АМЕРИКАНЦИ КУКАЈУ: Руси имају ракету против сателита

AMERIKANCI KUKAJU: Rusi imaju raketu protiv satelita

16 aprila 2020

GENERAL Džon Rejmond, šef američke Svemirske komande, izjavio je da je Rusija sedmi put testirala protivsatelitsko oružje.

Naveo je da je testirala DA-ASAT – protivsatelitsku raketu za direktna presretanja – i ocenio da je i to dokaz da su „pretnje američkim i savezničkim svemirskim sistemima stvarne, ozbiljne i rastuće“.

Genral Rejmond je istakao da SAD još od 19. aprila prošle godine znaju da Kina i Rusija rade na protivsatelitskim sistemima.Još konkretnije, da Rusija od početka 2010-ih radi na raketnom protivsvemirskom odbrambenom sistemu „Nudolj“ sa raketom 14A042. Naravno, nije priznao da je Vašington još 2006. usvojio novi veliki program razvoja svemirskog oružja.

Peking je godinu dana kasnije prodemonstrirao svoje mogućnosti gađajući na orbiti raketom sopstveni isluženi satelit.

O ruskom programu za pariranje svemirskim pretnjama gotovo ništa sene zna. Tačnije, pored „Nudola“, mediji se bave još samo „Proizvodom 07“ i raketom „Kontakt“.

Nudolj je, inače, ime male koja protiče nedaleko od Moskve.

Pretpostavlja se da će „Nudolj“ postati sastavni deo kompleksa A-235 Amur koji štiti Moskvu od interkontinentalnih raketa. Američki mediji tvrde da se „Nudolj“ testira na poligonu koji je u sastavu ruskog severnog kosmodroma Pleseck.

Iz ovoga je izvučena pretpostavka da se od „Nudolja“ očekuje da uništava satelite, a ne samo interkontinentalne rakete. Još manje se zna o raketi 14A042. Najverovatnije je to dvostepena raketa koji može nositi i konvencionalnu i nuklearnu bojevu glavu. Pretpostavlja se da je teška 9,6 tona.

U međuvremenu se pojavila se fotografija do sada nepoznatog samohodnog lansera na tegljaču MZKT-79291 sa dva neobično dugačka transportna i lansirna kontejnera.

Moguće je da je to mobilna verzija rakete 14A042 kompleksa Nudolj.

Američki mediji su u decembru 2018-te – pozivajući se na obaveštajne izvore – javljali da je Rusija izvela šesto uspešno lansiranje rakete „Nudolj“ sa Plesecka.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Još pre 25 godina, Kinezi su napravili probu lansirajući neki svoj satelit u orbitu Zemlje. Pa su ga onda gađali i oborili. To smo tada saznali zato što su Amerikanci žučno protestovali i sva sorošoidna štampa je brujala o tim nepoštenim radnjama Kineza.

  • Zaliv says:

   Sorosa i Klintona vezati za jednu takvu i testirati ...

   • Blek Stena says:

    Hihihi

   • persida says:

    Sorosu dati tri vakcine najmanje.

    • Pilot says:

     Vakcinu i Soroševim potomcima sve do jednog, za nauk drugima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *