АМЕРИКАНЦИ КУКАЈУ: КИНА ЋЕ ТЕК ПОКАЗАТИ КАКВОМ СНАГОМ РАСПОЛАЖЕ

AMERIKANCI KUKAJU: KINA ĆE TEK POKAZATI KAKVOM SNAGOM RASPOLAŽE

1 marta 2021

Kina navodno razvija sposobnost lansiranja naprednih interkontinentalnih balističkih raketa iz podzemnih skladišta kako bi mogla brzo da reaguje na potencijalni nuklearni napad, smatra američki stručnjak Hans Kristensen, objavila je agencija AP.

Kristensen, koji je analitičar pri Federaciji američkih naučnika, izveo je zaključak o Kini nakon što je analizirao niz satelitskih fotografija do kojih je nedavno došao. Prema njegovim rečima, slike ukazuju na to da Kina pokušava da se suprotstavi onome što smatra sve većom američkom pretnjom. Pentagon još nema komentar na ove tvrdnje.Analitičar je dodao da fotografije, kako izgleda, pokazuju da je Kina započela izgradnju najmanje 16 podzemnih skladišta na ogromnom poligonu za testiranje raketa u blizini Đilantaja u severnom delu zemlje.

Ova podzemna skladišta su dodatak već postojećim, kojih je 20, a u kojima se nalaze stariji modeli interkontinentalnih balistički raketa DF-5, objasnio je Kristensen, dodajući da to predstavlja samo deo broja skladišta balističkih raketa kojima raspolažu SAD i Rusija.

AP je izvestio da se čini da su skoro sva skladišta koje je uočio Kristensen dizajnirani da prime sofisticirane kineske interkontinentalne balističke rakete DF-41, čiji je domet Aljaska i veći deo kontinentalnog dela Amerike.

Interkontinentalne balističke rakete novije generacije sadrže komponentu na čvrsto gorivo koja omogućava operateru bržu pripremu rakete za lansiranje u poređenju sa DF-5.

Kristensen tvrdi da očigledni napor Kine da napravi skladišta u kojima mogu da ubace DF-41 pokazuje da pokušava da uspostavi održivost svojih (nuklearnih) snaga.

Tvrdnje dolaze nakon što je Pentagon u svom godišnjem izveštaju o kineskim vojnim dešavanjima prošlog leta argumentovao da Peking planira da pojača mirnodopsku sposobnost svojih nuklearnih snaga postavljanjem više interkontinentalnih balističkih raketa u podzemna skladišta.

Kina je prošle godine odbila da se pridruži rusko-američkim pregovorima o budućnosti poslednjeg velikog pakta o kontroli naoružanja, Novog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), tvrdeći da ima samo delić nuklearnih arsenala kojima raspolažu Moskva i Vašington.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *