АМЕРИКА ЗАПРЕТИЛА СРБИЈИ ЗБОГ РУСА: „Руски хуманитарни центар…“

AMERIKA ZAPRETILA SRBIJI ZBOG RUSA: „Ruski humanitarni centar…“

15 juna 2017

SAD brine izgradnja ruskog humanitarnog centra u Srbiji i potencijalnog specijalnog statusa za osoblje centra kojeje tražila Rusija, izjavio je Hojt Brajan Ji.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju je na pretresu o situaciji u Jugoistočnoj Evropi, održanom u Pododboru za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu, objasnio da je od vitalnog značaja za SAD da Srbija ide ka EU, iako ima kulturološke i istorijske veze sa Rusijom, prenosi Glas Amerike.

– Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU – rekao je Ji.

Prema njegovim rečima, Centar u Nišu, blizu granice sa Kosovom, gde SAD imaju oko 600 američkih vojnika i 4.000 pripadnika NATO mirovnih snaga nije pozitivan pomak. „Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije“, rekao je Hojt Ji.

Rusija, kako kaže, koristi zavisnost Zapadnog Balkana od njenog gasa, kao i slabosti tamošnjih država: korupciju, neslobodne medije, tenzije među susedima. „Trend je zabrinjavajući, ali ne mislim da smo izgubili bitku. Crna Gora je uspela da se odupre uticaju Rusije, vidimo da se i situacija u Makedoniji stabilizovala uz našu i pomoć EU“, kaže Ji.

Potpredsednik Pododbora, senator Kris Marfi ocenjuje, međutim, da predlog budžeta SAD ne govori u prilog većem američkom prisustvu na Balkanu. Podseća da su fondovi za stranu pomoć za Albaniju smanjeni za 98 odsto, Hrvatsku 60 odsto, Kosovo 48 odsto, BiH i Makedoniju za po 40 odsto, Crnu Goru 34, a Srbiju 31 odsto.

Ipak, i senatori i učesnici pretresa smatraju da je, osim finansijske, važna i diplomatska podrška SAD Zapadnom Balkanu.

Izvršni potpredsednik Atlanstkog saveta Dejmon Vilson je ocenio da „američka ravnodušnost danas može da izazove krizu sutra“ i podsetio da i EU ima svoje probleme, te da je Balkan zato prepušten Rusiji.

– Vreme je da se angažujemo na tome da sve balkanske zemlje sprovedu reforme i da mogu da postanu članice NATO-a. Da osigurano da članstvo Crne Gore bude uspešno i da razmislimo o dugoročnom američkom vojnom prisustvu u regionu. Stalno prisustvo američkih u okviru NATO snaga na Kosovu može da spreči uticaj Rusije – kaže Vilson.

(Tanjug)

KOMENTARI8 komentara

 1. Miraš says:

  Hojt Ji je obična i jadna kukavica koja lažno strahuje za sudbinu Balkana. Strahuje on za sudbinu američke otimačine koja će se izjaloviti. Neprirodno je da je nama EU bliska i da pripadamo EU jer u njoj je vodeća sila Nemačka poznati uništitelj srpskog naroda iz dva svetska rata. Današnjoj Nemačkoj naš put u EU je istorijska prilika da i to mirnim putem definitivno porobe Srbe i opljačkaju Srbiju. Svi koji u tome "pomažu" Srbima i Srbiji ne misle nam ni slučajno dobro.

  • ralence says:

   Prema njegovim rečima, Centar u Nišu, blizu granice sa Kosovom, gde SAD imaju oko 600 američkih vojnika i 4.000 pripadnika NATO mirovnih snaga nije pozitivan pomak. „Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije“, rekao je Hojt Ji. Zar Kosmet nije deo teritorije Srbije.!!!Ko kontrolise taj deo teritorije.!!!

 2. slobo says:

  Situacija u Makedoniji se smirila uz vasu pomoc to jest uradili ste ono sto ste htjeli uzeli drzavu Makedoncima I dali siptarima .Gnjide pogane.

 3. milija suzović says:

  prosto rečeno budaletina Made in Holivud.

 4. iskren says:

  ako je ovaj normalan, tesko njima....ovaj je veca budala od bilo koga tamo....Njihov nato je u srbiji, a on se sekira za nase teritorije, i Rusiju, a njihovi vojnici mogu i silovati i ubiti, nece doci pod zakon Srbije, i to neka zahvali Tadicu izdajniku, i Draskovicu......kakav cinizam...glupo je citati ga, jednostavno ignorisati...

 5. Za Srbiju says:

  Demonske baljezgarije. Ima nas još, kojima niste isterali mozak iz glave.

 6. Dražen Jovan Petrović says:

  Mi smo Srbi i znamo koga volimo i koga ne volimo.To nas ne treba učiti Hojt.A što se tiče Amera,njima niko nije večiti prijatelj niti večiti neprijatelj.Toliko.

 7. milovan says:

  TANJUG navodi vodu na mlin Vucica VELEIZDAJNIKA.Jesmo li drzava ili okupirana teritorija? Ako smo okupirani, zasto nam to niko ne kaze od nasih politicara?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *