АМЕРИКАНЦИ БЕСНИ ПРЕТЕ: Шта то раде руски специјалци?

AMERIKANCI BESNI PRETE: Šta to rade ruski specijalci?

5 februara 2019

Dva ruska aviona u Venecueli ove nedelje su izazvala glasine da Moskva pomaže vladi Nikolasa Madura da isporuči zlatne rezerve iz zemlje u pokušaju brzog prikupljanja gotovine.

Drugi komentatori su spekulisali – bez čvrstih dokaza – da su avioni možda doveli ruske specijalce u Venecuelu, ili da su tu da isprate Madura u izgnanstvo.Evo šta se dogodilo:

– Boing 777, kojim upravlja ruska aviokompanija Nordwind, sposoban da preveze 400 putnika, stigao je u ponedeljak u venecuelanski glavni grad Karakas. Vratio se u četvrtak na Međunarodni aerodrom Vnukovo izvan Moskve, nakon direktnog leta iz Karakasa.

– Drugi ruski let, teretni avion Boing 757, stigao je u Karakas u sredu preko Vnukova, Dubaija i Kej Verda, prema javno dostupnim podacima o letu.

– Avioni su izazvali spekulacije jer ne postoje rutinski direktni letovi između ove dve zemlje.

Šta kažu teorije ?

-Lideri opozicije Venecuele i samoproglašeni predsednik Huan Gaido tvrde da su Madurovi vladini zvaničnici pokušavali da isporuče zlatne rezerve iz zemlje kao deo strategije za povećanje likvidnosti centralne banke.

– Parlament u Venecueli, pod nadzorom opozicije, objavio je na tviteru u utorak svoj zahtev za objašnjenjem, kako je nazvao, namera ruskih aviona za uzimanjem 20 tona zlata.

– Moskva je možda pomogla Venecueli da odnese zlatne poluge teretnim avionom “Boing 757” dva puta ovog meseca, navodi istraživački list Novaya Gazeta prema neimenovanim izvorima. U objavi koja citira izvore iz Dubaija se tvrdi da je zlato iz aviona iskrcano u oklopna vozila centralne banke UAE, a da je u njega utovarena neodređena količina američkih dolara u gotovini.

– Visoki neimenovani venecuelanski zvaničnik koji je znao za plan rekao je Rojtersu da je Karakas isporučio 3 tone zlata u UAE prošle subote i planira da proda 15 tona u narednim danima u zamenu za evro u gotovini. Plan da se obezbedi likvidnost za uvoz osnovnih dobara uključuje prodaju ukupno 29 tona zlata UAE do februara, prema anonimnom zvaničniku.

– Neimenovani izvor je rekao Bloombergu da je 20 tona zlata u vrednosti od 840 miliona dolara izdvojeno u centralnoj banci za utovar. Bloomberg je citirao izvor u četvrtak da je zlato – skoro 1.600 barova, što predstavlja oko 10 odsto svih deviznih rezervi banke – izmereno i odvojeno za isporuku.

Kakve su reakcije?

Guvernerka Ruske centralne banke Elvira Nabiulina u četvrtak je saopštila da su izveštaji o prevozu venecuelanskog zlata u Rusiju avionima bili neistiniti.

– Ruski ambasador u Karakasu odbacio je izveštaje da Venecuela šalje zlato Moskvi kao deo “propagande”.

– Kompanija Nordvind Airlines saopštila je da je Boing 777 prevezao neobjavljene putnike kao deo “redovnog čarter leta”, ali je naglasila da “nije bilo oružja, niti privatnih vojnih plaćenika ili zlata na avionu.”

– Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je tvitovao da trgovci ne bi trebalo da se bave zlatom, naftom ili drugim proizvodima “ukradenim” od venecuelanskog naroda.

– Republikanski američki senator Marko Rubio tvitovao je u četvrtak ambasadi Ujedinjenih Arapskih Emirata u Vašingtonu upozorenje da će svi koji prevoze venecuelsko zlato biti predmet sankcija SAD.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Ne patite se ološi jedna nacistička šta rade ruski specijalci,nego idite i proverite "junačine"! Rusija je pozvana od legitimne vlasti Venecuele,a vas niko nigde ne poziva,nego samo upadate onako kako i radi agresor!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *