Америка жели наставак рата у Украјини

Amerika želi nastavak rata u Ukrajini

5 marta 2015

OperationU državnoj Dumi Rusije je odluka američkog predsednika Baraka Obame da produži sankcije protiv Rusije do kraja godine nazvana „očajničkim potezom“.

„To je očajnički potez Baraka Obame“ – rekao je agenciji TASS prvi zamenik predsednika odbora Državne Dume za ekonomsku politiku, inovacioni razvoj i preduzetništvo Mihail Jemeljanov.

On smatra da je „račun da će pomoću tih sankcija uspeti da se utiče na politiku Rusije propao“.

„Drugi način da utiče na Rusiju američki predsednik nije smislio“ – dodao je Jemeljanov.

Predsednik odbora za Zajednicu Nezavisnih Država, evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima Leonid Slucki, koji se nalazi na „crnom spisku“ EU i SAD, takođe je izjavio da ne vidi nikakvu tragediju u produžavanju američkih sankcija.

„To je još jedan akt antiruskog spektakla, nastavak histerije i kursa da se podele Evropa i Rusija radi uspostavljanja sopstvene svetske hegemonije“ – konstatovao je Slucki.

Po njegovim rečima, očigledno je da je jezik sankcija kontraproduktivan u odnosu na Rusiju, on nije doveo niti će dovesti do značajnih rezultata kada je u pitanju uticanje na Rusiju.

„Međutim, u Vašingtonu preferiraju da to ne primećuju, isto kao i mirotvoračke napore državnog vrha RF za stabilizaciju situacije u Ukrajini, podržavajući, pri tom, militarističke težnje Kijeva“ – smatra Slucki.

Produžavanje američkih sankcija protiv Rusije pokazuje da je administracija Baraka Obame zainteresovana za konfrontaciju u Ukrajini, izjavio je predsednik spoljnopolitičkog odbora Državne Dume Aleksej Puškov.

„Kada bi Obama želeo da pokaže da je zainteresovan za jačanje političkog procesa u Ukrajini, a ne za vojnu konfrontaciju, on bi doneo odluku da se bar odloži produženje sankcija – kazao je Puškov.

– Međutim, on ih produžuje nezavisno od toga šta se događa na istoku Ukrajine“.

„I to potvrđuje izbor Obamine administracije u korist konfrontacije“ – naglasio je on.

Obama i lideri evropskih zemalja su tokom video konferencije potvrdili da su spremni za uvođenje novih sankcija protiv Rusije, ukoliko budu prekršeni Minski sporazumi.

Takav stav nije ništa drugo do neskrivena laž i cinizam, pošto Novorosija optužuje upravo Kijev koji kontrolišu Amerikanci za nameru da osujete primenu minskih sporazuma.

Ukrajinska vojska na više načina dovodi u zabludu posmatrače OEBS i skriva od njih kršenje minskih sporazuma, izjavio je u utorak portparol Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin.

„Presretnute komunikacije potvrđuju da ukrajinska vojska ne namerava da povuče svoje teško naoružanje s isturenih položaja – istakao je on.

– Štaviše, na sve načine ga skrivaju i dovode u zabludu posmatračku misiju OEBS“.

Za ilustraciju, Basurin je citirao detalje razgovora predstavnika ukrajinske komande s komandirom artiljerijske jedinice, koji je upozoren o dolasku predstavnika OEBS i da je potrebno sakriti tragove nedavnog granatiranja, konkretno, očistiti tragove oružja, skupiti i zakopati čaure od ispaljene municije.

„Pored presretnutih komunikacija, ukrajinski vojnici koji su juče prešli na stranu ustanika – saopštili su da su ukrajinski komandanti u zoni sprovođenja vojne operacije dobili naređenje da ni po koju cenu ne puštaju posmatrače OEBS do mesta gde se drže naoružanje i tehnika“ – dodao je Basurin.

Po rečima tih vojnika, komanda je naredila pripadnicima ukrajinske vojske da prikupljaju podatke o pomeranju posmatrača i da ih odmah prosleđuju u štab armije.

AMERIČKI INSTRUKTORI STIGLI U UKRAJINU

Američki vojni instruktori, koji će obučavati ukrajinsku armiju, već su stigli u njenu Lavovsku oblast – izjavio je portparol ruske diplomatije Aleksandar Lukaševič.

„Slanjem pripadnika svoje armije u Ukrajinu sa takvim zadatkom samoj Ukrajini – upozorio je – uopšte neće doneti mir“.

Lukaševič je posebno naglasio: „Moskva je ozbiljno zabrinuta sve novim i novim izveštajima o nameri SAD da počnu masovne isporuke oružja Ukrajini“.

Instruktori NATO – koji treniraju ukrajinsku nacionalnu gardu – poduhvatili su se tog posla još 11. februara.

Komandant američkih kopnenih snaga u Evropi, general Ben Hodžs, izjavio je da će njegovi potčinjeni sa obukom ukrajinske armije započeti „u martu“.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *