АМЕРИКАНЦИ ИМАЈУ НОВИ ПРЕДЛОГ: „Дејтон 2“ за Балкан

AMERIKANCI IMAJU NOVI PREDLOG: „Dejton 2“ za Balkan

24 decembra 2017

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majkl R. Tarner pisao je američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu o Balkanu.

Tarner je ukazao na „preku potrebu da se Sjedinjene Američke Države okrenu regionu Balkana i preuzmu vodeću ulogu u procesu pomirenja“. On je predložio i potpisivanje „Dejtona 2“.

Američki kongresmen predlaže „Dejton 2“.

– Prošle sedmice smo obeležili 22. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dogovora koji je okončao višegodišnje krvoproliće i stvorio preduslove za trajni mir u Bosni i Hercegovini. U to vreme bio sam gradonačelnik Dejtona i iz prve ruke svedočio kako američka diplomatija za istim stolom okuplja suprotstavljene strane – podsetio je Tarner, sada član američkog Kongresa.

On je Tilersona u pismu obavestio kako strahuje za ugroženost mira postignutog u Dejtonu.

– Sada je ključni period za region i SAD moraju ponovo da preuzmu vođstvo i da pomire suprotstavljene – naveo je Tarner.

Dodao je kako je budućnost Bosne i Hercegovine krucijalna ne samo za Balkan, već i za Evroaziju.

– U decembru prošle godine Ustavni sud je izglasao da aktuelni Izborni zakon nije u skladu sa Ustavom u pogledu etničkih manjina. Parlament BiH mora brzo osigurati izmene tog zakona do izbora u oktobru 2018. godine. Neuspeh u tome će skoro sigurno izložiti opasnosti mir koji traje već više od dve decenije – naveo je Tarner.

Predložio je da SAD budu domaćini potpisivanja nove verzije Dejtonskog sporazuma.

– Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali samo putem američkog liderstva mogu živeti zajedno u miru i osigurati slobodu i jednaka prava svim narodima. Ne smemo dozvoliti da taj ionako nestabilan region sklizne u nered jer protivnici demokratije jedva čekaju da iskoriste haos – uveren je američki političar.

On je u pismu državnom sekretaru dodao i to da su SAD dužne podržati mir do kog su pomogli da dođe 1995. godine.

„Naša nacija može potvrditi svoju posvećenost demokratiji širom sveta vodeći Bosnu i Hercegovinu kroz ovog problematično vreme. Rado ću podržati Vas i Vaš tim u ovom ključnom poduhvatu“, stoji na kraju pisma američkog kongresmena.

KOMENTARI3 komentara

 1. Željko, Hrvatska says:

  Zahvalite na skoro izvjesnom Dayton-2 Dodik Miloradu koji je neizravno vratio "odlazeću i dolazeću" administraciju u region i još malo pa i vi kao ni mi nećete imati ništa u BiH!

  • Batina says:

   tvoji zapadnjaci od sada mogu samo da laju. Nije Mile naivcina, on dobro zna sta radi, a vi ustasine sad hocete da se sirite na racun muslimana u bosni. Bolesnici nemate nista svoje pa se sirite ko paraziti, a znas sta se radi sa parazitima DDT. A inace vas je Hitler nazvao pravim imenom ljudsim izmetom.

 2. ilija says:

  jugoslavija nije mogla sa tri kera nece ni bosna moci jesti iz jednog loncamora da padne ko i ustaska jugoslavija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *