АМЕРИКАНЦИ БЕСНИ ЗАХТЕВАЈУ: „Запад мора да реагује, Вучић је прешао црвену линију!“

AMERIKANCI BESNI ZAHTEVAJU: „Zapad mora da reaguje, Vučić je prešao crvenu liniju!“

29 novembra 2019

ODNOS Zapada prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mora se promeniti posebno zbog saradnje sa ruskim obaveštajnim službama, prenosi danas Glas Amerike stav Edvarda Džozefa, predavača na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu.

Džozef je ocenio da upravo objavljeni majski izveštaj Pentagona o intenziviranju saradnje Srbije s Rusijom od kada je na vlasti Srpska napredna stranka, potvrđuje ono u šta se dugo sumnjalo.

„Taj izveštaj je veoma značajan zato što zvanično potvrđuje ono u šta smo oduvek sumnjali: da Srbija intenzivira vojnu saradnju sa Rusijom dok istovremeno, na unutrašnjem planu, nazaduje u sprovođenju reformi i demokratizacije, i navodno pokušava da reši pitanje Kosova. A mi znamo da Rusija nema nikakvog interesa da se to pitanje reši“, rekao je Džozef za Glas Amerike.Radio Slobodna Evropa (RSE) iz izveštaja Ministarstva odbrane SAD iz maja ove godine prenosi da je Srbija među zemljama Zapadnog Balkana najpopustljivija prema ruskom uticaju, dok su pre dolaska na vlast Srpske napredne stranke na čelu s Aleksandrom Vučićem 2012. godine, veze Srbije i Rusije u vojnoj oblasti bile na znatno nižem nivou.

U izveštaju koji je preneo RSE piše da je Srbija jedina zemlja u regionu, koja je od 2012. kupila rusko oružje u vrednosti većoj od milion dolara, da je kupovala ruske polovne avione MIG-29 i helikoptere, da su Beograd i Moskva održavali zajedničke vojne vežbe.

Govoreći za Glas Amerike, Džozef je rekao da su ključne tačke o saradnji iz tog izveštaja već poznate.

„Ali, činjenica da je to ozvaničeno je važna i sugeriše da je veza simbiotička, odnosno da koristi i Srbiji i Rusiji. Takođe, dovodi u pitanje iskrenost predsednika Aleksandra Vučića, kada kaže da je zainteresovan za članstvo u EU. Kako može da bude uz ovakvu politiku?“, pita Džozef.

On je rekao da je izveštaj Pentagona upozorenje diplomatama koje razgovaraju s Vučićem da pripaze koliko on sarađuje sa Rusijom, jer se sada zna da je vlada SAD u potpunosti svesna koliko je duboka i rasprostranjena ta saradnja.

„Saradnja s ruskim obaveštajnim službama ne ide zajedno sa EU“, rekao je on.

U izveštaju Pentagona konstatuje se i saradnja obaveštajnih službi Srbije i Rusije, uz napomenu da je Srbija jedina od zemalja svog regiona koja na taj način sarađuje sa Moskvom.

Edvard Džozef kaže da je to signal koji se ne sme ignorisati.

„To je možda najzanimljiviji pojedinačni element tog izveštaja, ne može se ignorisati i reći da Vučić samo balansira u odnosima. Saradnja obaveštajnih službi ide iznad toga i kad jednom uđete u polje špijunaže i saradnje u toj sferi, to je totalno nekompatibilno sa Zapadom i Evropskom unijom. Jednostavno, ne može se tolerisati i diplomate to ne smeju da ignorišu“, rekao je on.

Dodao je da je „Srbija nedavno potpisala trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom koju sponzoriše Rusija. Iako je oklevala, Srbija je to na kraju potpisala“.

On je rekao da sve to ipak nije iznenađenje jer se sumnja da humanitarni centar u Nišu služi za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali da to što sada postoji zvanična potvrda da postoji obaveštajna saradnja, treba da bude prekretnica u odnosima međunarodne zajednice s Beogradom.

„Mora se mnogo otvorenije razgovarati s predsednikom Vučićem i treba prestati moliti ga da nađe rešenje za Kosovo i na neki način ga kompenzovati za to. Niko ne treba da razmišlja o kompenzaciji za lidera koji ima tako široku saradnju s neprijateljem kao što je Moskva i koji ide protiv sopstvenih građana i ukida im slobode koje im pripadaju,“ rekao je Džozef.Povodom toga što je u Srbiji nedavno objavljen snimak na kojem se, kako je saopštio predsednik Srbije, vidi kako ruski obaveštajac daje novac srpskom pripadniku bezbednosnih snaga, Džofef je rekao da je „nejasno šta se desilo, ali mi se čini verovatnim da je snimak došao kao odgovor na nešto, nije se pojavio tek tako“.

„To je odgovor na prethodni skandal koji uključuje oca ministra policije, otkriva veoma sumnjivu prirodu dogovora o trgovini oružjem, pa čak i da srpsko oružje završava u rukama islamskih ekstremista“, izjavio je Džozef.

On je rekao da „deluje logično da je objavljivanje snimka s ruskim agentom zapravo samo pokušaj da se skrene pažnja s prethodnog skandala, zbuni javnost u Srbiji i da se prethodna afera, koja je mnogo značajnija, praktično izbriše. Ta afera postavlja pitanje o tome gde završava srpsko oružje, ali i kakva je orijentacija Srbije i njenog predsednika“.

Ta „afera, s ruskim agentom, veoma je bizarna. Ako uzmemo u obzir sve što znamo sada o saradnji Rusije i Srbije, postavlja se pitanje zašto bi se Rusija mešala u neku intrigu koja je štetna po vladu Srbije? To nema nikakvog smisla. Jedino logično objašnjenje, jer dokaze za to nemamo, jeste da je ovo namerni potez srpske vlade, možda uz saradnju s ruskom vladom, da skrene pažnju s prethodnog, mnogo ozbiljnijeg skandala. To deluje logičnije“, zaključio je Džozef za Glas Amerike.

(Beta)

KOMENTARI46 komentara

 1. opet ja says:

  Šta ovi trabunjaju kada Vučko radi sve što mu kažu da bi nekako izveo priznavanje nezavisnosti Kosova. Već su krenuli sa pričom da treba menjati Zakon o referendumu, to je pripalo ministru Branku Ružiću iz SPSa. Potpisali smo I onaj sporazum sa NATO koji im omogućava Slobodan prolaz kroz Srbiju i imunitet od krivičnog gonjenja.

  • Radoslav says:

   Ja bih pre rekao da je cilj ovih optužbi prikrivanje američkog uticaja. Oduvek je poznata maxima:"Napad je najbolja odbrana".

 2. Marko st says:

  Latinsko licimerstvo u punom sjaju.

 3. persida says:

  Ponavljam: kauboji ce u saglasnosti sa Rusima ponovo bombardovati Srbiju. Naravno da ce se Rusi javno ograditi od toga i reci da je to greska.

  • Radoslav says:

   Mislim da je Vaš komentar neopravdano blaćenje Rusije.

  • Ivana says:

   Persido ustašo smanji doživljaje.

   • persida says:

    Svako ko razotkriva koliko ste ovde manipulisani od strane politicke mafije proglasava se ustasom. Neverovatno koliko je mentalitet vecine Srba infantilan i fetisisticki. Ne diraj Srbinu u fetis jer ce te pojesti. Ovo ne govorim u trijumfu vec sa zaljenjem, ali to je istina.

    • Milan says:

     Tvoj prethodni zaključak tj. komentar je skroz bezveze. Ili moguće je nije bezveze pod uslovom da si stvarno ustaša, tojest onda je po ustaški na mestu.

     • persida says:

      Moj zakljucak nije racionalne prirode, vec je najobicnije predvidjanje ili kako se cesto kaze prorocanstvo. O tome je moguce suditi tek sa vremenske distance. Zasto to predvidjam? Zato sto je NATO ponizen i sto trazi makar neko mesto na kojem moze da istrese svoje frustracije. Srbija je, koliko vidim, jedina zemlja koju bi NATO mogao da bombarduje bez veceg rizika. Znam da ovde mnogi veruju da ce Putin licno doci da to spreci, ali ja u to ne verujem. Rusija sve planira u saradnji sa Amerikom. Meni se cini da je Balkan americka zona interesa, a ne ruska. Rusi su tu samo da malo sapletu Zapad, ali ne i da preuzmu Balkan kao svoju zonu. Naravno, moguce je da nisam u pravu, ali proteklih deset godina pokazali su da Rusi nemaju nikakav interes na Balkanu osim diplomatskog. Ovo nije nikakva kritika kapitalisticke Rusije jer ona gleda samo svoj profit i nista vise, u tome se Rusija (zasto da ne) sve vise izjednacuje sa Amerikom. Srpska histerija pocinje onda ako se samo i pomisli da Majka Rusija nece zastititi srpsko siroce. Hoce, ali samo na nivou diplomatije. Secam se pred bombardovanje Srbije svi su tvrdili da je to nemoguce, evo sada vidim istu histeriju, znaci bice moguce. Srbi vrlo lose predvidjaju dogadjaje i naivno procenjuju svetske procese iz svog skucenog emotivnog ugla, sto je ljudski razumljivo ali u krajnjoj liniji infantilno.

      • Milan says:

       Ali Srbija je kandidat za EU i u pristupnim je pregovorima. Kako će NATO bombardovati kandidata za njegovu šargarepu za EU šargarepu? Može NATO da nas bombarduje, ali time bi nadmašio sam sebe u ludorijama jer bombardovao bi zemlju u pristupnim pregovorima. Zatim novo bombardovanje samo bi učvrstilo stav NE u NATO, a njihov cilj je da mi i zavolimo NATO. Oni traže podršku domaćeg stanovništva gde god da su okupatori, nije im dovoljno da samo osvoje neku teritoriju. Mućkaće nešto drugo sa ciljem da što više zagade odnose Srbija-Rusija, na čemu već rade. Pokazna vežba sa S-400 pa još na teritoriji Srbije, to je opomena NATO-u da ne pokušava ponovni napad na Srbiju.Nisu Rusi vozalo svoj S-400 do Srbije zbog malog vuka (vučića), nego zbog NATO-a.

       • persida says:

        Srbija nije nikakav kandidat za clanstvo u EU, osim u frazama A. Vucica koji ni sam u to ne veruje. Sta bi novo bombardovanje pomerilo u ludilu NATO-a? Nista, jer oni i jesu grupa ludaka koja se dokazuje upravo ludim akcijama.

     • Biljana says:

      Nerviraju se jer ono što su započeli , jako dugo traje. Znaju da su prekršili sve međunarodne zakone, i sad žele da Srbija sama sebi potpiše smrtnu presudu. Kada bi Srbija potpisala nezavisnost * Kosove, onda bi oni automatski bili pošteđeni bilo kakvih pravnih sankcija, za divljačko bombardovanje, i upotrebu zabranjenih sredstava. Isto tako, potpisivanjem toga, Srbija bi bila tužena za ogromne ratne odštete, od strane šiptara. A dane pričam da bi nam teritorije rasčupale sve okolne zemlje,tako da bi prestali da postojimo. Amerika je nervozna,jer joj ne ide baš po planu, željenom brzinom. U međuvremenu je ekonomski upala u recesiju( o kojoj se ne priča), a vojno kasni za Rusijom mnogo. U vojnoj elektronici , kasni 12 godina za Rusima. To je teško stići. Od bombardovanja nema više ništa. Što su bombardovali-bombardovali su. Treba pod hitno da se proglasi okupacija dela srbske teritorije. Time se aktivira zakon,koji je vezan za okupaciju, i sva dešavanja idu na teret okupatora . I onda da se prekine taj besmisleni pit u EU( ekskluzivni klub za katoličke zemlje). Mi tu nemamo šta da tražimo

    • Miraš says:

     Eto naprimer sve to gotovo isto kao ti napisao bi i komentator "Željko". Pa sad ti se saberi ko si zapravo.

     • Miraš says:

      Ovo se odnosilo na Persidin komentar. Da ne bude zabune.

 4. Kulak says:

  Sve je njemu sumnjivo.I on je meni sumnjiv.

 5. Don Kihot says:

  Dobro jutro Kalimero! Mnogo dugo ste nas sa Britancima uništavali, sada su druga vremena i Srbija se uzigla i možete samo da nas mrzite...

  • Biljana says:

   Ti si očigledno retardirani Vučićev sendvičar. Sudeći po načinu priče. Zašto misliš da je neko “ žuti” ako kritikuje Vučića?! Pa Vučić neprevaziđeni izdajnik svega srbskog. Pa “ žuti “ su bili govna, ali niko kao ovo šiptarsko kopile. Na svu sreću , u Srbiji postoje ljudi, koji mozak upotrebljavaju , pa ne bi nikad izabrali ni jedne , ni druge, jer su ološ i jedni i drugi. Neko veći, neko manji, ali ološ. Kažeš podigao Srbiju. Ja ne znam na kojim so ti drogama . Idot rasproda sve. Da dijaspora ne šalje novac kući, pocrkali bi gladni, jer nemate gde da radite, jer su idioti od 2000.rasprodali sve. Zato, podguzna muvo, beži odavde. Botovao si ,dobićeš kintu od stranke. Super! Prodao si budućnost svoje dece za sendvič.

 6. krojač says:

  Mislim da je špijunska afera služila i za prikrivanje nečeg još većeg i još goreg: tzv. malog šengena. Kreten je potpisao nešto što nije smeo ni u ludilu, a sad pokušava da to zatrpa masom krupnih i sitnih afera. To će trajati do izbora, a posle ćemo videti.

 7. Becki konjusar says:

  Da Vučić ne služi američkim interesima uveli bi nam sankcije! Tako da nam se crno piše.

 8. padre says:

  On je tu malo pomešao stvari, ipak bi Srbije više želela u EU, nego EU želi da je primi!

 9. bane says:

  vreme je za akciju 29:1, opet... pljačkać e nas dok mogu...

 10. Za Srbiju says:

  "...koji ima tako široku saradnju s neprijateljem kao što je Moskva ..." Njihovi neprijatelji, a naši prijatelji. Kauboji, crknite od muke!

 11. Djoka Brica says:

  Acika sve to radi ono sto mu zapadni mentori diktiraju. Ne cudi me nista! AV je samo majorneta.

 12. Gagi says:

  Svaka kritika je neosnovana. Bacali ste nam uranijum i mi smo sada ozraceni. Nas mozak je sada na nivou amebe. Ne ocekujte nista konstruktivno jer mi ovako bolesni nismo vise svesni.

 13. Gagi says:

  Kako bi neka nasa stara baka iz zabitog sela negde oko Babusnice komentarisala ovog "coveka" na slici?

 14. Velika Metla says:

  Samo vi krenite. Neće vam biti prvi put. Ali se nadam uz pomoć dragog Boga da će biti poslednji.

 15. Milos says:

  A bio vam je dobar kad je po vasem nalogu svercovao oruzje iz Srbije u Ujedinjene Arapske Emirate pa u Ukrajinu.Srpskim oruzjem se ubijaju Rusi u Ukrajini, ali ne samo Rusi nego i narodi na Bliskom istoku.Vlast u Srbiji je antisrpska i radi protiv interesa Srbije.Ona mora da bude smenjena po svaku cenu.Ako je potrebno da u tom cilju padne milion ili dva miliona Srba neka padnu.Neprijtelji se moraju pobediti.Citavom jednom narodu piju krv po nalogu zapadnih mentora.

  • Slobodanka says:

   To su 99% smišljeno i namerno radili preko najpametnijeg zombija i ostalih zombija iz Srbije sa ciljem da pokvare odnose izmedju Rusije i Srbije. Rusija zgrožena ovakvim postupcima iz Srbije očekuju da će trajno dići ruke od Srbije, a zatim se zna da postajemo trajno roblje za odstrel u nemilosti SAD i moćnog Zapada. ... Vest od 25.11.2019. godine: "Američki milijarder dobio državljanstvo Srbije" Američki biznismen i milijarder Ronald Vejn Barkl (67) odlukom Vlade Srbije primljen je u naše državljanstvo, navodi se u rešenju objavljenom u Službenom glasniku. Barkl je rođen 12. novembra 1952. godine u mestu Pomona, u okrugu Los Anđeles američke države Kalifornija i državljanin je SAD, navodi se u rešenju od 21. novembra. Krajem decembra prošle godine Srbija je otvorila konzulat u Montani, koji pored teritorije te američke savezne države obuhvata i teritoriju države Vašington, a Barkl je tada imenovan za počasnog konzula. Barkl je osnovao kompaniju „Jukaipa“ 1986. godine i poznat je kao jedan od najistaknutijih investitora u sektorima maloprodaje, distribucije, tehnologije, kao i u industriji zabave, sporta i ugostiteljstva. Novi državljanin Srbije je bio predsednik odbora i vlasnik kontrolnog dela akcija brojnih kompanija: „Soho haus“, „Golden stejt fuds“, „Dominiks“, „Fred Majer“, „Ralfs end Fud for les“, preneo je Tanjug. Prema pisanju „Blumberga“, Barkl je 2013. godine bio 201. na Forbsovoj listi najbogatijih Amerikanaca. ŠTA ĆE TAJ DA RADI U SRBIJI? Domaći zombiji prodaće miu sve što iole donosi profit u Srbiji. Šta će ostati nama narodu? Bože dragi, suverenost potiče od naroda. Kome smo je predali da bi postali samo roblje?

  • Slobodanka says:

   Lepo sa Rusijom, ali još više i još brže rasprodaje zemlju ko zna kome sa Zapada. Šta da kažem: Rodila majka junaka? Ili tešku gnjidu? Nije Srbija njegova dedovina, ni njegovo privatno nasledstvo, pa da je komotno rasprodaje strancima.

  • ralence says:

   Amerikancima smeta Srbska vojna industrija jer je konkurenta na tržištu oružja.Čak i oni kupuju Srbsko oružje i preko privatnih firmi prebacuju na Bliski Istok i Ukrajinu. Sve drugo je bacanje prašine u oči i političko delovanje protiv Vučića i njegove pro Ruske politike preko raznih prodatih duša u Srbiji.

 16. Slobodanka says:

  Naš primer je zapravo dobar jer kao država nastojimo da imamo dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom (gledajući Istok_Zapad u odnosu na našu zemlju). Zašto to smeta ovom Amerikancu, a i mnogim drugim amerikenjcima? Glavni problem je gde i otkad je to zacrtano da odnosi Rusije i Evrope, sada Evropske Unije, ama baš moraju biti loši? HLADNI RAT je trajao u vremenu posle Drugog svetskog rata od 5. marta 1946 — 26. decembra 1991. godine Mesto Hladnog rata: Sovjetski Savez, Centralna i Istočna Evropa, Bliski Istok, Afrika, Kuba, Indokina i Korejsko poluostrvo. Uzrok: Drugi svetski rat. Rezultat: Pobeda NATOa, Raspad Sovjetskog Saveza, Plišana revolucija, Rumunska revolucija 1989., Razbi. raspad SFRJ organizovan i sproveden u interesu Zapada (!), Raspad Čehoslovačke. Teritorijalne promene: Raspad Sovjetskog Saveza na više nezavisnih država. Raspad Varšavskog pakta. Pristupanje bivših sovjetskih republika i zemalja bivšeg istočnog bloka u EU i NATO. Formiranje ZND-a. Ratni razbi-raspad bivše SFRJ i zatim ekonomsko pljačkanje novonastalih državica na njenom bivšem prostoru. ... ČEGA SE BOJI OVAJ KOMPLETAN (fizički, mentalni i duhovni) AKREP? STRAŠILO SE BOJI da će njegova Amerika izgubiti uticaj na do zla boga opljačkano i osiromašeno stanovništvo u neokoloniji Srbiji? Otkad nam je stigao američki i zapadni uticaj živimo veoma loše, odavno nismo živeli ovako loše. Bolesni akrepu, marš dalje!

  • persida says:

   Mars dalje se u Cikagu kaze go away. Slobodanka se zali da zivi lose, a sedi u Cikagu. Pa, izvolite vratiti se u Srbiju, tu se zivi fenomenalno.

   • Slobodanka says:

    Loša si proročica. Da si iole proročica videla bi da ja živim u Srbiji, i da nikad nisam živela u inostranstvu. Ponekad jesam putovala u inostranstvo, ali baš retko prelazim naše granice. Čak i u Grčku kad sam prvi put otišla dopadalo mi se što sam na moru, ali nije mi se dopadalo što sam u tudjini. Ima sličnosti sa našom zemljom, ali za mene je to ipak bila tudjina. U povratku najlepši deo bio je da u onom motelu u Predejanu usred noći jedem našu lepinju sa kajmakom. Nsam bila ni gladna, nego ona je naša domaća. Ja čak ni ne poznajem Leskovac i Predejane, jož važnije je da mom želucu smeta ako jedem tu vrstu lepinje. Ali tada nije me zaboleo želudac. Ta lepinja i tada na prvom mestu bila je veoma drag i važan materijalni dokaz da sam kod kuće tj. u svojoj zemlji. Tom prilikom nije me zaboleo ni želudac. ... Jedino kasnije na Krfu nisam imala osećaj da sam u tudjini. Ali tamo sam se već prvih dana pozdravila sa našima u kosturnici na Vidu. Ostrvu jeste grčko i pripada Grčkoj, ali imam osećaj da naše seni tamo lebde, da su sa nama dok mi tamo boravimo, i da se raduju kad mi tamo dolazimo. Zbog toga je ostrvo Krf i naše, ne samo grčko.

    • persida says:

     Nikada nisam prorokovala nista u vezi sa tobom. Ovde su neki tvrdili da te poznaju i da zivis u Cikagu, a ti nisi nikada to negirala. Izvinjavam se ako je moje pozivanje na to delovalo omalovazavajuce. No, to nije ni vazno. Cenim tvoja osecanja prema Srbiji, ali ne volim tvoju iskljucivost, osecanja su vazna ali njima ne mozemo razumeti drugog i drugu logiku. Mene zanima da nam pojasnis tvoju tvrdnju da ce ruski kapitalizam imati ljudski lik, za razliku od americkog kapitalizma. Pitanje postavljam na nivou vrednosti i morala, a ne dnevnih politickih desavanja kojima se upravo prikriva sustina. Zasto kada govorimo o Rusiji mislimo samo na Putina i rakete, a nikada na hiljade vrsnih naucnika i umetnika koje je Rusija dala svetu, a koji za nas ne postoje? Zar je to rusofilstvo u tome da volimo samo ruske politicare i nista drugo? Od tebe kao rusofila ocekujem da ponekad preporucis poneku knjigu, link, da otkrijemo nesto sto o Rusiji ne znamo. Nesto pozitivno, drugacije.

     • Slobodanka says:

      Objasnio je to ranije naš Slobodan Reljić. Otprilike ovako: Na Zapadu kapitalisti imaju državu tj. oni su gospodari države i uopšte ne brinu za državu. A na Istoku postoje države (Rusija, Kina) koje imaju kapitaliste. Hteo je da kaže da na Istoku država je iznad kapitalista, kontroliše ih i usmerava ih zakonima. Ta mala razlika je bitna u smislu da kapitalisti sa Istoka moraju da rade u korist svojih država, a ona daje i razliku u vrednosti na kojoj insistiraš. ... Prvi uslov za očuvanje suverenosti države je da imaš svoju dobro naoružanu vojsku. Dakle Srbi ispravno primećuju šta nama danas ozbiljno nedostaje. ... Ne mogu da ti dam ruske sajtove koje pratim jer obrisaće ih automatski. ... Upamti da neispravna je ta podela na Srbe rusofile i na Srbe koji nisu rusofili. U osnovi srpskog karaktera je i kosovski zavet i rusofilstvo. Srbi koji nisu rusofili da li su oni već postali poluunijati, a da toga nisu svesni? Novi etnoinžinjering sa Zapada nad Srbima je nastojanje da nam iz uma i duše amputiraju rusofilstvo, a sećamo se kako je malivuk pokušavao da nam izbriše i kosovski zavet. Ako bi nam te dve bitne karakteristike amputirali, time bi nas uspešno pretvorili recimo u mlade Hrvate ili u kategoriju veoma sličnu njima, što bi Zapadu naravno puno više odgovaralo. Ako neki Srbin nije rusoljubac, onda pitanje je ko je to. Da li je to nekakav odrodjeni poluizrod. Pronadji naš tekst: "U SUSRET NOVOJ 1948.: O ruskom uticaju i zloupotrebama rusofilstva Zoran Čvorović 21.06.2017. O ruskom uticaju i zloupotrebama rusofilstva – nekada i sada

    • Kosovac says:

     @ Slobodanka, ….. Lepe reči, filozofija koja mi povećava raspoloženje.

