AMERIKANCI: Kako su Srbi oborili nevidljivog F-117?

AMERIKANCI: Kako su Srbi oborili nevidljivog F-117?

25 avgusta 2014

020806-F-7823A-004Nama ali i samim Amerikancima, čija nas je vojska agresorski bombardovala zajedno sa još 16 članica zlikovačkog NATO pakta još uvek je zagonetka obaranje “nevidljivog” lovca F117. Pokušali su da sebi daju odgovor.

Američki sajt “Hakadej”, koji se trudi da postavi najviše standarde u “prevođenju” informatičko-tehnoloških tema na opšte razumljiv i privlačan način, ovih dana se bavio mogućim teorijama o uspehu srpske vojske u obaranju njihovog nevidljivog F117 bombardera. Evo do kakvih rezultata su došli.

Trebalo je da to bude rutinska agresija za američkog pukovnika Darrela P. Zelka, veterana pilota Zalivskog rata 1991. Vreme nad glavnim gradom Srbije, u noći 27. marta 1999., bilo je olujno. Samo nekoliko agresorskih NATO aviona podiglo se na nebo da sprovede operaciju bombardovanja započetu od ove alijanse. Zelko je trebao da lansira “svega” dva laserski navođena projektila i da se vrati u svoju bazu u Italiji.

Niko nije ni pomislio da će tačno u 20:15 časova po lokalnom vremenu, mladi pukovnik Vojske Jugoslavije uraditi ono što se mislio da je nemoguće. Njegovi ljudi su videli Zelkovog ”nevidljivog” F117 bombardera.

Nekoliko sekundi kasnije, otvorena je vatra iz sovjetskog sistema zemlja-vazduh S-125, proizvedenog 60-tih godina. Rakete su “vrištale” ka njemu tri puta brže od brzine zvuka. Jedna je pogodila. Pukovnik Zelko je bio primoran da se katapultira, dok je njegova letelica, čudo najsavremenije tehnologije “nevidljivih” aviona padala na zemlju u oblaku plamena. To je bio prvi i jedini put da je F117 oboren. Njega su spasili nekoliko sati kasnije.

Kako su to (Srbi) uradili? Kako može jedna relativno nerazvijena vojska, koja koristi zastarelu sovjetsku tehnologiju, da obori jedan od najnaprednijih ratnih aviona na svetu? Avion koji je trebalo da bude nevidljiv za radara? Kao što možete zamisliti, postoji nekoliko teorija. Ući ćemo duboko u pretpostavke “šta-ako” i istražiti ih detaljno.

Teorija 1 – Čista sreća

Vojska Srbije je prisluškivala američke i NATO UHF i VHF radio veze i komunikacije, koje su začudo bile nekodirane na osmatranje. Ovo, u kombinaciji sa činjenicom da su piloti “nevidljivih” koristeći iste ulazne i izlazak kanale znači da su oni mogli da razrade opštu sliku oblasti gde je ovaj avion trebalo da bude i kada je trebalo da bude tamo.

Teorija 2 – Visoka modifikacija radara

Postoji teorija da je srpska vojska modifikovala zastareli sovjetski radara da radi na dužim talasnim dužinama. Dakle, kada je otvorio vrata da izbaci bombe, na radaru su mogli da vide avion. Ali korišćenje povećane talasne dužine zahtevalo bi modifikaciju radarske antene. Takve modifikacije nije lako odraditi, neophodna je napredna tehnologija za testiranje opreme i znanje. Da li je moguće da se to uradi na terenu bez ispitivanja ili opreme?

Teorija 3 – Nevidljivi čovek na kiši

Zamislite da je Hari Poter obukao svoj ogrtač nevidljivosti i krenuo svojim putem iz dvorca, u trenutku kada je počela da pada kiša. Iako su drugi čarobnjaci i veštice možda neće moći direktno da ga vide, uočili bi skretanje kiši po njegovoj formi. Želite da vidite nešto nevidljivo? Obezbedite medijum i potražite poremećaj oko njega.

Spekulisalo se da je pukovnik Dani (Zoltan) prisluškivao mrežu državne mobilne telefonije tražeći da nađe i locira određeni poremećaj. Ali kako bi oni to izveli? Da li bi nevidljivi lovac, ili bilo koji drugi sličan avion, prouzrokovao vidljivi poremećaj u frekvenciji radio talasa? Ako bi mogao, kako ga otkriti?
Teorija 4 – Vi ste na potezu

Kako biste vi otkrili nevidljiv avion?

(Hakadej.com, Srbin.info)

KOMENTARI9 komentara

 1. Babejic says:

  Nismo mi Srbi glup narod,a ni Ameri naj pametniji sve se zasniva na mamtematici samo da se pravi parametri upotrebe i...BANG!!!!! i F117 pada.

 2. mladen says:

  ma bitno je da je americki ponos zavrsio u ciganskom gumenjaku -zaprezna kola,koji su oni prodali u otpadne sirovine,a kinezi kupili deo tog F117 i danas stancaju nevidljive avione kao decje igracke koje prodaju i amerikancima,amere je najvise razbesnelo i zabolelo to sto cigani voze u zapreznim kolima njihov ponos,a to kako je lociran i oboren zna se.

 3. sasa says:

  Nije on potpuno nevidljiv za radar.Taj avion bukvalno leti na boku i odbija radarske talase i jedan deo tih talasa upija,dok je sa druge strane odnosno odozdo sa stomaka uocljiv za radar..vrlo malo ali dovoljno da oda polozaj.Jednom vidjen na ekranu..dovoljan da se usmeri raketa,ona kasnije u vazduhu sama nadje cilj..juri za avionom kao osa

 4. Žarko says:

  Ima još pet-šest teorija. Svejedno. Oborili smo ga !

 5. Somebody74 says:

  Ko ga je bre spasao? Mamu li mu jebem! Trebalo je tog skota na kolac nabiti i nositi kroz bombardovane gradove dok u njemu i kapi života ima!!!!

 6. Ljubezni Haralampije says:

  150 srpskih vojnika zatezalo praćku, znam iz pouzdanih izvora :)

 7. aleksandar says:

  te noci su avioni leteli za veliko cudo na dosta nizoj visini ne go obicno.U jednom trenutku covek koji upravlja zastarelim sistemom zemljea vazduh, sa ugasenim radarom kaza KAKO CUJE DA NESTO MNOGO JAKO BRUJI I DA NE ZNA STA DA RADI na sta na sta odmah dobija naredjenje da ispali rakete.. Vojnik na raketnom sistemu ukljucuje radar i istovremeno ispaljuje rakete bez nisanjenja.. Nevidljivi avion primeti radar ali nema pogodnu poziciju da napadne.. Igrom slucaja vojnik koji se ispaljivao rakete je slucajno vec bio usmeren ka mestu gde ce nevidljivi avion da naleti na trecu raketu. Sa gadjanjem bez nisanjenja je pogodjen avion, jednostavno se sve namestilo.. Uglavnom na slucajno oborenim avionom Amerikance stavljaju tecku na nevidljive avione a nasim vojnicima koji su ucestvovali u toj akciji odaju pocasti i dodeljuju medalje... SRBI SU PRVI OBORILI NEVIDLJIVI AVIJON.. Srbi su prosto magnet ca neverovatne stvari pa tako i sa ovim avijonom

 8. Milorad Simić says:

  Ništa nije slučajno i nisu to bezazlene video igrice za dokone! Trebalo je imati m*da ko topovsko đule da nečim zračiš u nebo dok gore čuče smradovi opremljene "pametnim" projektilima koji sami, bez akcije pilota precizno gađaju izvore zračenja! Gospodin Pukovnik ZOLTAN DANI, kao pravi profesionalac i skroman čovek, samo delimično je rekao čime su ga videli, a kako su neki slabašni odraz nišanili i precizno na 8.000m pogodili, ostavili su prepotentnim pametnjakovićima da lupaju glavu oko tajne koju verovatno nikada neće saznati!

 9. Pingback: Kitajci s stealth lovcem zmanjšujejo zaostanek v oboroževalni tekmi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *