АМЕРИКАНЦИ НАПРАВИЛИ ПРОЦЕНУ ВОЈНЕ МОЋИ ЗЕМАЉА: Србија велико изненађење

AMERIKANCI NAPRAVILI PROCENU VOJNE MOĆI ZEMALJA: Srbija veliko iznenađenje

10 januara 2023

Prema izveštaju američkog sajta „Global fajerpauer“, u kojem se procenjuje vojna snaga zemalja, Srbija se nalazi na 58. mestu od 145 država.

Prema tom izveštaju, Srbija je najmoćnija u regionu, a u prethodnom izveštaju bila je na na 61. mestu.Kako je navedeno na sajtu Globalfirepower, prilikom izrade rang liste koristi se više od 60 pojedinačnih faktora, kao što su broj vojnih jedinica, finansije, logističke sposobnosti i geografija.

Kada je reč o regionu, Hrvatska je na 69. mestu, Slovenija na 86., Severna Makedonija na 108., Crna Gora na 128., a BiH na 133. mestu. Tzv. Kosovo* je na 134. mestu na listi.

Rumunija je na 47., Mađarska na 54., Bugarska na 59., a Albanija na 91. mestu.

U prvih 10 zemalja na listu su: SAD, Rusija, Kina, Indija, Velika Britanija, Južna Koreja, Pakistan, Japan, Francuska i Italija. Ukrajina je čak na 15 mestu.

KOMENTARI6 komentara

 1. Koja says:

  A jel nam stiglo sve od FK3, pa Panciri, pa Mistrali...ako jeste onda je i više mesto, nego bojim se da nije....

 2. milorad5 says:

  Da smo medju prvih 30 to bi bilo dobro.Sve ispod 30 mesta je dobro naoružana milicija a ne armija.Najveća snaga srbije su ludi gradjani,narod kome ide od ruke pucjava i ratovenje i nisu sise.TOGA se NATO najviše plaši a ne našeg naoružanja,na kraju krajeva osamotilo ih je par hiljada naših regruta na kosovu protiv kojih su poslali preko 30.000 trupa i kompeltnu avijaciju koju su imali na raspologanju.Smešno da ih je oko 3000 graničara,mobilisanih običnih momaka iz srbije sprečilo da predju granicu ,TO im se NIKADA nije desilo od kad postoje,to je prava i jedina snaga srbije,treblo bi uvesiti ponovo obaezni vojni rok,bar 6 meseci za osnovnu vojnu obuku mladića,ba pučku da znaju kako da koriste,ovo je gadno mesto da se postoji,sa svih strana nam prete i to konačno treba ljud isami sebi da priznate.Ako vam je život i sloboda mila mora dase nauči kako se koristi oružđje,ovde jeto uvek bilo pod OBAVEZNO.Sad će da se javi neki pametnjaković..."neću da se borim za vučića i lopove,propalu srbiju itd.itd"..ali unapred odgovoram ...Ima mnogo ,mnogo gorih stvari od domaćih gazda i lopova.To tek shvatiš kad vidiš šta je STRANA ČIZMA POD GRLOM.

  • lekovito bilje says:

   tako je brate Milorade,sta sad onaj ko je sluzio rok da ide gine/ a Slobin Marko pravio neku Lend?/zaboravih gde to bese,posle njega klinci isli po skolama cistiti ko fol odsluzili vojni rok

 3. milos says:

  ne verujem da bi s.arabija , kuvajt i ostali kupci amer. naoruzanja tako lako savladali belorusiju ili s.koreju?

 4. Zeka says:

  Severna Koreja kao da je namerno izostavljena. Uz činjenicu da su uvršteni u manji broj država koje raspolažu nuklearnim bojevim glavama, njihova operativna moć je izuzetno visoka. Mobilizacijski potencijal je medju najvišim na svetu, jer su zadržali koncepciju opštenarodne odbrane gde je svaki punoletni stanovnik države potencijalni borac na frontu. O ovome je svojevremeno pisao i Miroslav Lazanski koji je posetio Severnu Koreju i analizirao njihove vojne resurse. Dokaz da je sve ovo tačno jeste činjenica da se združene snage SAD, Južne Koreje, Japana i dr. i dalje ne usudjuju na agresiju.

 5. Filip says:

  Čemu služe ove procene? Prodaji oružja? Ne treba mnogo verovati u njih

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *