Американци наумили да под својом окупацијом задрже север Сирије

Amerikanci naumili da pod svojom okupacijom zadrže sever Sirije

23 novembra 2017

SJEDINJENE Države planiraju da održe vojno prisustvo u severnoj Siriji i nakon pobede nad islamistima, kako bi uspostavile nezavisno upravljanje u regiji, izjavio je jedan američki zvaničnik.

Zvaničnik, čije ime nije objavljeno, izjavio je da će neograničeno američko prisustvo „pomoći stabilizovanju zajednica pod kontrolom lokalnih vlasti“.

Kako piše Washington Post, iako će SAD posle poraza Islamske države izgubiti svaki pravni osnov da zadrže vojsku u Siriji, neće povući trupe jer bi te teritorije prešle pod kontrolu vlasti u Damasku, a to bi opet osiguralo ostanak na vlasti Bašara Asada.

Verujući da su mnogo lukavi, Amerikanci su ovome dodali: a to je neprihvatljivo i zato što to priželjkuje Iran!

„Da bi to bilo osujećeno, vrh SAD planira očuvanje našeg vojnog prisustva na severu Sirije“ – piše WP.

Isti list navodi da SAD planiraju da na teritorijama koje su pod kontrolom njihovih i jedinica njihovih vazala Kurda stvore „nove upravljačke strukture nezavisne od Damaska“.

Američki sekretar odbrane Džejms Matis izjavio je prošle sedmice da SAD neće napustiti sever Iraka dok se ne stvore uslovi za diplomatsko rešenje u toj regiji.

Američka vojska pomaže kurdskim snagama sirijske opozicije na severu i severoistoku zemlje.

Glavni komandant specijalne jedinice SAD u borbi protiv Islamske države general-major Džejms Džerard izjavio je u oktobru da je u Siriji angažovano bezmalo 4.000 američkih vojnika, da bi se kasnije ispravio i izjavio da se u Siriji nalaze ukupno 504 vojnika SAD.

KOMENTARIJedan komentar

  1. R.Srpska says:

    Ne znam bas, Asad i Rusi su porucili da takve zelje nece biti moguce ostvariti, oni ce vas napasti pa tih 500 ili 4000 kauboja ce uci u slavno izgubljene bitke i kaubojske mitove ;-)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *