AMERIKANCI: Kina je jača od Sjedinjenih Američkih Država

AMERIKANCI: Kina je jača od Sjedinjenih Američkih Država

6 decembra 2013

USA-CHINA/Većina Amerikanaca smatra da najveći problem za njihovu zemlju danas predstavlja Kina, posebno nakon zatezanja odnosa s tom zemljom zbog uplitanja Amerike u japansko-kineski spor oko ostrva u Istočnom kineskom moru, pokazala je anketa uglednog Istraživačkog centra Pju iz Vašingtona.

Najjača ekonomija

Pored toga, oni su istakli i da je međunarodni rejting i uticaj njihove države u svetu spao na najniže grane u poslednjih 40 godina, kao i da bi njihova zemlja konačno trebalo da prestane da se bavi rešavanjem problema zemalja u svetu i okrene se unutrašnjoj politici.

Posebnu pažnju američkih medija privukli su rezultati nove ankete koji se tiču pitanja odnosa SAD prema Kini i Rusiji. Naime, pokazalo se da Amerikanci nemaju blagonaklono mišljenje ni o jednoj od tih zemalja, a da je čak 43 odsto njih istaklo da im Kina nije neprijatelj, ali da za njih predstavlja veliki problem. Isto tako, kad su upitani koja zemlja predstavlja najveću opasnost po SAD, više od polovine ispitanika odgovorilo je da je to upravo Kina, a za njom odmah i Iran.

Čak 48 odsto Amerikanaca smatra da je u svetu vodeća ekonomska sila Kina, a ne njihova zemlja, kako je to dosad bio slučaj.

Istraživanje je pokazalo i da čak 70 odsto građana SAD smatra da je ugled njihove države opao do neverovatnih granica i skoro se približio lošem rejtingu koji je zemlja imala 2008, za vreme predsednika Džordža V. Buša. Tada je to istakao 71 odsto ispitanika.

S druge strane, čak 52 odsto anketiranih izjasnilo se da SAD treba da gledaju svoja posla i puste druge zemlje da samostalno rešavaju probleme najbolje što umeju.

Stalni sukobi

Takav stav je, prema rečima analitičara Istraživačkog centra Pju, posebno postao rasprostranjen nakon što je Amerika za dlaku izbegla vojnu intervenciju u Siriji, ali i nakon što je u obzir uzeta činjenica koliko dugo ta zemlja učestvuje u sukobima u Avganistanu i Iraku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *