АМЕРИКАНЦИ НАЈАВЉУЈУ: Кина и Русија спремају инвазију, нови рат

AMERIKANCI NAJAVLJUJU: Kina i Rusija spremaju invaziju, novi rat

4 maja 2024

Američki obaveštajni zvaničnici procenili su da Rusija i Kina sada još bliže sarađuju u vojnim pitanjima, uključujući potencijalnu invaziju na Tajvan.

To je navelo američku administraciju da napravi nove planove za suprotstavljanje potencijalnom scenariju, prenosi Blumberg.„Prvi put Kina i Rusija sarađuju po pitanju Tajvana. Prepoznali smo da je ovo pitanje u kojem Kina definitivno želi da sarađuje sa Rusijom, i ne vidimo razlog zašto ne bi“, rekla je Avril Hejns, šef Nacionalne obaveštajne službe, tokom svedočenja pred Kongresom.

Republikanski senator Majk Raunds iz Južne Dakote pitao je Hejnsa o takvom scenariju tokom saslušanja Senatskog komiteta za oružane snage. On je upitao i šefa Obaveštajne agencije da li Pentagon planira odgovor na takvu mogućnost.

On je rekao da su, u suštini, velike šanse da, ako bi SAD imale sukob sa jednom zemljom, sukob bi se otvorio i sa drugom zemljom, što bi uticalo na planiranje, potrebe u opremi i ljudstvu.

„Svakako postoji mogućnost da se tako nešto desi. Odgovor na to pitanje zavisi od scenarija koji će se odvijati“, rekao je Hejns.

Hejns je dodao da procene obaveštajnih službi pokazuju da postoji sve veća saradnja u „neograničenom“ partnerstvu Rusije i Kine u svakom društvenom sektoru: političkom, ekonomskom, vojnom, tehnološkom…

Ministarstvo odbrane je postalo još više zabrinuto zbog zahteva naših zajedničkih snaga u okruženju u kojem bi Rusija i Kina „sigurno bile kooperativne, i to moramo uzeti u obzir“, potvrdio je Hejnsovu izjavu general-potpukovnik Džefri Kruz.

Podsetimo, Rusija, Kina i Iran su sredinom marta održale zajedničke vojne vežbe pod nazivom „Pomorski bezbednosni pojas – 2024“ u Omanskom zalivu i Arapskom moru.

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad5 says:

  oni bi voleli da kinezi pokušaju invaziju i izginu ko muve,tajvan je trenutno neosvojiv i amerikanci dobro znaju to...mislim da kina neće ništa pokušavati samo će i dalje jačati vojsku do masivnih razmera,i u americi to znaju a takodje znaju da moraju da reaguju pre nego što kineska armija postane zaista ogromna vojna snaga,tako da mislim da će amerikanci napasti u nekom i to vrlo skorom mmomentu dok još uopšte mogu da vode rat sa kinom konvencinalno, pogotovo na moru...trenuto u pomorskim efektivima amerika sa saveznicima ima jaču flotu ali šta će biti kada kinezi budu mali 3x jaču i to modernu flotu sa 10-15 nosača aviona u tom regionu,to je ono od čega hvata jeza amerikance,jer tada će invazija na tajvan japan i eventualno filipine biti moguća...amerika ima samo dve opcije SADA, ili da odmah napadne ili da počne povlačenje dublje u pacifik,odluka će biti doneta u vrlo skorom momentu i koincidira sa eskalacijom u evropi u toku sledeće god..mislim da su u nATO paktu ipak već rešili da vode simultano rat na dva fronta jer shvataju da nema vremena i da ne mogu da se obračunaju parcijalno sa rusima pa zatim kinezima,zato će to sve da ode nuklearo u sledećoj god.jer je mala vereovatnoća da će deeep state u americi predati vast,tramp će biti sprečen da se kandiduje a izbori će možda čak biti "odloženi",nije još baš jasno šta će da urade ali mislim da će "odložiti" izbore pod nekim lažni izgovorom jer čak ni za to pozorište oni više nemaju vremena...dokaz za to je ovaj podmukli napad na nas koji je očigledno blef jer hvataju zadnji voz da nas reše u paketu na kvarno,pošto kada počne haos oni za to više neće imati ni vremena ni snage.....ovo sad je poslednji juriš NATO-a na srbiju iz svih preostalih orudja i to me zajedno sa vojnim rasporedom njihovih snaga drži u ubedjenju da oni spremaju početak globalnog obračuna sa kinom i rusijom krajem ove ili u toku sledeće god...biće čupavo...

 2. Nemoj Posle says:

  A šta ameriku briga za Tajvan - na tajvanu žive kinezi a ne kauboji.

 3. Vatikanski maligni uticaj says:

  U, bezobrazni jedni !!!...sigurno žele da vrate teritorije koje im je demokratski zapad oduzeo kako bi napravio demokratske i srećne države od tih prostora a tamošnje ljude preverio u njihovu katoličku religiju i dao im čak i novo ime naroda da bi oni bili srećni i bogati a ne kako su bili jadni pre u ruskom ili kineskom carstvu, bez demokratskih vrednosti zapada 😁

  • Vatikanski maligni uticaj says:

   ...a moguće je čak i da žele Veliku Rusiju i Veliku Kinu da stvore. Jer im je krivo što ima Velika Britanija pa i oni oće da imaju tako veliku državu ko englezi😁. A Rusi oće i da otmu Crno more da imaju veliku državu ko hrvati, al ne sme da se krađu tuđe teritirije, drugo da oni to rade na demokratski način kako su hrvati i šiptari uradili, po svim načelima demokratije, e al oni i Rusi i Kinezi oće na silu bre a to ne mož da može 😊

 4. Željko says:

  Dajte zar stvarno mislite da je ovo moguće? RF je po pitanju UA nadigrana od strane Zapada. Sila RF je trebala da se primjeni za vrijeme Maidan 2014.! 800 dana rata i RF kontrolira, ako izuzmemo ono što su kontrolirali prije rata poluotok Krim i dijelove Luganska i Donjecka, neznatnu teritoriju, proslava je kada se zauzme neko selo jer ovaj rat u UA traje onoliko vremena koliko je trebalo Žukovu da nakon Staljingrada dođe u Berlin! Samo sam realan !

 5. milorad5 says:

  željko u pravu si ruse su gadno iznenadili u ukrajini,nisu očekivali toliko koncentraciju snaga i tako jaku armiju,ali sad je GOTOVO za ukre,vrlo verovatno će da sada rusi napreduju u stilu žukova....rusi su imali sreće da su sad udarili za ove dve god ,da nije bilo ovoga rata u ukrajini bi bila bar DUPLO jača armija i mnogo bolje naoružana,verovatnosu srusi primetili da se sprema nešto ali nisu imali pojam koliko je to već daleko odmaklo...činjenica je da je u ukrajini na ruskoj granici bila snažna NATO armija,komparativno gledano po snazi skoro kao kompletna hitlerova armija na početku napad na SSSR...to uopšte nije naivno i još su rusi bili ti koji napadaju što je neiozmerno skuplje i opasnije,odličan posao su oni odradili ali su bili definitivno zatečeni snagama na koje su naišli...oni nisu imali stvarnu predstavu koliko je ta armija tamo bila jaka...do sad su rusi uništili kompletne dve ukrajinske predratne armije i verovatno je ubijeno i ranjeno oko milion ukrajinskih i NATO vojnika,mislim da te cifregovore same za sebe,to je ogromna i jaka armija bila tu...rusi imaju ko 150.000 mrtvih i ranjenih otprilke i velike gubitke u tehnici naročito tenkovima ali s obzirom da imaju u rezervi bar još 2x toliko tenkova njihova borben mož uopšte nije bitno smanjena pogotovo št nisu imali velike gubitke u avijaciji i naročito je važno da je mali broj pilota poginuo rusima,što se ne može reći za ukrjainske pilote koji su generalno skoro svi izginuli...to je rezime dosad a sad će da vidimo šta će dalje biti ali koliko vidim ukrima se crno piše...rusi su sad jači brojačno i tehnički nego na POČETKU rata a o iskustvu i utreniranosti trupa ne treba trošiti reči,to su sad uglavnom tamo sve veterani dok će ukri sad da šalju klince od 18 god na front...neće da bidne dobro za ukre sigurno...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *