АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ ЛИСТУ – БАЛКАН ОПЕТ НА УДАРУ: Србија на списку…

AMERIKANCI OBJAVILI LISTU – BALKAN OPET NA UDARU: Srbija na spisku…

14 decembra 2017

Američki Savet za međunarodne odnose izdvojio je u svom godišnjem izveštaju „Preventivni prioriteti“ 30 žarišta, koja, po njihovoj proceni, mogu da prerastu u velike ratove u 2018. godini, a Balkan se u tom dokumentu pominje kao „niskoprioritetna pretnja“.

Iako u poslednjoj, najmanje pretećoj grupi, Balkan se prvi put ove godine pojavio u izveštaju.

Kako se navodi, u grupu „niskoprioritetnih pretnji“ spadaju opasnosti prouzrokovane mogućim političkim nemirima i ekstremističkim nasiljem u regionu, čija je nestabilnost, kako se navodi, ranije „više puta potresla ceo svet“.

Podaci u izveštaju dobijeni su na osnovu istraživanja Centra za preventivne akcije američkog Saveta za međunarodne odnose, a radili su ga stručnjaci za spoljnu politiku.

U izveštaju, potencijalne opasnosti podeljene su u tri kategorije.

U kategoriji najvećeg prioriteta nalazi se osam mogućih sukoba i kriza, pre svega vojni sukob SAD sa Severnom Korejom i susedima, jer opasnost od nuklearnog sukoba sve više raste, a predsednici SAD i Severene Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un, veoma su nepredvidljivi i sve više provociraju jedan drugog.

U toj grupi nalazi se i mogući oružani sukob SAD i Irana, sajber napadi na infrastrukturu i mreže u SAD, kao i nameran ili nenameran vojni sukob Rusije i članica NATO-a.

Takođe, u grupi visokoprioritetnih pretnji su i oružani sukob u Južnom kineskom moru, teroristički napadi na SAD ili nekog njenog saveznika budući da islamisti ne prestaju sa pretnjama napadima, eskalacija sukoba u Siriji, novi sukobi u Avganistanu.

U drugoj kategoriji nalaze se opasnosti čije bi posledice bile manje od konflikata prvog nivoa.

Kako se navodi, u ovoj grupi se nalaze mogući sukob Japana i Kine oko ostrva Senkaku (Dijaoju), politička nestabilnost u Venecueli, pogoršanje humanitarne katastrofe u Jemenu, sukobi u Mjanmaru, porast nasilja povezanog sa organizovanim kriminalom u Meksiku, sukobi u Ukrajini između ukrajinskih i proruskih snaga, intenziviranje nasilja između Kurda i vladinih snaga u Iraku i Turskoj.

Takođe u ovu grupu spadaju i sukob Pakistana i Indije zbog Kašmira, sukobi između Izraela i Hezbolaha, kao i povećane tenzije između Izraelaca i Palestinaca.

U trećoj kategoriji potencijalnih opasnosti nalaze se uglavnom afričke države u kojima su najveće opasnosti od terorističkih napada Boko harama i drugih islamista i političkih previranja.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Prvo ide Iran, zato je Trampavi i izabran. Kusner 666 ce mu reci kada. A Kusneru cionistiucka mafija.

  2. Zoran says:

    Spremajte se, pakuju vam rat opet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *