Американци фасцинирани руском ПВО-базом „Арктички тролист“

Американци фасцинирани руском ПВО-базом „Арктички тролист“

2 маја 2017

Американци себи ретко дозвољавају да се јавно одушеве нечим туђим, а још ређе – било чиме руским.

Омакне се ипак и њима. Поготово кад их нешто баш изненади, а и забрине истовремено.

Управо ово се догодило једном од водитеља америчког телеканала Fox News поводом руског „Арктичког тролиста“. Суперсавремене војне базе, саграђене на најсевернијој тачки Русије – на Александриној Земљи – једном од острва архипелага Земља Франца-Јосифа.

Та база функционише већ годину и по и у саставу је „Арктичке групације“, а њу је смештен део дивизије ПВО руске Северне ратне флоте.

Fox News је својим гледаоцима показао видео-водич кроз базу који је направило Министарство одбране РФ и оценило да је и „Арктички тролист“ доказ да Сједињене Државе у освајању Арктика каскају за Русијом.

Иста телевизија је навела „комплекс базе“ заузима 1.400 квадратних километара, а да се у главној згради истовремено може налазити 150 војника и официра. И да у њој могу живети – а да ништа не добију из „велике земље“ – пуних 18 месеци. При константним температурама испод нуле.

Указала је да унутар базе постоји и концертна дворана.

Роберт Пап, адмирал у резерви, који је био специјални представник САД за Арктик, рекао је Fox News: „Уверен сам да САД на Арктику заостају за Русијом. Направили смо одличне кораке током последњих 5-6 година, али ипак заостајемо. Ми се бавимо светом, а не концентришемо се на Арктик“.

Ден Саливан, сенатор са Аљаске у комитету Сената САД за Оружане снаге: Отварају се нови морски путеви. Председник Путин је већ изјавио да ће Арктик бити нови Суецки канал.

Новинарка Fox News Џенифер Грифин свему овоме је додала: Русија располаже са 40 ледоломаца, а САД имају само два, од којих је један у квару…

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u