АМЕРИКАНЦИ И АРАПИ БЕЗ МИЛОСТИ: У Јемену страдало 90-оро деце!

AMERIKANCI I ARAPI BEZ MILOSTI: U Jemenu stradalo 90-oro dece!

3 aprila 2015

jemen2353456Više od 500 osoba, od kojih 90 dece, poginulo je, a približno 1.700 je ranjeno tokom poslednje dve nedelje u sukobima u Jemenu, saopštile su UN.

Prema rečima zamenice generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Valeri Amos., desetine hiljada ljudi napustile su svoje kuće a deo njih preko mora otišao je za Džibuti i Somaliju.

Amosova je pozvala sve strane da ne gađaju bolnice, škole, izbegličke kampove i civilnu infrastrukturu, preneo je AP.

Zamenica generalnog sekretara Svetske organizacije pozvala je sve strane u konfliktu da poštuju međunarodno pravo i garantuju bezbednost civila, kao i da osiguraju pristup stanovništvu radi dopremanja potrepština.

„Uočen je veliki nedostatak električne energije, vode za piće i osnovnih lekova“, rekla je Amosova, ističući da su i do zaoštravanja situacije u Jemenu milioni žitelja bili u krajnje nepovoljnom položaju.

AP navodi da više od polovine od ukupno 25 miliona stanovnika živi u siromaštvu, a da je u zemlji već 330.000 raseljenih zbog ranijih sukoba.

Predstavnik Jemena u Fondu UN za decu (UNICEF) izrazio je bojazan od humanitarne katastrofe i istakao da je tokom prvih četiri dana vazdušne operacije ubijeno 62 dece, koliko ih je ukupno poginulo prošle godine kada je šitska milicija „husita“ počela borbu za proširenje uticaja protiv vladinih snaga.

Pritom je procenio da je približno trećina boraca na svim stranama mlađa od 18 godina i da neki imaju i 13 ili 14 godina.

Prošle sedmice saudijska avijacija uz podršku Bahreina, Katara, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata počela je bombardovanje položaja „husita“, pristalica pokreta Ansar Alah, na jemenskoj teritoriji.

Operaciji čiji je cilj vraćanje legalnog predsednika Abdrabua Mansura Hadija i njegove vlade na vlast, priključili su se i Egipat, Jordan, Maroko, Pakistan i Sudan.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *