АМЕРИКА ЗАПОЧЕЛА ОПАСАН ПРОЈЕКАТ „АРМАГЕДОНСКИ МАЧ“ – Из Русије стигао чудан одговор: „ТО ВАМ ЈЕ ЦРТАНИ ФИЛМ“

AMERIKA ZAPOČELA OPASAN PROJEKAT „ARMAGEDONSKI MAČ“ – Iz Rusije stigao čudan odgovor: „TO VAM JE CRTANI FILM“

2 jula 2021

Sjedinjene Države nameravaju da u potpunosti promene ceo svoj arsenal interkontinentalnih balističkih projektila i napuste LGM-30G Minuteman III, koji je u upotrebi od 70-ih godina prošlog veka.Prema rečima kolumniste Kajla Mizokamija, Pentagon namerava da se osloni na rakete sa zemaljskim strateškim zastrašivanjem (GBSD). U SAD je ovaj projekat već dobio zvučan naziv „Armagedonski mač“. Štaviše, u bliskoj budućnosti stručnjaci će testirati perspektivnu municiju.

Očekuje se da će „Armagedonski mač“ postati ključna komponenta američke nuklearne trijade. Impresivan je i iznos koji Amerikanci nameravaju da potroše na poboljšanje ove rakete – oko 61 milijardu dolara.

Zanimljivo je da je najmanje šest milijardi dolara namenjeno samo za izbor optimalne GBSD konfiguracije.

Međutim, tako impresivan trošak stvara probleme na putu sprovođenja ambicioznog projekta, jer ne odobravaju svi razvoj tako skupog projektila, tražeći da se mnogo skromniji iznos potroši na modernizaciju postojećeg arsenala.

Stručnjaci kompanije Northrop Grumman rade na stvaranju rakete. Jedinstvenost ne leži samo u aktivnoj upotrebi digitalnih tehnologija, koje bi trebalo značajno da povećaju efikasnost rakete, već i u sposobnosti projektila da za nekoliko minuta dosegne bilo koju tačku na planeti.

Sudeći po komentarima na interetu, u Rusiji su odmah shvatili protiv koga je ovaj projekat usmeren.

Budući da je glavni geopolitički protivnik Sjedinjenih Država koji poseduje ekvivalentnu vojnu moć samo Rusija, odgovor je očigledan.

Ipak, Rusi su ismevali američku inicijativu, dovodeći u pitanje tehničke karakteristike rakete i mogućnost njenog stvaranja.

„Kakav delirijum. Posebno mi se svidelo „bilo gde na svetu za nekoliko minuta“, napisao je korisnik D16.

„Bitno je da zaplašite ljude, uopšte ne morate da pravite raketu“, napisao je svoje mišljenje tihonmarine.

„Toliko o holivudskim crtanim filmovima o američkim raketama“, našalio se vladimiimir.

„A posebno mi se svidelo ovo: „MAČ ni manje, ni više nego ARMAGEDONSKI“, želeo bih da odgovorim sledećom porukom : „Nasmešite se, gospodo“, napisao je lisiy prapor .

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. M says:

  Najmanje što paše Rusiji je da USA uloži svoj ogromni naučni,financijski itd. kapital u novu napredniju generaciju strateških napadnih A-raketa i ostalog napadnog oružja za masovno uništenje!Jer,USA potencijal za to je ogroman,a do sad su glavninu novca trošili na konvencionalnu vojsku i održavanje policijskog diktata u svijetu,što za Ruse nije bio problem!No,ako težište prebace na strateška oružja,to će biti problem i za Ruse,a bogme i nova paradigma za cijeli svijet!Jer,ponavljam,USA ima strašan naučni,industrijski,financijski,organizacijski itd.potencijal za to!

  • Covid histery idiots says:

   Ne pricaj gluposti. Nemaju oni nikakav potencijal. Njihova "nauka" je laz, i ova "pandemija" dokazuje da aneri a EU-robovi posebno, nemaju sposobnosti da naprave smrtonosni virus nego vrse medijsko zastrasivanje ovcoizovanih ljudi (80-90%), jednako kao sto osim putem CGI crtica nemaju mogucnost otici u svemir a tzv.naucna iatrazivanja su isto jalova,beskorisna za ljude jer ne donose apsolutno nikakav napredak, osim sto je NASA agencija za svemirski porez, da se tako izrazim. Kapital im je OTISAO u Kinu, USA nista ne proizvodi, naucnike NEMAJU jer je studiranje u USA PRESKUPO i moguce samo uz abnormalno kreditno zaduzivanje nakon cega se u sve te drzavne "naucne" agencije za prodajuagle i ovcoizovanje naroda ionako zaposljavaju samo jehovci i jeshuanci.

  • padre says:

   Po mome mišljenju ipak joj "paše", jer su u svemu tome impresivni samo troškovi!

 2. Za Srbiju says:

  Ne treba potcenjivati demone.

 3. milorad5 says:

  USA su JAKO daleko od hipersoničnih tehnologija,a raketna tehnologija im je na nivoou FAU-2.To su stvarno crtani filmovi.Relno amerika ima probleme sa raketnim motorima koji su JAKO LOŠI, od hipersonične tehnologije poseduju samo dojave o ruskom METODU, kako su rusi to inženjerijski rešili oni nemaju pojma.Hipersonična tehnologija se bazira na specijalnim legurama,čak i kada bi im rusi dali raketu da je studiraju oni ne bi mogli da urade reverzni inženjering,tako da, realno amerika nema blagu ideju KAKO da napravi funkcionalnu hipersoničnu raketu.Pitanje je KADA i DA LI će ikada to i uraditi sem ako ne ukradu recept od rusa.Kineske hipersonične rakete su ruske zezalice da plaše amerikance:)jer ni kinezi nemaju pojma kako da to urade.Trenutno NIKO ne zna kako su to rusi uspeli uopšte da STVORE.Za god.ruski nuklearni ali i TAKTIČKI,što je još važnije, arsenal, će imati mnogo takvih raketa,jer rusi ih opušteno montiraju čak i na fregate:) pošto ZNAJU da nema nikoga ko može da dokuči proces stvaranja legiranih materjala hipersonične tehnologije:)DA nije tako i da je to nešto što može da se kopira takve rakete bi bile samo u dubokim silosima sibira ali pošto je tehnologija neprobojan za neprijatelej rusi mogu da ih stavljaju bre i na rošule ako hoće:)Zato je panika u americi jer kada rusi zaokruže arsenal ne mora nuklearno da ih gadjaju mogu i klasičnim bobmardovanjem da ih OJADE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *