АМЕРИКАНЦИ ИМАЈУ ПЛАН за освајање Калињинграда! РУСИ ОДМАХ ОДГОВОРИЛИ: „То је научна фантастика“

AMERIKANCI IMAJU PLAN za osvajanje Kalinjingrada! RUSI ODMAH ODGOVORILI: „To je naučna fantastika“

27 oktobra 2019

Vojna agresija Rusije protiv država NATO-a „koštaće je“ Kalinjingradske oblasti, napisao je u svom referatu naučni saradnik američke Fondacije „Džejmstaun“ Ričard Huker.

Ekspert smatra da Severnoatlantska alijansa treba da razmotri mogućnost zauzimanja te ruske enklave. Po njegovom mišljenju, povećanjem američkih i poljskih kopnenih snaga u regionu, Rusija, navodno, neće biti u stanju da izdrži pritisak protivnika i izgubiće kontrolu nad teritorijom.Kako se pretpostavlja, potencijalni rat će biti regionalnog karaktera, pošto bi eskalacija konflikta „povukla za sobom masovna razaranja i žrtve među civilnim stanovništvom“.

Pritom, Huker nije naveo konkretan razlog koji bi mogao da izazove konflikt između Rusije i NATO-a na Baltiku, već se pozvao na teoriju da Moskva navodno ima „planove“ za taj region.

Podsetimo, u septembru je komandant američkog Ratnog vazduhoplovstva u Evropi Džefri Li Harigan izjavio da Pentagon ima plan za proboj protivvazdušne odbrane Kalinjingrada. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je ovu izjavu shvatilo kao pretnju.

RUSI ODMAH ODGOVORILI

Gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov uporedio je referat naučnog saradnika Fondacije „Džejmstaun“ Ričarda Hukera o tome kako će Rusija u slučaju rata izgubiti svoju enklavu sa — tabloidnom fikcijom.

„Umorio sam se od komentarisanja američkih gluposti. Oni imaju ’Nebulu‘, poznatu nagradu za književnost u oblasti naučne fantastike, i to tabloidne. Imam osećaj da se tamo nisu okupili eksperti, već ljudi koji pišu tabloidno štivo“, rekao je Alihanov za televiziju RBK.Scenario rata na Baltiku je objavljen na sajtu Fondacije „Džejmstaun“. Autor, naučni saradnik Ričard Huker, smatra da bi Rusija mogla da pokuša da izvede ograničenu vojnu operaciju zauzimanja Estonije, Litvanije i Letonije.

On je predvideo da će se na kraju ruski napad na Rigu zaustaviti kod Daugavpilsa, a u konflikt će biti uvučene i Finska i Švedska. Autor je izračunao da u slučaju zajedničkog odgovora NATO-a za 14 dana ruska vojska neće uspeti da zauzme prestonice baltičkih republika. Štaviše, Huker je siguran da bi Poljska uz podršku SAD, ne samo da zadržala Suvalki, već da bi tokom kontraofanzive zauzela Kalinjingrad i primorala rusku flotu da se povuče iz Baltijska u Sankt Peterburg. Bez zauzimanja Kalinjingrada nije moguća prevlast u vazduhu, smatra autor.

Međutim, američki naučnik ne navodi, zašto bi Rusija uopšte napadala baltičke države.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Bojim se da taj sukob ne bi bio regionalnog karaktera. Napad na Kaljingrad je napad na Rusiju, pa bi neka ruska nuklearka mogla da završi u vulkanu Jeloustoun.

  2. KROmanjonac iz kontejnera says:

    SAD pokušavaju Nemačku da podmite povratkom Kalinjingrada/Koenigsberga ukoliko pristanu na rat protiv Rusije. Kauboji samo pokušavaju da zapale rat ali Nemci i Poljaci znaju kako bi prošli, imaju iskustva, evo Turci su još pametniji, oni izlaze iz NATO pakta :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *