„Amerika više nije jedina sila“

„Amerika više nije jedina sila“

30 marta 2014

Russian soldier special forcesProfesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simić smatra da se rešenje ukrajinske krize mora tražiti u ravnoteži interesa i ocenio da Amerika, posle 20 godina, više nema potpunu dominaciju i mogućnost da ostvari svoj interes do kraja.

„Uprkos što postoji oštar sukob interesa, stvari u međunarodnim odnosima su se promenile. Mi sada prisustvujemo multipolarnoj igri, na rubu imamo nekoliko tih igrača i rešenje se mora tražiti u ravnoteži interesa“, naveo je Simić.

Navodeći da američki predsednik Barak Obama pokušava da zauzme odlučniji kurs u odnosu na saveznike u Evropi, Simić je za RTS rekao da se ne može očekivati potpuna saglasnost, jer postoje veoma oprečni i opipljivi interesi, posebno kod jakih zemalja EU, koje imaju prilično jaku ekonomsku saradnju sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, na tom nivou i nemački privrednici, pa i kancelar Angela Merkel veoma su zainteresovani da sankcije ne ugroze odnose koji i dalje teku, posebno energetsku zavisnost Evrope.

„I tu je sad ta ključna tačka Obamine posete i pokušaja da primiri saveznike. S jedne strane, uspešno je garantovao bezbednost onima koji su se osetili ugroženim, a s druge, ponudio je nešto što im se nije učinilo sasvim uverljivo – da Amerika može vrlo brzo da nadomesti energente koje isporučuje Rusija. Stručnjaci kažu da to i nije tako moguće“, naglasio je Simić.

On smatra da će zapadne zemlje naći zajedničku platformu, ali da će ona biti znatno blaža nego što se u Vašingtonu očekivalo. Simić je istakao da se u ovoj multipolarnoj igri nijedna strane ne može osećati kao potpuni pobjednik i da je neophodno da se uspostavi neka vrsta ravnoteže nezadovoljstva svih učesnika u rešavanju krize.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *