АМЕРИКАНЦИ ОХЛАДИЛИ ЦРНОГОРЦЕ: „Црногорски језик не постоји“

AMERIKANCI OHLADILI CRNOGORCE: „Crnogorski jezik ne postoji“

10 jula 2017

Američki tehnički komitet ISO 639-2, sa sedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, nije prihvatio kodifikaciju crnogorskog jezika, navodeći da je u pitanju jedna od varijanti srpskog jezika.

Kako prenose podgorički mediji, Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja već devet godina insistira na međunarodnoj kodifikaciji crnogorskog jezika, ali američki Komitet na tako nešto ne pristaje.

Kako se navodi, ne postoji više ništa što crnogorska vlast može da uradi kako bi uverila Komitet da crnogorski jezik nije „varijanta srpskog jezika koji se govori u Crnoj Gori“, već da ima svoju lingvističku prepoznatljivost i zaseban istorijski razvoj.

Kompletna dokumentacija, reference, preporuke i podrška iz regiona već odavno su prosleđeni u Ameriku. Međutim, iz Vašingtona je manje-više stizala jedna te ista poruka da ih još niko iz Crne Gore nije ubedio da crnogorski nije varijanta srpskog.

U čitavu priču, kako se navodi, uključena je i Ambasada Crne Gore u Vašingtonu koja lobira za kodifikaciju crnogorskog jezika, ali bez uspeha.

Naime, u i-mejlu, koji je potpisala Rebeka S. Gunter, saopšteno je da je Komitet raspravljao više puta o crnogorskom jeziku i stav je bio da se „radi o varijanti srpskog jezika koji se govori u Crnoj Gori“. Takođe, predložili su primenu varijantnog koda SRP-ME, osim ukoliko se ne pošalju dodatne informacije za razumevanje značajnih lingvističkih razlika između dva jezika.

– Posebni kodovi se dodeljuju na osnovu lingvističkih razlika, a ne na osnovu političkih ili geografskih – poručila je Gunterova.

KOMENTARI6 komentara

 1. Dragi says:

  To je isto kao kada bi Austrijanci zahtevali da im se prizna kako oni govore i pišu austrijskim jezikom, a ne nemačkim. Tako đetići, "džaba ste krečili", tj. izmislili 2 slova, niko vam to ne priznaje za jezik. Razlika u dijalektu ili u narečju nije dovoljno da bi se to priznalo za drugi jezik od osnovnog kojim se govori.

  • Vizantion says:

   Lijepo im rekao Matija, zadržite ona 2 vaša slova a onih 30 vratite nama pa pišite i govorite s ta 2 gospodo Montenrgini...

 2. Trifun says:

  Katastrofalan poraz mafijaskog antisrpskog aparthejda Crne Gore! Pa nije jezik isto sto i registrovanje internet predznaka. Sad ce aparthejd rasisti Crne Gore da uhapse par Srba kao odmazdu.

 3. Kosovac says:

  Crnogorci su ovu bitku izgubili, ali imaju oni bolju varijantu. Kada zajedno sa Srbima nostalgičarima, Hrvatima i Muslimanima ozakone Deklaraciju o jeziku, tada neće postojati naziv „Srpski jezik“. Biće Crnogorsko – Hrvatsko – Srpsko – Bošnjački jezik. U nekim uputstvima proizvođača, već nema naslova „na srpskom jeziku“, a zašto bi i bilo kada su potpuno razumljiva i ova tri ostala „jezika“. Onda će neke godine iz gusenice da postane lutka, iz lutke leptir i tamo neki svež i nov Crnogorski jezik, što da ga ne priznaju ako se bude pisao na latinici…. Tako i UNICEF i „međunarodna zajednica“ priznaje za Hrvatski jezik svaki Srpski jezik napisan latinicom. Ruku na srce, to je i pošteno.

  • batrić perović says:

   Ako se radi o dijalektu zasto je nepozeljan da se cuje u beogradu a kamoli da sa tim dijalektom predajes u skoli je je jezik pogled na svijet a ne skup znakova

   • Kosovac says:

    @ batrić perović,…. Niko ti nije branio dijalekt, uvek si mogao po njemu da prepoznaš Crnogorca. Nažalost kada je taj Crnogorac prešao u Ustaše, po dijalektu niko nije mogao da to utvrdi, dok se nije sam deklarisao, ali kao Nacija. Taj prvi Crnogorac koga sam spomenuo, bio je Srbin. Sada kada je sve leglo, raščišćeno i pojašnjeno, svakom ko se deklariše kao Crnogorac ne bi bilo fer da mu kažemo da je Srbin iako su mu roditelji i đedovi bili Srbi. Svi znamo da je to srpski izrod, ali on je to izabrao, a mi ne bi trebali da vređamo….. Jedan tvoj imenjak Batrić Jovanović je upotrebljavao izraz „rasrbljivanje Crnogoraca“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *