AMERIKANCI ISTRAŽUJU: Kako su Srbi oborili ”nevidljivog” bombardera F117? (VIDEO)

AMERIKANCI ISTRAŽUJU: Kako su Srbi oborili ”nevidljivog” bombardera F117? (VIDEO)

16 novembra 2014

020806-F-7823A-004Nama ali i samim Amerikancima, čija nas je vojska agresorski bombardovala zajedno sa još 16 članica zlikovačkog NATO pakta još uvek je zagonetka obaranje “nevidljivog” lovca F117. Pokušali su da sebi daju odgovor.

Američki sajt “Hakadej”, koji se trudi da postavi najviše standarde u “prevođenju” informatičko-tehnoloških tema na opšte razumljiv i privlačan način, ovih dana se bavio mogućim teorijama o uspehu srpske vojske u obaranju njihovog nevidljivog F117 bombardera. Evo do kakvih rezultata su došli.

Trebalo je da to bude rutinska agresija za američkog pukovnika Darrela P. Zelka, veterana pilota Zalivskog rata 1991. Vreme nad glavnim gradom Srbije, u noći 27. marta 1999., bilo je olujno. Samo nekoliko agresorskih NATO aviona podiglo se na nebo da sprovede operaciju bombardovanja započetu od ove alijanse. Zelko je trebao da lansira “svega” dva laserski navođena projektila i da se vrati u svoju bazu u Italiji.

Niko nije ni pomislio da će tačno u 20:15 časova po lokalnom vremenu, mladi pukovnik Vojske Jugoslavije uraditi ono što se mislio da je nemoguće. Njegovi ljudi su videli Zelkovog ”nevidljivog” F117 bombardera.

Buđanovci: Delovi bombardera završili i na poljskom VC-u.

Nekoliko sekundi kasnije, otvorena je vatra iz sovjetskog sistema zemlja-vazduh S-125, proizvedenog 60-tih godina. Rakete su “vrištale” ka njemu tri puta brže od brzine zvuka. Jedna je pogodila. Pukovnik Zelko je bio primoran da se katapultira, dok je njegova letelica, čudo najsavremenije tehnologije “nevidljivih” aviona padala na zemlju u oblaku plamena. To je bio prvi i jedini put da je F117 oboren. Njega su spasili nekoliko sati kasnije.

Kako su to (Srbi) uradili? Kako može jedna relativno nerazvijena vojska, koja koristi zastarelu sovjetsku tehnologiju, da obori jedan od najnaprednijih ratnih aviona na svetu? Avion koji je trebalo da bude nevidljiv za radara? Kao što možete zamisliti, postoji nekoliko teorija. Ući ćemo duboko u pretpostavke “šta-ako” i istražiti ih detaljno.

Teorija 1 – Čista sreća

Vojska Srbije je prisluškivala američke i NATO UHF i VHF radio veze i komunikacije, koje su začudo bile nekodirane na osmatranje. Ovo, u kombinaciji sa činjenicom da su piloti “nevidljivih” koristeći iste ulazne i izlazak kanale znači da su oni mogli da razrade opštu sliku oblasti gde je ovaj avion trebalo da bude i kada je trebalo da bude tamo.

Teorija 2 – Visoka modifikacija radara

Postoji teorija da je srpska vojska modifikovala zastareli sovjetski radara da radi na dužim talasnim dužinama. Dakle, kada je otvorio vrata da izbaci bombe, na radaru su mogli da vide avion. Ali korišćenje povećane talasne dužine zahtevalo bi modifikaciju radarske antene. Takve modifikacije nije lako odraditi, neophodna je napredna tehnologija za testiranje opreme i znanje. Da li je moguće da se to uradi na terenu bez ispitivanja ili opreme?

Teorija 3 – Nevidljivi čovek na kiši

Zamislite da je Hari Poter obukao svoj ogrtač nevidljivosti i krenuo svojim putem iz dvorca, u trenutku kada je počela da pada kiša. Iako su drugi čarobnjaci i veštice možda neće moći direktno da ga vide, uočili bi skretanje kiši po njegovoj formi. Želite da vidite nešto nevidljivo? Obezbedite medijum i potražite poremećaj oko njega.

Spekulisalo se da je pukovnik Dani (Zoltan) prisluškivao mrežu državne mobilne telefonije tražeći da nađe i locira određeni poremećaj. Ali kako bi oni to izveli? Da li bi nevidljivi lovac, ili bilo koji drugi sličan avion, prouzrokovao vidljivi poremećaj u frekvenciji radio talasa? Ako bi mogao, kako ga otkriti?

Teorija 4 – Vi ste na potezu

Kako biste vi otkrili nevidljiv avion?

(Hakadej.com)

KOMENTARI3 komentara

  1. ZIS says:

    Potpukovnik Aničić je ostavio neoborivo svedočanstvo o dešavanjima u 3. Raketnom divizionu tokom NATO agresije. Ratni dnevnik koji je na desetogodišnjicu obaranja objavljen u formi knjige pod nazivom „SMENA“, na veliko zadovoljstvo ostalih članova borbene posluge i do tada obmanute javnosti. A koga intersuje istina može da pročita ovde http://facebookreporter.org/2014/03/27/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%92%D0%BE%D1%80%D1%92%D0%B5-%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%9B-%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D1%9A%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B0%D0%BC-%D1%98-2/ ukoliko prko ovog linka može dase dođe do teksta A to im i nije bio jedini ,po izveštajima Ruske obaveštajne službe još jedan je oboren i pao je u szsednoj Bzgarskoj samo se o tome ćuti ,kao i o ostalim gzbitcima koje je vojska nanela Natou pa su se zbog toga oživljavali nad civilima jer je vojska pretrpela minimalne gubitke s zbzirom sa kakvom se silom suočila.

  2. icolos says:

    A Tuzla i Zagreb? Tamo su završili isto teško sjebani nevidljivi.

  3. poslednji mohikanac says:

    A "Duh Misurija"??? avet, laz , obmana, bajka za blesave srbe :) Strogo cuvana tajna, ali cinjenice govore da "Duh Misurija" nakon '99 vise nije vidjen u americkoj vazdusnoj floti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *