АМЕРИКАНЦИ КУКАЈУ: Руси имају ракету против сателита

АМЕРИКАНЦИ КУКАЈУ: Руси имају ракету против сателита

16 априла 2020

ГЕНЕРАЛ Џон Рејмонд, шеф америчке Свемирске команде, изјавио је да је Русија седми пут тестирала противсателитско оружје.

Навео је да је тестирала ДА-АСАТ – противсателитску ракету за директна пресретања – и оценио да је и то доказ да су „претње америчким и савезничким свемирским системима стварне, озбиљне и растуће“.

Генрал Рејмонд је истакао да САД још од 19. априла прошле године знају да Кина и Русија раде на противсателитским системима.Још конкретније, да Русија од почетка 2010-их ради на ракетном противсвемирском одбрамбеном систему „Нудољ“ са ракетом 14А042. Наравно, није признао да је Вашингтон још 2006. усвојио нови велики програм развоја свемирског оружја.

Пекинг је годину дана касније продемонстрирао своје могућности гађајући на орбити ракетом сопствени ислужени сателит.

О руском програму за парирање свемирским претњама готово ништа сене зна. Тачније, поред „Нудола“, медији се баве још само „Производом 07“ и ракетом „Контакт“.

Нудољ је, иначе, име мале која протиче недалеко од Москве.

Претпоставља се да ће „Нудољ“ постати саставни део комплекса А-235 Амур који штити Москву од интерконтиненталних ракета. Амерички медији тврде да се „Нудољ“ тестира на полигону који је у саставу руског северног космодрома Плесецк.

Из овога је извучена претпоставка да се од „Нудоља“ очекује да уништава сателите, а не само интерконтиненталне ракете. Још мање се зна о ракети 14А042. Највероватније је то двостепена ракета који може носити и конвенционалну и нуклеарну бојеву главу. Претпоставља се да је тешка 9,6 тона.

У међувремену се појавила се фотографија до сада непознатог самоходног лансера на тегљачу МЗКТ-79291 са два необично дугачка транспортна и лансирна контејнера.

Могуће је да је то мобилна верзија ракете 14А042 комплекса Нудољ.

Амерички медији су у децембру 2018-те – позивајући се на обавештајне изворе – јављали да је Русија извела шесто успешно лансирање ракете „Нудољ“ са Плесецка.

KOMENTARI5 коментара

 1. Косовац says:

  Још пре 25 година, Кинези су направили пробу лансирајући неки свој сателит у орбиту Земље. Па су га онда гађали и оборили. То смо тада сазнали зато што су Американци жучно протестовали и сва сорошоидна штампа је брујала о тим непоштеним радњама Кинеза.

  • Zaliv says:

   Sorosa i Klintona vezati za jednu takvu i testirati ...

   • persida says:

    Sorosu dati tri vakcine najmanje.

    • Pilot says:

     Vakcinu i Soroševim potomcima sve do jednog, za nauk drugima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u