Amerikanci ne prihvataju Asadovu ruku pomirenja, hoće rat

Amerikanci ne prihvataju Asadovu ruku pomirenja, hoće rat

13 септембра 2013

Džon KeriAmerički državni sekretar Džon Keri izjavio je da nije dovoljna ponuda sirijskog predsednika Bašara al Asada da u roku od mesec dana od postizanja dogovora Sirija počne da dostavlja podatke o svom hemijskom oružju.

Keri je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim pred početak sastanka u Ženevi, rekao da ne postoji neka standardna procedura u takvim situacijama i podvukao da Asadova reč nije dovoljna. On je nagovestio da bi moglo da dođe do američkog vojnog napada ukoliko se Asad ne složi oko toga da je potrebno uništiti sirijskog hemijsko oružje.

„Biće posledica, ukoliko do toga ne dođe“, rekao je Keri, prenele su agencije.

Njegov sagovornik Lavrov rekao je da će uništavanje hemijskog oružja „učiniti nepotrebnim bilo kakve napade na Siriju“. Lavrov je nagovestio bi moglo doći do novih razgovora u Ženevi, ako bude postignuta saglasnost o tome da je vojni sukob nepotreban.

Keri je na to reagovao podsetivši da je predsednik SAD Barak Obama „jasno stavio do znanja da će, ako diplomatski napori ne uspeju, možda biti neophodno primeniti silu“.

BBC prenosi da su i američka i ruska delegacija koje su došle u Ženevu izuzetno brojne. U njima su brojni stručnjaci za naoružanje, kao i visoke diplomate. Očekuje se da će dve delegacije boraviti u Ženevi dva dana i da će za to vreme biti organizovano više sastanaka.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u