„АМЕРИКАНАЦ ДОШАО ДА УЧИ СРБЕ, то се не свиђа ни Бриселу“

„AMERIKANAC DOŠAO DA UČI SRBE, to se ne sviđa ni Briselu“

23 novembra 2017

Moskva pažljivo prati proces evrointegracija, jer su na tom putu mnoge zemlje koje su partneri Rusije, ali se ne protivi proširenju Evropske unije.

To je rekao ruski ambasador pri EU Vladimir Čižov i najavio konsultacije s Briselom o brojnim pitanjima.

„Mnoge zemlje koje žele da se pridruže EU, bilo da su to zemlje Zapadnog Balkana ili Turska, dobro su poznati i potvrđeni trgovinski i ekonomski partneri Rusije, zato pažljivo pratimo šta se dešava“, rekao je Čižov u intervjuu za briselski portal Euraktiv.

Čižov je rekao da Rusija želi da se uveri da saradnja ili pristupanje EU neće narušiti njene tradicionalno dobre odnose sa pojedinim zemljama.

„Uzmite kao primer Srbiju, gde neko iz SAD dolazi da ih uči kako da pristupe EU. To se nije dopalo čak ni ljudima ovde (u Briselu)“, rekao je ruski ambasador.

Čižov je rekao da Rusija nema ništa protiv toga da neka država uspostavi dobre odnose sa EU, jer se Moskva ne protivi proširenju EU, koje se, kako je rekao, razlikuje od proširenja NATO.

Upitan šta je u planu odnosa Rusije i EU, Čižov je rekao da je u toku politički dijalog i da iščekuje konsultacije „na ekspertskom nivou o širokom spektru pitanja, od borbe protiv trgovine drogom do proširenja EU“.

Na molbu da prokomentariše najavljene konsultacije o proširenju EU, ruski ambasador je rekao: „Da, sa radnom grupom za Zapadni Balkan“.

„Trebalo bi da spomenem i predstojeći samit Istočnog partnerstva (24. novembra u Briselu)“, rekao je Čižov.

Upitan da li je novost da se Rusija pita kada je u pitanju proširenje EU, ambasador je odgovorio potvrdno: „Naravno, zainteresovani smo“.

„Možda deluje pomalo paradoksalno, ali uprkos dobro poznatim ograničenjima i zamrzavanju brojnih oblika saradnje Rusije i EU, život mene i moje kolege drži zauzetima“, rekao je Čižov.

Govoreći o situaciji u Siriji, ruski diplomata je kazao da EU „nije mnogo aktivna“ i da je tačka neslaganja to što Unija ima „preduslove“ koji se odnose na „postkonfliktno uključivanje u obnovu te zemlje“.

„Kažu da najpre mora doći do političke tranzicije, nakon čega bi počeli da daju novac“, rekao je ambasador.

Na pitanje o Turskoj, Čižov je rekao da je predsednik Redžep Tajip Erdgan u sredu bio u Sočiju, u Rusiji, po drugi put u poslednjih deset dana, ali je dodao da „Turska nikome nije lak partner“.

Na konstataciju novinara da ruski predsednik Vladimir Putin nije u javnosti govorio o izborima u Rusiji 18. marta, ambasador Čižov je kazao: „Budite strpljivi!“, jer po ruskom zakonu izborna kampanja počinje tri meseca pre glasanja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *