АМЕРИКАНЦИ НЕ СХВАТАЈУ ШТА СЕ ДОГОДИЛО: Јапан се окреће Русији

AMERIKANCI NE SHVATAJU ŠTA SE DOGODILO: Japan se okreće Rusiji

17 maja 2023

Tokio je napravio zaokret ka Moskvi, uprkos antiruskoj poziciji Zapada. Razlog za to je predstojeće leto i potreba Japanaca za energijom.

Kako primećuju kineska izdanja, Japan ne samo da nastavlja da učestvuje u ruskim gasnim projektima, već planira da poveća uvoz LNG iz Rusije.Do 2026. Tokio planira da poveća kupovinu ruskih energenata za 9% – za 2 miliona tona godišnje. Ova odluka je doneta uprkos antiruskom stavu SAD i EU, kao i pokušajima zapadnog establišmenta da zaustavi izvoz energenata iz Rusije.

„Odluka o povećanju uvoza gasa doneta je upravo sada, jer se japanske vlasti spremaju za leto. Upravo tokom ove sezone Japanci troše najviše struje. S tim u vezi, Tokio će od 1. juna podići cene za domaćinstva za 14-42 odsto“, navode kineske publikacije.

Istovremeno, izdanja dodaju da bi energetska situacija u Japanu bila mnogo tužnija da nije bilo Rusije. Zahvaljujući kupovini ruskog gasa, japanska privreda i dalje može da opstane.

„Stoga su isporuke ruskog gasa Japanu u 2022. povećane za 211% u odnosu na 2021. godinu“, navode izdanja.

Rusija dobro zarađuje prodajom energenata Japanu. Prošle godine je realna cena gasa iz Ruske Federacije u zemlji „izlazećeg sunca“ porasla za 380 odsto, što pokazuje veliku potražnju za sirovinama.

Japanci takođe kupuju rusku naftu. To se dešava u trenutku, kada evropske sile pokušavaju da minimiziraju potrošnju „crnog zlata“ iz Ruske Federacije.

„Važno je, da je Japan jedini saveznik kolektivnog Zapada, koji ne samo da nije smanjio uvoz energenata iz Ruske Federacije, već nije pružio Ukrajini smrtonosno oružje“, napominju kineska izdanja.

U SAD se ništa ne komentariše o zaokretu Japana, jer su sve učinili da okrenu Tokio protiv Moskve. Bajdenova administracija ne može da shvati kako je sve pošlo naopako u njihovim planovima za Japan. Ovo je krupan poraz Vašingtona jer se može pokazati kao jedan u nizu koji tek sledi.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rista Bre says:

    Nije se Amerika začudila, bar ne danas. Japan je tražio izuzeće od zabrane uvoza ruskih energenata a pošto bi uvozio svejedno, dobio ne dobio saglasnost Amerike, Amerika je pristala i izuzela Japan. To sa Japanom je više nego prirodno i pored svih nesuglasica sa Rusijom. Ako pogledate na mapi koliko su svi ostali izvori nafte i gasa daleko od Japana, Japan jednostavno nije ni trepno a zatražio je izuzeće. Ali, ima tu i malo iznenađenja za Ameriku jer Japan gleda da se otkloni od bilo kakve saradnje sa Ukrajinom. Japan nije EU i gledaćemo drugi scenario Turska - Rusija uskoro a to će biti scenario Rusija - Japan. Rusi veoma uspešno rade sa svojom spoljnom politikom, daleko uspešnije od Kine. Kina ima mnogobrojno tržište, ali to "mnogobrojno" je ujedno i veliki problem Kine. Treba to sve naraniti, obući, obuti...Kina ima 18% nezaposlenog stanovništva, pa računajte. Kina ima višestruko i veću i jaču proizvodnju od Rusije, ali to je drži u velikoj zavisnosti od Amerike, jer najveći procenat izvoza Kine ide u Ameriku. (Kini se ni najmanje ne isplati eventualni raskid poslova sa Amerikom). U poređenju sa Rusijom, to je u Kini sve ogromnih razmera i u slučaju samo manjih posrtanja na tržištu, bez Rusije Kini nema opstanka. Nadalje, Rusija je daleko veća vojna sila i daleko više razvijena sa vojnom tehnologijom o kojoj Kina samo sanja danas, bez obzira na desetine miliona inženjera godišnje koje Kina otškoluje najviše u Kini a deo u Americi i Britaniji. Sada Kina šalje sve više studenata u Rusiju na univerzitete, jer Rusija ima i neka oružja koja su iznad Zapadnih oružja. Japan nije baš mnogo daleko od Kine i sasvim je normalno da gleda gde da se osloni jer kako god okreneš, Amerika više ne odgovara Japanu. Sve to ide postepeno i polako, ali kao što je BRIKS stajao maltene na mestu gotovo celu deceniju a danas ima zahtev 81 države za članstvo ili pridruženo članstvo, što znači kao posmatrači, tako je i Japan statirao i malo pljuckao po Rusiji, sve dok se nije susro(a kada se susro...) sa katastrofom EU i kada je shvatio da je sledeći na redu ukoliko Americi zatreba nova žrtva, a zatrebaće. Ipak, Japan je još uvek najvećim delom vezan za Ameriku iako se ta veza polako raspada. Japanci volu Amerikance samo na pragmatičan način, a kada ta pragmatičnost umre, onda...Pa šta ja znam, ali znam da će biti jako mnogo potsećanja na Hirošimu i Nagasaki. To Japanci neće nikad ni zaboraviti ni oprostiti Americi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *