Amerikanci ne žele da ratuju u Siriju

Amerikanci ne žele da ratuju u Siriju

24 avgusta 2013

WhiteHouseBela kuća je potvrdila oprezan stav predsednika Baraka Obame povodom sirijske krize, saopštivši da se ne očekuje slanje američkih trupa u Siriju.

Obama je ranije više puta rekao da ne treba očekivati da Amerika interveniše kopnenim trupama.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest ponovio je taj stav u razgovoru sa novinarima koji prate autobusku turu predsednika po Njujorku i Pensilvaniji.

Obama je danas rekao da njegova zemlja mora oprezno da nastupi u vezi sa očiglednom upotrebom hemijskog oružja u Siriji.

Lider SAD je u intervjuu za CNN ocenio da je oprezan kada je u pitanju mešanje njegove zemlje u složene međunarodne sporove, ističući cenu u ljudstvu, kao i finansijsku cenu koju bi Amerika mogla da plati.

“Veoma smo zabrinuti zbog onoga što vidimo (upotrebe hemijskog oružja)”, rekao je Obama, ali je na pitanje novinara da li je Sirija prešla crvenu liniju koju je on postavio pre godinu dana, američki predsednik izrazio oprez.

“Ako SAD krenu i napadnu drugu zemlju bez mandata UN i bez čvrstog dokaza koji mogu da pokažu, onda se postavlja pitanje da li to dozvoljava međunarodno pravo i da li imamo koaliciju koja bi to izvršila”, zapitao se Obama.

On je ocenio i da su preterana mišljenja da SAD mogu da reše kompleksne probleme Sirije vezane za versko sektaško nasilje.

Obama je pozvao sirijskog lidera Bašara al Asada da dozvoli punu istragu inspektora UN oko upotrebe hemijskog oružja, ali je priznao i da ne očekuje saradnji vlasti u Damasku povodom tog pitanja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *