Американци изградили руско село да би вежбали рат са Русима

Amerikanci izgradili rusko selo da bi vežbali rat sa Rusima

19 avgusta 2017

Samo tokom prošle sedmice ruski lovci su osam puta presreli strane avione, koji su izvodili izviđačke operacije u blizini ruskih granica. Da li je reč o provokaciji ili se NATO sprema za rat, kako tvrde neki analitičari, pitanje je koje je pokrenuto u ruskoj javnosti posle ovih događaja.

„Da razjasnimo — Rusija ne presreće NATO avione, kao što to čine američki lovci u slučaju kada se naši strateški bombarderi približavaju njihovim, već ruski avioni prate ciljeve, što je u skladu sa međunarodnim normama. Njihov zadatak je da izviđaju teren, jer se u Rusiji pod rukovodstvom ministra odbrane Sergeja Šojgua sprovodi temeljna reforma Oružanih snaga.

O tome se ne govori u medijima, ali ruska vojska stalno dobija nove vrste naoružanja i vojne tehnike, vojska vežba nove vrste kooperacije između različitih rodova vojske i sve to izaziva veliko interesovanje našeg potencijalnog neprijatelja. Zbog toga oni šalju sve više izviđačkih aviona“, kaže za Sputnjik Aleksandar Žilin, šef Centra za proučavanje problema nacionalne bezbednosti.

Broj letova ruskih lovaca, nastavlja analitičar, zavisi upravo od toga koliko puta mesečno na granice Rusije doleću američki izviđački avioni ili strateški bombarderi sa nuklearnim bombama.

Analitičar navodi da je glavni cilj takvih izviđačkih operacija „unošenje izmena u vojnu doktrinu zemlje“.

„Prikupljene podatke oni analiziraju, a potom izvlače zaključke o svojoj vojnoj doktrini i unose neophodne izmene. To jest, uslovno govoreći, ako je zemlja koju smatraju potencijalnim neprijateljem ojačala protivraketnu i protivvazdušnu odbranu, ili su se u toj zemlji pojavili nekakvi udarni sistemi i avioni, na osnovu toga se unose izmene u vojnu doktrinu. Zbog toga se ovde ne može govoriti o pukoj radoznalosti. Radi se o proučavanju. Pogledajmo šta se dešava u poslednje vreme. Prvo, američki instruktori su završili obuku ukrajinskih artiljeraca za ratovanje u Donbasu. Drugo, Amerikanci obučavaju diverzante na ukrajinskom javorskom poligonu, nadomak LJvova i mislim da će i njih slati na ratište u Donbas.

Treće, pre nekoliko dana u Americi, gde je sagrađeno „rusko selo“, održane su vežbe američkih specijalaca i te jedinice će biti takođe poslate u Ukrajinu, gde će obučavati ukrajinske borce, diverzante. Razlog za povećanje aktivnosti izviđačkih aviona jeste to što se priprema nova vojna operacija u Donbasu i SAD želi da vidi sa čime raspolaže Rusija i kako bi mogla da reaguje ukoliko dođe do realizacije tog scenarija. Zajedno sa ukrajinskim pravcem oni pokušavaju da sagledaju i kako da povećaju prisutnost u zemljama Istočne Evrope. Oni sagledavaju situaciju iz svih uglova, i zbog toga su se aktivizirali. To je sve veoma, veoma ozbiljno“, istakao je Žilin.

Ruski ministar odbrane još krajem prošle godine je upozorio da je NATO umesto terorizma proglasio Rusiju za glavnog neprijatelja i da je intenzivirao izviđačke aktivnosti na granicama Rusije. Šojgu je tada naveo da je broj letova NATO avijacije na granicama Rusije porastao za skoro tri puta, a na jugozapadu zemlje osam puta.

Ruski ministar je takođe rekao da se pomorsko izviđanje u ruskim teritorijalnim vodama povećalo za jedan i po put, a da je NATO udvostručio i intenzitet vojnih vežbi, od kojih je većina antiruski usmerena.

Ruski analitičari takođe konstatuju da takve aktivnosti rastu i očekuju da će se broj „susreta“ u vazduhu samo povećavati. Zapad, prema njihovom mišljenju, pokušava, pre svega, da nađe slabosti u ruskom sistemu odbrane, a takođe i da proveri reakciju ruskih vlasti i vojske. Očigledno je da vazdušnim izviđanjima NATO-a pokušava i da na zapadnim granicama Rusije pronađe nešto važno.

Praktično, svi izviđački letovi NATO-a vrše se u zoni odgovornosti Šeste armije vojno-vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane. To operativno objedinjenje se smatra jednim od najbolje opremljenih u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga. Šesta armija prekriva nebo 29 regiona u zapadnom delu zemlje i štiti 3.750 kilometara ruske državne granice. Hipotetički posmatrano, u slučaju oružanog konflikta sa zemljama NATO-a upravo ta formacija ima zadatak da suzbije prvi udar neprijateljske avijacije i krstarećih raketa.

Analitičari ističu da Alijansa pokušava da otkrije potencijal ruske vojske na konkretnom području. Najčešće na granici lete američki izviđački avioni RC-135. Njihov zadatak jeste izviđanje radio-elektronske situacije u severozapadnim regionima RF, opredeljivanje režima funkcionisanja snaga i sredstava protivvazdušne odbrane, određivanje koordinata sistema S-400 i parametara njihovih radara, presretanje informacija po linijama štaba ruskog Zapadnog vojnog okruga i štaba Baltičke flote itd.

Osim ruskih PVO sistema, NATO veoma interesuje i spremnost ruskih pilota, koji stalno presreću njihove izviđačke avione. Oni proveravaju koliko vremena im je potrebno da se nađu na nebu, kojom brzinom se približavaju, koje frekfencije koriste za razgovore, da li su smeli ili bojažljivi. Veruje se da je takav test bio i približavanje NATO lovca F-16 avionu u kome je bio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Podsetimo, krajem juna NATO lovac je nad neutralnim vodama Baltika pokušao da se približi avionu ruskog ministra odbrane tokom leta ka ruskoj eksklavi Kalinjingrad, ali se između njih postavio ruski lovac SU-27, koji se zarotirao i pokazao natovskom pilotu rakete vazduh-vazduh, posle čega se NATO avion povukao. To je protumačeno i kao još jedna provokacija NATO-a.

Vojni eksperti ocenjuju da izviđačke aktivnosti NATO-a donose ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama mnogo koristi, između ostalog, ruske snage drže u stanju budnosti i borbene gotovosti. Međutim, letovi koji podrazumevaju identifikovanje stranih aviona imaju i svoju cenu. Jedan sat leta ruskog lovca Su-27 košta 10 hiljada dolara, dok sat leta američkog F-22 američki budžet košta 40 hiljada dolara.

Analitičari ističu da postoji još mnogo razloga zbog kojih NATO intenzivira izviđačke letove na granicama Rusije — zemlja je u punom zamahu kada je reč o formiranju novih jedinica, u borbeni stroj se uvode novi brodovi, novi raketni sistemi, uvedene su i značajne promene i u Severnoj floti, pa Alijansa, samim tim, želi da u svakom trenutku prati strukturne promene koje se dešavaju u Rusiji.

Analitičari kažu da izviđanje avionima ostaje aktuelno, uprkos mogućnostima praćenja iz kosmosa, jer se na taj način, kako objašnjavaju, mogu dobiti jasniji snimci nego što su satelitski.

Pred toga, učestali su i izviđački letovi u rejonu Crnog mora, a to se povezuje sa razvojem poluostrva Krim i otvaranjem novih ruskih vojnih objekata na njegovoj teritoriji.

Svojevremeno se pojavila informacija da će na Krimu biti instalirani radari, a u nebo su odmah podignuti izviđački avioni Boing P-8 Posejdon. Ti avioni obavljaju radio-tehničko izviđanje, i imaju bočnu antenu za posmatranje. To jest, leteći duž ruskih granica, oni „zaviruju“ duboko u teritoriju Rusije, na 200-300 kilometara. Za vreme takvih letova, snima se signatura vojnih objekata, a ako se pojavi novi cilj unosi se u bazu.

Takvi podaci se skupljaju za interese strateške komande SAD i NATO-a, da bi oni korigovali svoje informacione baze, a takođe i da bi uneli izmene u operacije koje planiraju.

Nadgledanje se uvek intenzivira i za vreme bilo kakvih događaja u Rusiji, kao na primer za vreme vojnih vežbi.

Vojni eksperti ističu da ruska armija nikada ne spava, sve budno prati i da je u svakom trenutku spremna da adekvatno reaguje.

Inače, rusko Ministarstvo odbrane redovno izdaje saopštenja o približavanju stranih aviona ruskim granicama. Nisu retki i obrnuti slučajevi, kada države NATO-a podižu svoje lovce radi presretanja ruskih aviona.

Prema poslednjem saopštenju Ministarstva odbrane RF, tokom prošle sedmice, ruski lovci su osam puta presreli strane avione, ukupno je bilo 16 nepoznatih letelica, ali nijedna nije presekla granicu sa Rusijom, pa nije došlo do narušavanja ruskog vazdušnog prostora.

Olivera Ikodinović / Sputnjik

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *