Amerikanci namerno izazivaju epidemije da bi na „živim uzročnicima“ pravili vakcine

Amerikanci namerno izazivaju epidemije da bi na „živim uzročnicima“ pravili vakcine

18 фебруара 2014

119385-400x265-B12_InjectionTwoOpasnost od bioterorizma je realna i postoji svuda u svetu, ističe potpukovnik profesor dr Vladan Radosavljević iz Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, jedan od tvoraca Monografije „Biopripravnost i narodno zdravlje” na engleskom jeziku, koja je objavljena 2013. u Nemačkoj i do sada se pojavila u 60 zemalja širom sveta. U njoj su radovi 29 stranih i dva naša stručnjaka, a njen cilj jeste da se izgradi mreža protiv biološkog terorizma i da se pronađe način na koji male i siromašne zemlje mogu adekvatno da se zaštite od biološkog napada.

Napad nervnim gasom sarinom u tokijskom metrou 1995. godine, u kojem je stradalo 13 osoba, ili teroristički čin u Americi u jesen 2001, kada je od antraksa koji se nalazio u pismima poslatim poštom, umrlo petoro ljudi, podsećaju da je pretnja od bioterorizma velika, kaže dr Radosavljević. Stručnjaci u mnogim zemljama i danas usavršavaju hemijsko i biološko oružje i eksperimentišu na virusima, uzročnicima smrtonosnih oboljenja. Naravno, niko neće javno priznati čime se bavi, ali postoji mnogo indicija koje ukazuju da se i razvijene i nerazvijene države utrkuju u stvaranju oružja koje u rukama terorista može da izazove katastrofu.

„Kada na međunarodnom kongresu stručnjak iz Kanade govori kako pravi vakcinu protiv hemoragijske groznice, jasno vam je da ne može to da radi ukoliko mu nije dostupan uzročnik smrtonosnog oboljenja, što znači da se virus hemoragijske groznice čuva u njihovim laboratorijama. Za vreme hladnog rata u Sovjetskom Savezu postojalo je preduzeće „Biopreparat” u kojem je više od 30.000 zaposlenih radilo isključivo na proizvodnji biološkog oružja. Desetine njih svojevremeno je stradalo u nesreći kada je iz filtera iscureo antraks. Danas na svetskim stručnim skupovima učestvuju Rusi koji imaju vizitkarte firme „Biopreparat”, koje se bavi istim poslom“, objašnjava dr Radosavljević.

Ovakvih primera, kako on navodi, ima mnogo. U Fort Detriku, američkoj vojnoj bazi, u kojoj je radio i vojni naučnik Brus Ajvins, osumnjičen da je izveo napad antraksom u SAD 2001. a koji je, tokom istrage sprovedene sedam godina kasnije izvršio samoubistvo, radio je i američki kapetan mikrobiolog koji je oboleo od sakagije, veoma opasnog zaraznog oboljenja. To znači da se u ovoj vojnoj bazi aktivno proizvodi biološko oružje koje izaziva konjsku bolest od koje obolevaju i ljudi, smatra dr Radosavljević.

„U Evropi postoji dvadesetak laboratorija nivoa četiri, što znači maksimalna zaštita, gde se čuvaju smrtonosni virusi kolere, tifusa. U dve laboratorije – u Americi i Rusiji, nalazi se virus velikih boginja. U svetu ovakvih laboratorija ima stotinak i to su mesta gde se eksperimentiše sa uzročnicima najtežih oboljenja kojima se genetski manipuliše. Zbog toga je mogućnost veštački izazvane zaraze bilo gde u svetu veoma realna“, kaže naš sagovornik, napominjući da u Srbiji rade laboratorije nivoa dva, što znači da u njima ne smeju da se čuvaju smrtonosni virusi.

Dr Radosavljević je sa profesorom Goranom Belojevićem sa Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, drugim autorom pomenute monografije, čiji se rad takođe nalazi u njoj, osmislio dva metoda kojima može da se otkrije da li je određena epidemija prirodna ili je namerno izazvana. Veoma je važno, kaže za „Politiku” profesor Belojević, da se kod pojave epidemije odmah utvrdi kako je nastala, jer su zaraze izazvane terorističkim napadom daleko opasnije.

Za izradu ovih metoda koriste se prikupljeni podaci o karakteristikama epidemije, kliničkim slikama obolelih, načinu širenja zaraze i drugi parametri i pomoću njih već za nekoliko sati od pojave zaraze može da se otkrije njeno poreklo.

„Biološko oružje je dostupno mnogima, važno je da se razvija sistem primarne zdravstvene zaštite, da postoji dnevna kontrola nad zaraznim bolestima i da se prijavi svaka sumnja na moguću epidemiju. Vakcinacija je jedan od načina da se stanovništvo zaštiti od prirodnih ili namerno izazvanih epidemija opasnih bolesti poput difterije, tetanusa, polio virusa koji izaziva dečju paralizu. Zbog toga je višestruko opasan antivakcinalni pokret koji zagovara ideju da se stanovništvo ne vakciniše“, kaže profesor Belojević.

Albanci lažno optužili Srbe za biološki rat

I u našoj zemlji 1999. postojala je sumnja u teroristički napad biološkim oružjem. Tada su Albanci optužili Srbe da su ih na Kosovu namerno zarazili tularemijom, izuzetno zaraznim i opasnim oboljenjem koje prenose glodari.

„Bolest se razvila na zapadu Kosova, a zatim se proširila. Sumnju u namerno izazvanu zarazu proverio je nemački pukovnik Ernst Jirgen Finke, tada načelnik nemačke vojne preventivne medicine. Kasnije je u svom izveštaju objasnio da namerno izazvane zaraze nije bilo. Tokom bombardovanja albansko stanovništvo je bežalo ostavljajući napuštene domove u koje su ulazili glodari, inače glavni prenosioci tularemije, bakterijskog oboljenja koje se najčešće manifestuje u obliku angine, ali ako se u uzročnika ove bolesti unesu genetskim inženjeringom opasna svojstva, pretvara se u agens A kategorije, smrtonosno biološko oružje. Posle napada, stanovnici su se vraćali u svoje domove u kojima su glodari ostavili svoje izlučevine i udisali ih. Na taj način su se zarazili, dakle prirodnim putem, a epidemija tularemije je trajala od jeseni 1999. do maja 2000. godine“, objašnjava dr Vladan Radosavljević.

(Politika)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u