АМЕРИКАНЦИ КУКАЈУ: С-400 је велики изазов за САД

AMERIKANCI KUKAJU: S-400 je veliki izazov za SAD

10 marta 2021

Ruski raketni sistem S-400 „Trijumf“ predstavlja ozbiljan izazov za američke Oružane snage, navodi se u izveštaju stručnjaka Istraživačke službe američkog Kongresa, u koji je uvid imala televizija RT.

„Jedan od elemenata integrisanog sistema PVO koji mogu predstavljati najozbiljniji izazov za Oružane snage SAD je ruski protivavionski raketni sistem S-400. Opremljen je radarima dometa do 400 kilometara, kao i raketama sličnog dometa. Protivnik možda i neće lansirati raketu ka cilju koji se nalazi na maksimalnoj udaljenosti, ali takva rezerva omogućava dodatnu mogućnost manevrisanja u radijusu od 400 kilometara za efikasnije uništavanje meta“, navodi se u dokumentu.Prema rečima analitičara, potencijalni „protivnici“ SAD – Rusija, Kina i Iran smatraju da su Ratne vazduhoplovne snage glavna prednost SAD tokom vojnih operacija. Zbog toga neke su neke od tih zemalja usmerene na razvoj integrisanih sistema PVO „u cilju suprotstavljanja američkom vojnom potencijalu“.

Ističe se da Moskva i Peking više od deset godina rade na sistemima za ograničavanje i uskraćivanje pristupa i manevrisanja (A2/AD) u pokušaju da „spreče Oružane snage SAD da dobiju pristup određenim teritorijama i regionima“.

„Potencijal sistema A2/AD, koji uključuju i integrisane sisteme PVO, nastavlja da raste i, shodno tome, povećava se rastojanje sa koga Oružane snage SAD treba da deluju kako bi izbegli otkrivanje i moguću štetu“, smatraju američki stručnjaci.

Takođe konstatuju da su savremeni sistemi PVO problem za američke vojnike, jer predstavljaju mrežu, a ne konkretan senzor ili raketu koji treba eliminisati.

Međutim, kako se navodi u izveštaju, Pentagon već poseduje nekoliko načina da se suprotstavi takvim sistemima PVO, na primer, stelt tehnologiju, rakete dugog dometa i opremu za suzbijanje radara.

Član Akademije vojnih nauka Rusije Andrej Koškin prokomentarisao je za RT izveštaj američkih stručnjaka, rekavši da time priznaju preimućstvo ruskih sistema PVO i potvrđuju činjenicu da SAD i dalje nemaju punopravno oružje koje je u stanju da ih savlada.

KOMENTARI3 komentara

  1. Si Ju Leter Aligeder says:

    Da, i to samo ako je rusko, neka je i praćka i kamen s ramena ali ako je rusko!!! begaj dalje. Tako je i u Srba gde kaže "A u rukama Mandušića Vuka, svaka je puška ubojita." Padaju u nesvest isto kao i ustaše kad im pomeneš četnika.

  2. I Love persida says:

    Amerikanci? Pa oni se više plaše Rusa nego vanzemaljaca, više nego kletve Božije, i više nego sopstvene smrti. Ali zašto je to tako? Pa oni su kroz svoju istoriju tako i nastali, morali su sebi da izabiraju neprijatelja dokle ga ne unište. Najpre su se plašili severno-američkih domorodaca isto kao i sad Rusa. Mrzeli su crvenokošce dok ih nisu načisto istrebili, zemlju im oduzeli i načisto ih zatrli na najzlobniji način, takav genocid da je i Hitler mogao dosta da nauči od njih. Sada bi oni tako i sa Rusima, Srbima i već nekim narodima koje stave na svoju crnu listu. Dakle ima tu pohlepe, ljubomore, straha i potpunog ludila američkih lidera, a oni su sada svi u kongresu za preventivnu eutanaziju potencijalnih neprijatelja. Rusi su naravno bili i ostali prvi na listi.

  3. padre says:

    „spreče Oružane snage SAD da dobiju pristup određenim teritorijama i regionima“!koje glupog eufemizma za agresiju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *