АМЕРИКАНЦИ КУКАЈУ: Руска ПВО све јача!

AMERIKANCI KUKAJU: Ruska PVO sve jača!

13 januara 2016

1352310155_1 324234 S-400Gotovo  da ne prođe dan, a da Amerikanci ne pokažu – i namerno i nevoljno i ne hoteći – da ih se više brinu novo rusko naoružanje i porast vojne moći Moskve.

Komandant američke ratne avijacije u Evropi i Africi – general Frenk Gorenk – izjavio je da sve moćnija ruska protivvazdušna odbrana izaziva ozbiljnu zabrinutost vojne avijacije SAD.

Naveo je da Pentagon posebno brine ruski sistem PVO u Kalinjingradskoj oblasti, ruskoj eksteritorijalnoj enklavi koja se graniči sa Poljskom:

„Rusija sada realizuje strategiju ograničavanja/blokiranja dostupa. Ne sećam se da me išta drugo brinulo kao ta strategija što me sada brine. Ruska PVO u Kalinjingradskoj oblasti dovodi u opasnost samu mogućnost pristupa snaga NATO nekim delovima vazdušnog prostora Evroope, uključujući i Poljsku”.

The New York Times prenosi Gorenkovu tvrdnju da je ruski sistem PVO tako postavljen da „otežava dostup toj zoni”, odnosno „vazdušnom prostoru okolnih teritorija bltičkih zemalja i Poljske”.


„To je veoma ozbiljno. Naravno, Rusija ima puno pravo da sistem PVO postavi na svojoj teritoriji. Međutim, SAD  i NATO će nastaviti da drže pod prismotrom povećavanje tog dela ruske vojne moći i uzimaće to u bozir”.

Iako Sirija i Irak nisu u njegovoj „zoni odgovornosti”, Gorenk je našao za shodno da Rusija na Bliskom Istoku zapadnim zemljama pokazuje moć svog najnovijeg oružja: „Očigledno je da Rusija, koja tamo koristi i krstareće rakete i bombardere, želi da pokaže mogućnosti svog uticanja na tok događaja. Ne samo u tom regionu, nego i u celom svetu”.

Ono što je Gorenk prećutao, nije američki list The National Interest. Otkrio je da Pentagon i Belu kuću najviše brine mogući dolazak u Kalinjingradsku oblast raketnih sistema „Iskander” i S-400:

To bi bilo veoma ozbiljno. To bi bitno utvrdilo tu rusku enklavu. „Iskanderi” su veoma precizni, a imaju domet od 489 do 700 kilometara”.

The National Interest je citira i ove reči Pola Sondersa, izvršnog dirketoa Centra za nacionalne interese: „Kada je Rusija govorila o „Iskanderima” u Kalinjingradskoj oblasti – mi smo to primali kao hvalisanje. A pokazuje se, evo, da nije tako”.

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    NATO ce to napasti i kopneno,ako bude trebalo.Ali,onda i rusi njih takodjer kopneno.Nisam ja time otkrio toplu vodu,nego je Zapad otkrio da vise nema besplatnog sexa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *