АМЕРИКАНЦИ НАЈАВЉУЈУ: Очекује се директан напад Ирана на Израел у наредних 48 сати

AMERIKANCI NAJAVLJUJU: Očekuje se direktan napad Irana na Izrael u narednih 48 sati

12 aprila 2024

Izrael očekuje direktan napad Irana na južni ili severni deo zemlje u narednih 24 do 48 sati, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na izvor upoznat sa ovim pitanjem.

U izveštaju od četvrtka u kojem se pozivaju na osobu koju je informisalo iransko rukovodstvo, list navodi da još nije doneta konačna odluka, iako se razgovara o planovima za napad.Takođe se kaže i da je jedan američki zvaničnik upoznat sa situacijom u četvrtak rekao da obaveštajni izveštaji Sjedinjenih Država ukazuju na iranski udar u roku od nekoliko dana, „verovatno na izraelskom tlu“.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da „zadržava pravo“ da odgovori na izraelski napad i „kazni agresora“. Iranski predsednik Ebrahim Raisi takođe je obećao da će Izrael platiti „visoku cenu“ za napad (na konzularno predstavništvo Irana u Damasku).

Američki mediji preneli su ranije, pozivajući se na iranske i američke obaveštajne izvore, da Iran planira da udari na desetine osetljivih ciljeva u Izraelu, uključujući energetsku infrastrukturu i razne druge objekte, koristeći balističke rakete i dronove koji nose eksploziv.

Potencijalni direktan napad Irana na teritoriju Izraela zahtevao bi odgovarajući odgovor, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva odbrane.

„Ministar odbrane [Izraela] je izrazio svoju posvećenost bezbednosti izraelskih građana, jer bi direktan iranski napad na izraelsku teritoriju zahtevao odgovarajući izraelski odgovor protiv Irana“, saopštilo je ministarstvo u četvrtak.

Galant i Ostin su razgovarali o spremnosti za mogući iranski napad, a Galant je svom američkom kolegi rekao da Izrael „neće tolerisati iranski napad na svoju teritoriju“.

Izrael je 1. aprila izveo vazdušni napad na na konzularno predstavništvo Irana u Damasku, uništivši zgradu. Iranska Islamska revolucionarna garda saopštila je da je u napadu ubijeno sedam njenih pripadnika, uključujući dva komandanta. Sirijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je sledećeg dana da su u napadu takođe poginula četiri Sirijca, dok je 13 povređeno.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    izrael po svaku cenu hoće ameriku i NATO da uvde u rat sa iranom,i tako treba gledait na ovu "bezbednosnu" propagandu...NATO NE ŽELI rat sa iranom u ovom momentu a ni iranci nisu glupi da udare dok nisu potpuno nuk.spremni a NISU trenutno,je im je jasno da je to momentalno nuk.rat sa iraelom...iran će biti spreman za 1-2 god.i izrael to zna i zato želi sad odmah da napadne usprkos NATO paktu...dometi i posledice toga nisu jasne,može doći do klasične razmene vatre bez nuk udrara ali mislim da će izrael odmah nuk.da napadne i to će onda bit ozbiljna promena situacije za sve države na b.istoku...iran najverovatnije neće odmah odgovoriti nuklearno i sačekaće da se oformi anti-izraelska musimanska koalicija i da naprave dovoljan broj bojevih glava ili ih dobiju od rusije i kine...to i jeste najveća opasnost za izrael,to,da su iranci već naoružali veći broj raketa koje su inače jako dobre,sa nuk.glavam iz ruskog ili kineskog arsenala...mislim da će netanjahu dobiti "diskretno upozorenje" povodom namera cionističkog vrha izraela u vezi irana,možda već danas ili ovih dana i da će ih verovatno to ohladiti od nekih suludih planova pogotovo što ih NATO upozorava da to ne rade SADA...iranski vrh je odgovorio već da će se osvetti kada ONI procene da je vreme tak oda to automatski znači da oni SADA ne planiraju napad...znači sve u vezi toga što se dogodi u bliskoj budućnosti,"iranski napad i odmazda", je ili iscenacija vojnog vrha izraela koji pada u paniku zbog gaze ili samo propaganda izraela da ubedi NATO u potrebu momentalnog rata sa iranom,videćemo šta će uraditi cionisti, ali je pouzdano da iran NEĆE SADA napasti izrael...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *