АМЕРИКАНЦИ НЕ СХВАТАЈУ ШТА СЕ ДОГОДИЛО: Јапан се окреће Русији

АМЕРИКАНЦИ НЕ СХВАТАЈУ ШТА СЕ ДОГОДИЛО: Јапан се окреће Русији

17 маја 2023

Токио је направио заокрет ка Москви, упркос антируској позицији Запада. Разлог за то је предстојеће лето и потреба Јапанаца за енергијом.

Kако примећују кинеска издања, Јапан не само да наставља да учествује у руским гасним пројектима, већ планира да повећа увоз ЛНГ из Русије.До 2026. Токио планира да повећа куповину руских енергената за 9% – за 2 милиона тона годишње. Ова одлука је донета упркос антируском ставу САД и ЕУ, као и покушајима западног естаблишмента да заустави извоз енергената из Русије.

„Одлука о повећању увоза гаса донета је управо сада, јер се јапанске власти спремају за лето. Управо током ове сезоне Јапанци троше највише струје. С тим у вези, Токио ће од 1. јуна подићи цене за домаћинства за 14-42 одсто“, наводе кинеске публикације.

Истовремено, издања додају да би енергетска ситуација у Јапану била много тужнија да није било Русије. Захваљујући куповини руског гаса, јапанска привреда и даље може да опстане.

„Стога су испоруке руског гаса Јапану у 2022. повећане за 211% у односу на 2021. годину“, наводе издања.

Русија добро зарађује продајом енергената Јапану. Прошле године је реална цена гаса из Руске Федерације у земљи „излазећег сунца“ порасла за 380 одсто, што показује велику потражњу за сировинама.

Јапанци такође купују руску нафту. То се дешава у тренутку, када европске силе покушавају да минимизирају потрошњу „црног злата“ из Руске Федерације.

„Важно је, да је Јапан једини савезник колективног Запада, који не само да није смањио увоз енергената из Руске Федерације, већ није пружио Украјини смртоносно оружје“, напомињу кинеска издања.

У САД се ништа не коментарише о заокрету Јапана, јер су све учинили да окрену Токио против Москве. Бајденова администрација не може да схвати како је све пошло наопако у њиховим плановима за Јапан. Ово је крупан пораз Вашингтона јер се може показати као један у низу који тек следи.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Риста Бре says:

    Није се Америка зачудила, бар не данас. Јапан је тражио изузеће од забране увоза руских енергената а пошто би увозио свеједно, добио не добио сагласност Америке, Америка је пристала и изузела Јапан. То са Јапаном је више него природно и поред свих несугласица са Русијом. Ако погледате на мапи колико су сви остали извори нафте и гаса далеко од Јапана, Јапан једноставно није ни трепно а затражио је изузеће. Али, има ту и мало изненађења за Америку јер Јапан гледа да се отклони од било какве сарадње са Украјином. Јапан није ЕУ и гледаћемо други сценарио Турска - Русија ускоро а то ће бити сценарио Русија - Јапан. Руси веома успешно раде са својом спољном политиком, далеко успешније од Кине. Кина има многобројно тржиште, али то "многобројно" је уједно и велики проблем Кине. Треба то све наранити, обући, обути...Кина има 18% незапосленог становништва, па рачунајте. Кина има вишеструко и већу и јачу производњу од Русије, али то је држи у великој зависности од Америке, јер највећи проценат извоза Кине иде у Америку. (Кини се ни најмање не исплати евентуални раскид послова са Америком). У поређењу са Русијом, то је у Кини све огромних размера и у случају само мањих посртања на тржишту, без Русије Кини нема опстанка. Надаље, Русија је далеко већа војна сила и далеко више развијена са војном технологијом о којој Кина само сања данас, без обзира на десетине милиона инжењера годишње које Кина отшколује највише у Кини а део у Америци и Британији. Сада Кина шаље све више студената у Русију на универзитете, јер Русија има и нека оружја која су изнад Западних оружја. Јапан није баш много далеко од Кине и сасвим је нормално да гледа где да се ослони јер како год окренеш, Америка више не одговара Јапану. Све то иде постепено и полако, али као што је БРИКС стајао малтене на месту готово целу деценију а данас има захтев 81 државе за чланство или придружено чланство, што значи као посматрачи, тако је и Јапан статирао и мало пљуцкао по Русији, све док се није сусро(а када се сусро...) са катастрофом ЕУ и када је схватио да је следећи на реду уколико Америци затреба нова жртва, а затребаће. Ипак, Јапан је још увек највећим делом везан за Америку иако се та веза полако распада. Јапанци волу Американце само на прагматичан начин, а када та прагматичност умре, онда...Па шта ја знам, али знам да ће бити јако много потсећања на Хирошиму и Нагасаки. То Јапанци неће никад ни заборавити ни опростити Америци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u