Американци фасцинирани руском ПВО-базом „Арктички тролист“

Amerikanci fascinirani ruskom PVO-bazom „Arktički trolist“

2 maja 2017

Amerikanci sebi retko dozvoljavaju da se javno oduševe nečim tuđim, a još ređe – bilo čime ruskim.

Omakne se ipak i njima. Pogotovo kad ih nešto baš iznenadi, a i zabrine istovremeno.

Upravo ovo se dogodilo jednom od voditelja američkog telekanala Fox News povodom ruskog „Arktičkog trolista“. Supersavremene vojne baze, sagrađene na najsevernijoj tački Rusije – na Aleksandrinoj Zemlji – jednom od ostrva arhipelaga Zemlja Franca-Josifa.

Ta baza funkcioniše već godinu i po i u sastavu je „Arktičke grupacije“, a nju je smešten deo divizije PVO ruske Severne ratne flote.

Fox News je svojim gledaocima pokazao video-vodič kroz bazu koji je napravilo Ministarstvo odbrane RF i ocenilo da je i „Arktički trolist“ dokaz da Sjedinjene Države u osvajanju Arktika kaskaju za Rusijom.

Ista televizija je navela „kompleks baze“ zauzima 1.400 kvadratnih kilometara, a da se u glavnoj zgradi istovremeno može nalaziti 150 vojnika i oficira. I da u njoj mogu živeti – a da ništa ne dobiju iz „velike zemlje“ – punih 18 meseci. Pri konstantnim temperaturama ispod nule.

Ukazala je da unutar baze postoji i koncertna dvorana.

Robert Pap, admiral u rezervi, koji je bio specijalni predstavnik SAD za Arktik, rekao je Fox News: „Uveren sam da SAD na Arktiku zaostaju za Rusijom. Napravili smo odlične korake tokom poslednjih 5-6 godina, ali ipak zaostajemo. Mi se bavimo svetom, a ne koncentrišemo se na Arktik“.

Den Salivan, senator sa Aljaske u komitetu Senata SAD za Oružane snage: Otvaraju se novi morski putevi. Predsednik Putin je već izjavio da će Arktik biti novi Suecki kanal.

Novinarka Fox News Dženifer Grifin svemu ovome je dodala: Rusija raspolaže sa 40 ledolomaca, a SAD imaju samo dva, od kojih je jedan u kvaru…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *