АМЕРИКАНЦИ ОПЕТ ОБЈАВИЛИ: Русија је највећа претња за Европу

AMERIKANCI OPET OBJAVILI: Rusija je najveća pretnja za Evropu

18 septembra 2020

GLAVNA pretnja evropskim zemljama je Rusija, izjavio je Filip Riker, pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja.

U Senatu SAD je istupio i sa tvrdnjom da Moskva pokazuje agresiju prema Evropi i da na nju vrši „zlonamerni uticaj“.U nastavku je izgovorio i ovo:

„Iako je kineski BDP otprilike osam puta veći od ruskog, Rusija ostaje glavna vojna pretnja Evropi i strateški prioritet za većinu naših saveznika, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi“.

Riker je izrazio zabrinutost zbog partnerstva Moskve i Pekinga:

„Strateška saradnja Ruske Federacije i Kine u vojnoj, diplomatskoj, ekonomskoj i drugim sferama – mnogo je više od pukog braka“.

Dodao je da Kina nije zadovoljna transatlantskim savezom i da namerava da zabije klin između Evrope i Sjedinjenih Država.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nekoliko sati ranije je naglasiio da je kohezija Rusije i Kine čvrsta kao stena, a njihovo prijateljstvo – neuništivo.

Prema njegovim rečima, dve države imaju zajedničke poglede na mnoge probleme i stabilizujuća su snaga na međunarodnoj sceni.

Prethodno je šef Pentagona Mark Esper rekao da Vašington treba da posveti više pažnje konfrontaciji sa Moskvom i Pekingom.

KOMENTARI7 komentara

 1. Gagi says:

  Veoma interesantna izjava. Kada su Rusi jurili Napoleona, stigli su do Pariza, popili kafu na Sanzelizeu i bez polomljene case se vratili u svoju domovinu. Ovi polomise i razorise tudje drzave i narode i nisu opasnost. Cinizam je dostigao svoj apokalipticni vrhunac.

 2. padre says:

  Mnogo manja pretnja bi bila, da se Evropa ne plaši vas toliko!

 3. Slobodanka says:

  Zavadi pa vladaj, to je najmoćnije sredstvo koje je preostalo Americi koja očigledno posrće. Koliki je svemoćni američki uticaj danas? Svemoćna američka sila spala je na to da joj je nužno da je na Bliskom istoku podržavaju države-mravi poput Srbije i Kosova. Dve države-mravi dobile su nepristojan zadatak da uprkos opštevažećoj rezoluciji 478 smeste svoje ambasade u Jerusalim. Za Kosovo* to i nije problem jer ono i ovako nije članica UN te zbog toga neće trpeti posledice, ali za Srbiju članicu UN to će imati ozbiljne i kobne posledice ako i kad se bude pozivala na Rezoluciju 1244. Glup kao prazan ćup, eto to je samoumišljeni "najpametniji", a više izgleda da je to vrhunsko majstorstvo blerovog djaka sa ciljem da ozbiljno ošteti državu Srbiju. Približava se meec oktobar kad Putin treba da doputuje u Srbiju. Nadam se da će poslati zamenikovog zamenika zamenika. A ako dodje lud je, ludji od domaćina.

 4. M says:

  Rusija kao najveća prijetnja za Europu-to realno i jest,sve dok USA-Zapad mimo dogovora meće svoje oružje na Ruske granice i direktno je ugrožava!U protivnom,ako se USA-Zapad drži dogovora i ne meće svoje oružje u srednju i istočnu Europu i na Ruske granice,tada neće biti Rusija prijetnja Europi,jer neće imati razloga za to!Zato neka Europa dobro razmisli,jer ovo sad je USA igra,a ne igra niti Europe,niti Rusije!

 5. Archelay says:

  Sva sreca sto takvih kao tebe su sve manje i manje.A oko Evrope,ne brini jer Evropa zna kome je vazal i rob a sa kim je buducnost.Delis lekcije svetu a ne pominjes pandemiju kao nevidzeno zlo vasih"naucnika".Smetaju ti Rusi i Kinezi a ne smeta ti sta se desava u tvojoj Etatu roneci suza krokodilske za proslo vreme kada ste od 1945 pa do prosle godine zarili i palil na zemljinom kugli.

 6. Kulak says:

  Ovo je još jedana propagandna budalaština slična onima oko NAVODNO strašnog smrtonosnog otrova "novičok" koji na nebitne tipove poput Skripalja ili Navaljnog deluje poput Coca Cole.Malo se napravi predstava za glupu zapadnu javnost,a nakon toga ti NAVODNO otrovani tipovi NAVODNO smrtonosnim otrovom trče kao zečevi.

 7. Rahmanjinov says:

  Ako unište Rusiju ko će im onda ostati kao najveća pretnja? Srbija, verovatno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *