АМЕРИКАНЦИ ДОНЕЛИ ОДЛУКУ: Турци шокирани! ОВО ЋЕ УНИШТИТИ ЊИХОВО САВЕЗНИШТВО

AMERIKANCI DONELI ODLUKU: Turci šokirani! OVO ĆE UNIŠTITI NJIHOVO SAVEZNIŠTVO

13 decembra 2019

Usvajanje rezolucije u američkom Kongresu o priznavanju genocida Otomanskog carstva nad Jermenima početkom 20. veka „ugrožava budućnost“ odnosa Turske i SAD.

Ovo su upozorile večeras vlasti Turske ubrzo po donošenju odluke u Vašingtonu.

„Ponašanje određenih članova američkog Kongresa ugrožava tursko-američke odnose… Američka rezolucija koju je danas usvojio Senat dovodi u pitanje budućnost naših bilateralnih odnosa“, izjavio je portparol turskog predsedništva Fahretin Altun.Gornji dom, Senat Kongresa SAD jednoglasno je danas doneo rezoluciju kojom se priznaje postojanje genocida nad Jermenima. Tu rezoluciju je krajem oktobra osvojio Predstavnički dom Kongresa što je tada izazvalo nezadovoljstvo Turske.

Republikanski senator Kevin Kramer ranije je rekao da nije pravo vreme da se usvoji zakon koji bi razbesneo Tursku.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.

KOMENTARI4 komentara

 1. dinki says:

  Prvi genocid tokom 20 vijeka počinila je Njemačka od 1904 do 1908 god nad plemenima u Namibiji,izvinuli su se tek posle malo više od 100 godina.

 2. deda mraz says:

  E pa ovo je primer kako bi nas komunisticki sljam koji je na vlasti trebao da postupi sa hrvatskom,a posle bi oni mogli do mile volje da raspravljaju o tomsonu i za dom spremni,nadam se da ce ikad Srpska vlada da se formira u Beogradu i oduzi nevinom srpskim zrtvama nad kojima se jos uvek ustasko komunisticki sljam izivljava u hrvatskoj.

 3. padre says:

  Zar i za genocid postoje stručnjaci?

 4. Djoka Brica says:

  Turci su nasi vekovni neprijatelji! Nezaboraviti da njihovo zlo do dan danas se oseca u nashem narodu. Zelim da se ostvari proracanstvo njihovog nestanka sto pre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *