINJENE Države će uvesti sankcije Turskoj zbog kupovine ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh S-400, objavio je Reuters, pozvavši se na četiri izvora.

Među njima su navodno i dva američka zvaničnika.Sagovornici britanske agencije rekli su da će sankcije SAD biti usmerene protiv turske direkcije za odbrambenu industriju i njenog šefa Ismaila Demira.

Po procenama, ovaj potez američkih vlasti mogao bi naštetiti turskoj ekonomiji koja usred epidemije koronavirusa ima i problem dvocifrene inflacije i ozbiljno iscrpljene devizne rezerve.

Sankcije će iskomplikovati i odnose Ankare sa administracijom Džoa Bajdena – ocenio je jedan od `izvora` britanske agencije.

I dodatno ukazao: „Sankcije neće funkcionisati i biće kontraproduktivne. Ali, naneće štetu“.

Američki vojni budžet za fiskalnu 2021. godinu, koja je počela 1. oktobra, predviđa obavezno uvođenje sankcija protiv Turske za kupovinu S-400.

Odobrila su ga oba doma Kongresa SAD.

Američki senatori već mesec dana rade na nacrta zakona kojim se faktički uvodi zabrana prodaja naprednog oružja SAD, uključujući lovce pete generacije, zemljama ukoliko kupe strano oružje koje predstavlja potencijalnu pretnju za F-35, poput ruskog S-400.

KOMENTARI3 komentara

  1. I Love persida says:

    Sankcije turskoj, ruskoj i kini su kraj za US jer tako sami formiraju jak istočni blok. Nekada naj jači blok je bio blok nesvrstanih zemalja, ali sada će se napraviti pravi vojni savez istoka. Kao na fudbalskom stadionu, jug se pripaja istoku, sever zapadu. Pa kom obojci, kom opanci, šteta što je gen. Moamer Gadafi ubijen, da vidi šta se događa i obistinjuje jer je čovek bio upućen u te buduće događaje, na žalost mogi su ga izdali radi love. I Love, love? Ma nee

  2. Archelay says:

    Ovo je humor.Umesto Turska da uspostavi sankcije zbog pokusaja puca 2016 Amarika to cini onako sto se kaze"po naviku".E sada,nije tacno da je situacija u Turskoj do tog stepena da ne bi opstali radi sankcija.Oni sa 80 mioliona (i jos desetak miliona po svetu koji salju pare svojima i sopstveno trziste),razvijenu industriju, hrane,tehnike,infrastrukture.Ovom akcijom USA stali na zulju Nato-a jer Nato gubi 2% od budzeta Turske na godisnjem nivou.Ovo nije Grcka ni Bugarska pa za tu namenu da plate amerikanci radi ovoga ili onoga.

  3. Rista says:

    Dok ima Srba, srpskih turista i Sulejmanaaaa majka karala, Turki neće propasti. Imamo savremene janičare. Oni muslimani u sandžaku su ni za pod zub spram ovijeh novijeh. U slučaju velike nužde, Turki mogu slobodno da ušetaju u Srbiju i obnove Beogradski pašaluk.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *