АМЕРИКАНЦИ ЈЕДНОЈ ЕВРОПСКОЈ ЗЕМЉИ открили истину о распаду СФРЈ

AMERIKANCI JEDNOJ EVROPSKOJ ZEMLJI otkrili istinu o raspadu SFRJ

24 decembra 2019

Švajcarska obaveštajna federalna služba objavila je dokument u kom navodi da su SAD u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste paravojne snage uz pomoć kojih su prethodno ratovale protiv SSSR-a u Avganistanu, a koje će kasnije poneti ime Al Kaide. Podatke koji bacaju novo svetlo sa Zapada na ulogu Srba u ratu mogla je Švajcarcima da doturi CIA.

Na to nam ukazuje analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara, koji podseća da se sedište CIA za Evropu nalazi upravo u Švajcarskoj, što dovoljno govori o tome koliko je ta zemlja pogodna za manipulacije i razne igre, koje se, i 24 godine od kraja rata u BiH, i dalje igraju.Moćna sila Zapada, verovatno CIA, dala podatke Švajcarcima

„Neka od velikih obaveštajnih službi, pretpostavljam da se radi o CIA, dala je te podatke Švajcarskoj da ona to objavi kao svoje“, rekao je on u razgovoru za Sputnjik.

Kozomara smatra da je u obaveštajnom smislu Švajcarska uvek bila drugorazredna zemlja, ali su je koristile druge velike, moćne obaveštajne službe.

„Nema nikakve sumnje da je Švajcarska kao takva zemlja, navodno neutralna, objektivna, demokratska, iskorišćena kao idealan poligon da velike obaveštajne sile izbace novu teoriju“, kaže on.

Dodaje, međutim, da to nije zapravo novo, nego da je od početka bilo jasno da je reč o podvalama i na Markalama i u Srebrenici, i drugim velikim zločinima koje su navodno počinili Srbi.

Na pitanje otkud to da baš sada budu objavljeni ovakvi materijali, Kozomara kaže da su dva razloga za to.

Borci sa sirijskog ratišta velika opasnost

Ključni motiv je, prema njegovim rečima, to što su Amerikanci od vehabija koje su ubacili u BiH kasnije napravili islamske ratnike koji su poveli rat na Bliskom istoku.

„Jedan od razloga je to što su neki od najozloglašenijih ratnika vraćeni sa sirijskog ratišta u BiH, i po izlasku iz zatvora oni će zaista predstavljati ogromnu opasnost, posebno za RS“, navodi Kozomara.

Drugi razlog je, smatra on, verovatno snažan uticaj lobističkih grupa Srbije i RS koje utiču na otklanjanje mnogih nedoumica oko rata u BiH.

„Ugled Srbije u svetu sve više raste i ona ima snažan uticaj na neke međunarodne faktore da oni počnu da govore jezikom istine, jezikom argumenata o onome što se ovde događalo“, kaže analitičar.

SAD više nemaju uticaj na evropske saveznike kao devedesetih godina

Stručnjak za međunarodne odnose s Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir kaže za Sputnjik da je možda razlog što se to sada dešava to što se poredak sveta menja.

„Više nemate jednu silu koja dominira svetskim poslovima i odlučuje šta je istina, a šta nije, u skladu s njenim interesima kojima se rukovodi u svemu tome. SAD više nemaju taj uticaj na svoje evropske saveznike kao što su imale devedesetih godina, koji je bio apsolutan“, ističe Budimir.

On podseća da je Švajcarska vojno neutralna i da se rukovodi svojim interesima jer se susreće sa ozbiljnom muslimanskom migracijom u svojoj zemlji.

„Njoj je jako važno da dođe do pravih informacija na prostoru bivše Jugoslavije, jer je albanska migracija veoma brojna u toj zemlji. To je razlog što Švajcarci to puštaju sada“, smatra on.

U dokumentima švajcarske obaveštajne službe se navodi da su politička i medijska propaganda, koje su služile kao okvir za rasparčavanje bivše Jugoslavije u međuvremenu dobro istražene.Ono što situaciju razlikuje od, recimo, rata u Iraku, jeste činjenica da brojni mediji i komentatori do danas nastoje da odbrane tadašnje zvanične verzije o okolnostima pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji, navode „Večernje novosti“.

To što je postojao različit tretman tokom devedesetih izmeću Bliskog istoka i Balkana, Budimir objašnjava činjenicom da je Balkan bio probni poligon na kojem su Amerikanci započeli fazu pravednih ratova.

„I zato se to i danas opravdava i opravdavaće se i u svakoj drugoj administraciji jer je to deo spoljne politike koja se možda neće moći primenjivati zbog promene geopolitičke relanosti, ali je deo onoga što je Amerika radila tih godina“, zaključuje Budimir.

U dokumentima se, između ostalog, podseća i na slučaj masakra na sarajevskoj pijaci „Markale“, za koji su prvobitno bile optužene snage bosanskih Srba, dok su kasnije u tom, kao i u nekim narednim slučajevima, oficiri misije UN u Bosni zaključili da su zločin najverovatnije sprovele bosanske vojne snage prema sopstvenom stanovništvu.

Švajcarci, kako prenose „Novosti“, ukazuju na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva „napadom pod lažnom zastavom“.

Navodi se i spisak propagandnih primera kojima su mediji stvarali okvir za rat u Jugoslaviji i kojima su duboko uticali na javno mnjenje o suštini i karakteru tog sukoba.

Pod takvim primerima se pominju „srpski logor smrti Trnopolje“, „Markale“, kao i Srebrenica, za koju se navodi da je „najtužniji vrhunac rata u Bosni“.

Del Ponteova imala u rukama važna dokumenta

Kozomara podseća na vreme ratova na Balkanu i na činjenicu da je glavna tužiteljka Haškog tribunala bila Švajcarkinja, Karla del Ponte, i da je ona raspolagala mnogim važnim podacima i za BiH i za Kosovo.

„Došla je do izuzetno dragocenih dokumenata koji u suđenjima srpskim političarima i generalima nijednom nisu upotrebljena“, kaže Kozomara i kao primer navodi da u obrazloženju presude Radovanu Karadžiću piše da je Tužilaštvo uspelo da dokaže samo 4.500 žrtava u Srebrenici, a i dan-danas se barata podacima od 8.000 žrtava.

Srpski mediji nisu to iskoristili, dodaje analitičar.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Kataklizma says:

  Arcibald Rajs, Dik Marti, ima nesto u toj Svajcarskoj posteno.

  • Ivke says:

   Samo ponesto ili po neko

 2. milorad2 says:

  Imaju banke u švajcarskoj oni barataju sa realnim podacima i prave fantazije od toga:)Činjenica da je rat i raspad jugoslavije bio orkestrirana kampanja isto kao i rat u iraku ali postoji jedna bitna razlika u kampanji zbog koje ni dan danas oni neće da priznaju da je to agresorski rat, pretnja i zločin protiv mira u sveti i pre svega ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI.U iraku je predtekst i osnova za opravdanje napada bila fantazija o obaranju dikatatora,u jugoslaviji je izmišljen GENOCID i pokušano je prikazivanje i kažnjavanje čitave naše nacije kao GENOCIDNE mašine koja zaslužuje KOLEKTIVNU ODMAZDU i KRIVICU.ZATO je sada jako teško priznati to kao "grešku", jer ako priznaju onda je čitava ta koalicija KRIVA upravo za pokušaj GENOCIDA nada NAMA a takva "greška" teško može da se opravda i teško da će neko poverovati u to a osim toga to njih dovodi na optuženičku klupu i to kao KOLEKTIV imenom i prezimenom.Histerija i mržnja koja je prosuta na naše glave je KOLEKTIVNO DELO čitave nacionalne mašinerije nekoliko država i to njih čini odgovorinam za pokušaj genocida i podstrekivanje na genocid to je problem u ovom slučaju nisu samo vlade i političari bili nagažovani, bilo je angažovano čitavo DRUŠTVO država agresora na opravdavanju sprovodjenju i zataškavanju zločina.Sve u svemu podloga lažne priče u iraku je bila da su iračani sami takodje žrtve dikataora ali u jugoslaviji srbi su prikazani baš kao i taj "ludi diktator". ČITAV NAŠ NAROD JE OPTUŽEN a to je ogromna razlika.Mi bi smo trebali da povedemo kampanju pre svega u UN, gde su upravo kao zadnji pokušaj lažnog optuživanja engleski POLITIČKI i NACIONALNI predstavnici pokušali da poture deklaraciju o srpskoj "genocidnosti",kampanju u kojoj bi se RASPRAVILO o tome šta se desilo i da zahtevamo DOKAZE ode onih koji nas i dana danas optužuju i traže KOLEKTIVNU krivicu naše nacije za izmišljeni genocid.TO je ono što žulja u evropi MNOGE,laž u kojoj su uhvaćeni je toliko VELIKA da ne može biti više ZATAŠKAVANA,LAŽ i organizovani zločin protiv čitavog jednog naroda, našeg naroda.O domaćim izdajnicima i pomagačima u tom zločinačkom poduhvatu ne treba trošiti ni reči , ako se istina sazna I PRIZNA, ONI su onda izvršioci i diraktni krivci u organizovanom pokušaju genocida i etničkog čišćenja koje je sasvim lako i dokazati sadašnjom etničkom kartom prostora bivše jugoslavije.Gde su srbi iz hravatske sa kosova ili iz muslimanskog "entiteta" u bih. Mi treba da pokrenemo istragu i da ZAHTEVAMO istragu u UN jer nad nama je pokušan organizovani genocid koalicije država i taj zločinački poduhvat mora da bude žigosan i osvetljen do kraja i to će se na kraju i desiti,oni sami da priznaju krivicu neće ali će biti primorani da progutaju knedlu lopova uhvaćenog u LAŽI i to debeloj laži. Genocid koji je pokušan nad nama neće još dugo moći da ostane sakriven.

 3. RASPUCHIN says:

  Analiza "analitičara" Anđelka Kozomare? Analiza je toliko površna da to boli. Ne pomenuti u analizi "lijepu njinu" i RSK je pacerski ili je možda u pitanju trgovina sa narodom koji je već jednom prodan? Skoro najveći broj tih mudžahedina je , devedesetih , pristiglo upravo preko "lijepe njine". Ova "analiza" je samo dim i prašina koji bi trebalo da zamaskiraju najnovije poteze vlasti u Srbiji i R. Srpskoj. Nemam volje da dužim i pišem o izdajama od početka devedesetih je je priča dugačka kao što i ne želim ulaziti u priču o Hagu i traljavom branjenju "naših" pred zlikovačkim sudijama.

 4. Bora says:

  Srbine si možda ikad pomislio, da Slovenci više nismo hteli da živimo s takvima, kao šta si ti ? Ima boga, da naša deca ne moraju živeti s takvima.......

  • Ras says:

   Kompleksi su cudo!Ubiste se dokazivajuci da ste cak bolja rasa od nemaca i austrijanaca.Poznajem vas jako dobro jer vas precesto susrecem.Tek da Srbi znaju kako se ne izvlacite iz gospodarevog dupeta.Fuuuujjjjj...Vasa deca ce biti takodje robovi i sluge,i takodje ce ih zderati kompleksi sto nisu bolji i uspesniji od gospodara.Slazem se u jednom sa tobom i kazem"Hvala Bogu te vi i vasa deca ne zivite sa eto takvima(nas)Srbima".Srbi su vam previse tradicionalni tj."zaostali"kako to volite svugde da naglasite.Verovatno vam vise godi pederluk,pedofilija,incest i sl..Pa samo napred niko vam ne brani,hvala Gospodu sto ste se odvojili i ne dao Gospod da se ikad vratite,daleko vam kuca od nase NESOJI konjusarski.

  • Ivke says:

   A mi nikada nismo ni hteli takve kao vi. Na zalost morali smo da vas trpimo umesto da vam trazimo odstetu i da budete zpecaceni kao genocidni narod. Vi ste jedini imali velike koristi od naseg sazivota. A kao hvala na kraju i ukrali veliki komad zemlje i pobili narod. Zlotvori jedni pecicete se vi u paklo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *