АМЕРИКАНЦИ БРУТАЛНО УЦЕНИЛИ ТУРСКУ!

AMERIKANCI BRUTALNO UCENILI TURSKU!

22 aprila 2019

Američki senator Demokratske stranke Bob Menendez izjavio je da će SAD uvesti sankcije Turskoj ako ta zemlja kupi ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-400, i dodao da je u tom slučaju isključena isporuka američkih aviona pete generacije F-35 Turskoj.

– Ako predsednik Turske Erdogan bude insistirao na nabavci protivraketnog sistema S-400 i izvrši kupovinu i razmeštanje sistema, biće izrečene sankcije na osnovu zakona koji sam prvobitno doneo (u Kongresu). I ne radi se o tome da će sankcije možda biti nametnute – one će biti obavezne. Mi to ne želimo i predložili smo Turskoj druge opcije. Sistem S-400 je nespojiv sa standardima NATO-a – rekao je Menendez.Menendez je pre nekoliko dana sa republikanskim senatorom Markom Rubiom predstavio Kongresu „Zakon o saradnji u oblasti bezbednosti i energetike u istočnom Sredozemlju“, niz inicijativa, koje menjaju američku strategiju i uključuju izmene u regionu. Zakon predviđa ukidanje zabrane prodaje oružja Kipru, a takođe zabranjuje isporuku aviona F-35 Ankari, u slučaju da Turska nastavi sa realizacijom planova po pitanju S-400.

– F-35 nikada neće biti pored S-400, to se nikada neće desiti. To je stav obe strane u Kongresu. Nedavno smo to podržali u zajedničkom članku sa predsednikom komiteta za spoljne poslove Senata, predsednikom komiteta za vojnu službu i drugima. Slične stavove su izrazili i članovi vlade predsednika Donalda Trampa – dodao je Menendez.

Prema njegovim rečima, Ankara treba da se odluči sa kim će sarađivati. „Turska treba da napravi izbor. Ona može da ostane važan saveznik NATO-a da nastavi da se fokusira na Zapad ili da se udalji“, rekao je senator.

Na pitanje da li je tačno da se Turskoj neće isporučiti avioni F-35, ukoliko ta zemlja kupi S-400, Menendez je odgovorio da u tom slučaju ne postoje šanse da Turska dobije F-35.

– Oni će biti kažnjeni na osnovu američkog zakona, koji predviđa sankcije za sve koji kupuju oružje od Rusije. Ako F-35 bude u blizini S-400, Rusija će moći da sazna sve tajne tehnologije aviona F-35. Čak i oni koji veruju da Turska ostaje veoma važan partner, saglasni su da se to nikada neće desiti – rekao je Menendez. Ranije je Turska izjavila da neće odustati od planova kupovine S-400 i da bi prva serija sistema PVO trebalo da bude isporučena u zemlju u julu.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kiki says:

  Hoće, hoće ... Samo će ga posle odneti Iranom...

 2. Kiki says:

  Hoće, hoće ... Samo će ga posle odneti kranom...

 3. Zoran says:

  Ma batalite ove g;uposti nego javite da vlada Srbiej poslala muilion evra pomoci da s eobnovi Notr Dam. Hahahahaah, koji maloumnici....

 4. panda says:

  Negde će jednom morati da se prelomi - ne mogu da ucenjuju ceo svet!

 5. Fantom iz Notre Dame ;-) says:

  " Ako F-35 bude u blizini S-400, Rusija će moći da sazna sve tajne tehnologije aviona F-35." Da, a naročito tehnologiju padanja :-))) Super, samo nek se swinje međusobno pokolju :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *