АМЕРИКАНЦИ ИПАК НАЈАВИЛИ: Настављају се преговори Београда и Приштине

AMERIKANCI IPAK NAJAVILI: Nastavljaju se pregovori Beograda i Prištine

4 jula 2020

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine u beloj kući nije otkazan, nego odložen, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

On je u intervjuu za Politiku rekao da su SAD bile razočarane što do sastanka nije došlo, jer su imale velika očekivanja da će biti postignut pravi napredak, koji će kasnije dati zamah narednim događajima.Govoreći o ulozi specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, Godfri je rekao da je njegov utisak da nije bilo Grenelove energije i velikog truda, i dalje bismo se bavili pitanjem carina i drugih recipročnih mera, kao preprekama za ponovno započinjanje dijaloga.

Ambasador SAD je istakao da je siguran da će i uključivanjem specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka doći do nastavka dijaloga, ocenivši da su i evropski partneri sada veoma aktivni jer nastoje da usklade korak sa tempom koji je postavio Grenel.

– Predsednik Vučić je takođe bio jasan da ceni takav tempo u kojem se pitanja rešavaju jedno za drugim, bez odugovlačenja – ukazao je Godfri.

Odgovarajući na pitanje da se stiče utisak o neslaganju Vašingtona i evropskih partnera o dijalogu Beograda i Prištine, Godfri je rekao da zna da bi evropski partneri voleli da je u pojedinim postupcima bilo malo više koordinacije, ali da ne bi rekao da je bilo neslaganja.

– Ima mnogo toga da se uradi na obe strane, a ambasador Grenel je oduvek bio usredsređen na ekonomiju, biznis i privatni sektor – istakao je Godfri.

On je izrazio očekivanje da će dijalog biti nastavljen čim se, kako kaže, srede stvari u Prištini.

Odgovarajući na pitanje da li je ideja bila da se na sastanku u Vašingtonu razgovara o ekonomskim pitanjima koji bi trasirali put za političke razgovore ili o razmeni teritorija, za šta se spekilisalo da bi moglo biti tema sastanka, Godfri je rekao da je Grenel bio jasan da se neće govoriti o razmeni teritorija na tom sastanku.

– Njegova ideja je bila da se pronađu podsticaji za ekonomiju, kao i da se pokrene zamajac i energija koju će kasnije moći da primene i evropski partneri u svom radu – istakao je američki ambasador.

On je ukazao da nakon izbora predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima mandat da se bavi tim pitanjem, a da je izazov za Prištinu što oni trenutno nemaju sagovornika za njega.

– Prema informacija koje dobijam iz Prištine, radi se na pravljenju infrastrukture za razgovore i predsednik Vučih će uskoro imati sagovornika sa njihove strane – rekao je Godfri.

Prema njegovim rečima, mogu se očekivati i brojni događaji na tu temu i u evropskim prestonicama.

Kada je reč o vremenskom okviru, Godfri je rekao da je Grenel bio direktan i poručivao da, ako ovaj proces neće doneti rezultate, on ima čime drugim da se bavi, dodajući da mu se čini da je isti slučaj i sa predsednikom Vučićem.

KOMENTARI6 komentara

 1. Gardista says:

  Svetinje Srbiji, KiM Srpsko. Tacka. Idemo dalje. Ekonomija i pljackanje KiM, bolje dati Amerima na par godina dok totalno ne propadnu i sami odu ili da nam vrate, a pritom isteramo Siptarizam u Jadransko more. Rešen problem idemo dalje.

 2. Rista says:

  Pregovori bilo koje vrste su završeni 99. Srbija je izgubila i nema šta da pregovara niti se od nje očekuje da pregovara. Ima samo da potpisuje. Kad tad. A nastavak ili novi "pregovori" se mogu očekivati samo ako se dogodi kontra 99. Jel to jasno? E, pa onda nema potrebe više uspokojavati Srbe sa nekim "pregovorima" jer tako nešto ne postoji. Čak sam i ja tamo negde početkom ovog veka smatrao da su to stvarno pregovori, ali to sam smatrao samo do prva dva "pregovaračka" sastanka, a onda sam oma shvatio i više niti komentarišem pregovore kao pregovore, jer to i nisu, niti previše pratim. Usput samo, tek da ne propustim potpis koji Srbi moraju staviti. Naravno da potpis ne važi, i naravno da će trajati samo do neke nove 99. Pa šta pre dođe ako dođe. Ipak, bilo koji potpis na zahteve Zapada neće biti niti pravosnažan niti večit.

  • branicevac says:

   Ma ko to kaze?postoji rezolucija UN.ja nemogu da shcati pojedine srbe.kud zurite..?Evropska unija NECE Srbiju!pitam se usta obda srljamo,jer nekom o glavu?pa Kipar je izgubio trcinu terotorije pa ne priznaje to.Vreme RADI ZA SRBOJU!

   • Rista says:

    Ma ne uzbuđujte se toliko, čoveče božiji. Ne žurim ja nigde nego pričam o ratnom porazu i posledicama. Srbija MORA u NATO, MORA u EU i to ne zato što mi hoćemo. Stvar je samo bila kako narod ubediti da baš on hoće u EU a mediji služe kao katalizator za brze srpske mozgove. Znaju oni o našoj ljubavi isto toliko koliko mi znamo o njihovoj, ali mi smo poražena strana koja mora da ćuti i sluša. Mada je sve vidljivije da više nismo baš zadovoljavajuće poslušni. Vi, a i većina Srba nikako da shvate te sitnice, jel tako? Zato kažem lepo na kraju da je to prisilan potpis i da ne važi, ali ste se zaletili i niste ni primetili. Aj da ne pišem dva puta, pa da nastavim sa odgovorom Ivani. Ne! Nije o RSK, ali ne čitate sve što napišem. Uvek i redovno spominjem "sve otete srpske teritorije" i čak sam par puta naveo da nam je oteto pola teritorija do danas. Ja ne gledam teritorije kao RSK, Crnu Goru, KiM nego kao srpske teritorije. Nema namenskih teritorija. Sve je to srpsko. Tačno razmišljate i shvatate generalne stvari, ali ne shvatate da nam ne daju da proglasimo okupaciju otetih teritorija, jel tako? Otete su ratom koji smo izgubili pa sada moramo da se dovijamo. A za male države kao što je Srbija, vreme radi srazmerno sporo. Za one koji spominju rezoluciju kao neku utehu, pa tu rezoluciju je nama napisala Amerika i dala nam da je žvaćemo i da se zanosimo. Nisu to Srbi pisali pa da je sveto slovo, a i nije sveto ni ovako. Zato većina Srba ne shvata zašto se Vučić ne drži rezolucije ko pijan plota. Ništa od nje nema. I Rusi su učestvovali počasno-utešno u pisanju te rezolucije. Ta rezolucija je žvaka, znate. Kako očlo, tako mora i da se vrati. To vi je najstariji istorijski zakon opstanka jednog naroda, pa ko može, lakše opstaje a ko ne može...A proglašenje okupacije ne bi trenutno ispalo na dobro zato naši vladari i ne razmišljaju o tome. Proglašenje okupavije bi okrenulo sve poteze Zapada naopačke i ne bi se ni najmanje radovali. Zato je prvi uslov da nekog postave na svoju vlast u Srbiji da ni slučajno ne sme proglasiti okupaciju. Rasprodaja Srbije je takođe posledica ratnog poraza, ali svi bez veze drme na izdajnike. Pa nisu ni Tadić ni Koštunica ni Vučić to poklonili niti prodali nego su morali da potpišu. Za rusofile, a i ja sam rusofil samo malo staloženije sorte, i Rusi su učestvovali u toj pljački Srbije a nama je bilo draže kad god se moglo da prodamo Rusima a ne Zapadnjacima. Rusi su tada dobili utešno pravo da se malo zaslade jer nisu bili pod sankcijama. Da je taj proces danas započeo, ne bi Rusi ni primirisali srpskoj nafti i srpskom tržištu. Ajte malo realnosti. Ratni poraz i pravda nisu ni u kakvom srodstvu.

  • Ivana says:

   Ti to o ustašiji i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini?

 3. Kulak says:

  Volim Srbiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *