АМЕРИКА ЗАПРЕТИЛА СРБИЈИ ЗБОГ РУСА: „Руски хуманитарни центар…“

АМЕРИКА ЗАПРЕТИЛА СРБИЈИ ЗБОГ РУСА: „Руски хуманитарни центар…“

15 јуна 2017

САД брине изградња руског хуманитарног центра у Србији и потенцијалног специјалног статуса за особље центра којеје тражила Русија, изјавио је Хојт Брајан Ји.

Високи званичник Стејт департмента задужен за Европу и Евроазију је на претресу о ситуацији у Југоисточној Европи, одржаном у Пододбору за европску и регионалну безбедносну сарадњу у Сенату, објаснио да је од виталног значаја за САД да Србија иде ка ЕУ, иако има културолошке и историјске везе са Русијом, преноси Глас Америке.

– Брине ме такозвани хуманитарни центар, не због онога што је сада, него због онога што би могао да постане. Поготово ако Србија испуни оно што је Русија тражила: специјални статус и имунитет за своје особље. Не верујемо да Русија има добре намере да помогне Балкану да иде ка ЕУ – рекао је Ји.

Према његовим речима, Центар у Нишу, близу границе са Косовом, где САД имају око 600 америчких војника и 4.000 припадника НАТО мировних снага није позитиван помак. „Важно је, и то уверење делимо са Владом Србије, да Србија има потпуну контролу над својом територијом и свега што је на њој. Ако дозволи Русији да оформи центар за шпијунажу, изгубиће контролу над делом своје територије“, рекао је Хојт Ји.

Русија, како каже, користи зависност Западног Балкана од њеног гаса, као и слабости тамошњих држава: корупцију, неслободне медије, тензије међу суседима. „Тренд је забрињавајући, али не мислим да смо изгубили битку. Црна Гора је успела да се одупре утицају Русије, видимо да се и ситуација у Македонији стабилизовала уз нашу и помоћ ЕУ“, каже Ји.

Потпредседник Пододбора, сенатор Крис Марфи оцењује, међутим, да предлог буџета САД не говори у прилог већем америчком присуству на Балкану. Подсећа да су фондови за страну помоћ за Албанију смањени за 98 одсто, Хрватску 60 одсто, Косово 48 одсто, БиХ и Македонију за по 40 одсто, Црну Гору 34, а Србију 31 одсто.

Ипак, и сенатори и учесници претреса сматрају да је, осим финансијске, важна и дипломатска подршка САД Западном Балкану.

Извршни потпредседник Атланстког савета Дејмон Вилсон је оценио да „америчка равнодушност данас може да изазове кризу сутра“ и подсетио да и ЕУ има своје проблеме, те да је Балкан зато препуштен Русији.

– Време је да се ангажујемо на томе да све балканске земље спроведу реформе и да могу да постану чланице НАТО-а. Да осигурано да чланство Црне Горе буде успешно и да размислимо о дугорочном америчком војном присуству у региону. Стално присуство америчких у оквиру НАТО снага на Косову може да спречи утицај Русије – каже Вилсон.

(Танјуг)

KOMENTARI8 коментара

 1. Miraš says:

  Hojt Ji je obična i jadna kukavica koja lažno strahuje za sudbinu Balkana. Strahuje on za sudbinu američke otimačine koja će se izjaloviti. Neprirodno je da je nama EU bliska i da pripadamo EU jer u njoj je vodeća sila Nemačka poznati uništitelj srpskog naroda iz dva svetska rata. Današnjoj Nemačkoj naš put u EU je istorijska prilika da i to mirnim putem definitivno porobe Srbe i opljačkaju Srbiju. Svi koji u tome "pomažu" Srbima i Srbiji ne misle nam ni slučajno dobro.

  • ralence says:

   Prema njegovim rečima, Centar u Nišu, blizu granice sa Kosovom, gde SAD imaju oko 600 američkih vojnika i 4.000 pripadnika NATO mirovnih snaga nije pozitivan pomak. „Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije“, rekao je Hojt Ji. Zar Kosmet nije deo teritorije Srbije.!!!Ko kontrolise taj deo teritorije.!!!

 2. slobo says:

  Situacija u Makedoniji se smirila uz vasu pomoc to jest uradili ste ono sto ste htjeli uzeli drzavu Makedoncima I dali siptarima .Gnjide pogane.

 3. milija suzović says:

  prosto rečeno budaletina Made in Holivud.

 4. iskren says:

  ako je ovaj normalan, tesko njima....ovaj je veca budala od bilo koga tamo....Njihov nato je u srbiji, a on se sekira za nase teritorije, i Rusiju, a njihovi vojnici mogu i silovati i ubiti, nece doci pod zakon Srbije, i to neka zahvali Tadicu izdajniku, i Draskovicu......kakav cinizam...glupo je citati ga, jednostavno ignorisati...

 5. Za Srbiju says:

  Демонске баљезгарије. Има нас још, којима нисте истерали мозак из главе.

 6. Dražen Jovan Petrović says:

  Mi smo Srbi i znamo koga volimo i koga ne volimo.To nas ne treba učiti Hojt.A što se tiče Amera,njima niko nije večiti prijatelj niti večiti neprijatelj.Toliko.

 7. milovan says:

  TANJUG navodi vodu na mlin Vucica VELEIZDAJNIKA.Jesmo li drzava ili okupirana teritorija? Ako smo okupirani, zasto nam to niko ne kaze od nasih politicara?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u