 17. Cp6a says:

  Ne mož' mi njih da isfoliramo, to su stari porobljivači i istrebljivači, koji zahtevaju potpunu predaju i poslušnost. Zato je rešenje jedan hipersonični šiljak iza Prijedora, jedan možda kod Sombora i Evroazijska unija. Prosto ko pasulj.

 18. Slobodanka says:

  Rusija više nije socijalistička zemlja kao u vreme SSSR-a, nego postala je i ona kapitalistička zemlja ugledajući se na Zapad. Rusija više ne predstavlja ideološku i revolucioarnu pretnju za Zapad kao u vreme Hladnog rata. Čemu onda potreba za obnavljanjem Hladnog rata ili Hladno-vrućeg rata. Vladarima Amerike trebaju stalni ratovi na planeti da bi mogli da se bogate, a i nova osvajanja da bi zagospodarili celim svetom. Amerika se bogati na proizvodjenju nove teške sirotinje po svetu. More, marš dalje skotovi belosvetski.

  • persida says:

   Rusija, zapravo njen tajkunski vrh se takodje bogati na racun ruske sirotinje. Da li je to u moralnom pogledu nesto bolje? Ako Rusija ide putem kapitalizma i svog profita kao jedinog merila, ona ce uskoro postati ono sto je Amerika bila do juce. Super, vicu Srbi, zasto bi samo Ameri jahali planetu, doslo je vreme za promenu. Ali, da li se moze govoriti o promeni? Rusija i Kina ce postati kopija Amerike, na nivou vrednosti (koje su sada planetarno kapitalisticke) i na nivou morala one nece nuditi nista novo, nista osim stare ideje da jaci moze da jase slabijeg, da bogatiji ima pravo na siromahom. Ma koliko mrzela komunizam, snaga Rusije je bila u njenoj ideologiji, danas je Rusija samo takmac u belosvetskoj otimacini. Odsustvo konkuretne ideologije pokazace se kao najveca podrska novom totalitarizmu.

 19. petrovgrad says:

  S-400, kao što mu naziv kaže ima domet 400 km. Dakle ima za cilj da dočeka NATO bombardere iz baze Avijano, koji budu leteli prema Miskvi. To mu dodje negde tačno iznad Zagreba ili bliže okoline. Dok Mi budemo rokali prve nalete, zato vreme Rusi mogu da izvedu punu mobilizaciju. Nisam stručnjak za vojsku, ali nekako to mi se uklapa. Što bi kazali prostim rečnikom Moskva se brani u Beogradu, neprijateljski avioni se obaraju iznad Hrvatske. Tko je bilo 1941, tako će biti ponovo. Nije NATO nagurao tenkove blizu granice sa Rusijom, bez ikakve namere. Valjda toliko kapiraju Rusi, a i Ameri čim ih tamo šalju. Ima nešto.

 20. Beli Orao says:

  Ameru bolje ti je povuci svoje osoblje-špijune iz Srbije umjesto što laješ sa druge srane bare!!!

 21. persida says:

  Molim Slobodanku da nam kaze gde ruski tajkuni i politicari cuvaju svoj novac. U zapadnim ili u ruskim bankama?

 22. Kosovac says:

  Interesuje me, da li je ovaj Edvard Jozef Jevrejin?

  • Rafmanjinov says:

   Da jeste,kao i vecina vaznih licnosti u usa!

 23. persida says:

  Jok, nego je Vranjanac.

 24. krojač says:

  Zašto su se toliko ustalasali duhovi? Ovaj "mladić" ne iznosi zvanični stav američke administracije, nego svoj lični. Zapravo, on samo pušta probne balone, da ne kažem golubove. Američka administracija je mnogo ozbiljnija nego što mi odavde možemo da uočimo. Nastup ove vrste bi za nju bio suviše klizav i opasan teren, on bi mogao da isprovocira negativne reakcije na koje ameri ne bi imali adekvatan odgovor. Zato oni puštaju ovog joung boya da pušta šta treba, da malo ubrizga kontrastvnog rastvora Srbima, Rusima i ostalima i sad čekaju da vide ko će i kako da kmekne, a ko da jaukne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *