АМЕРИКАНЦИ ОТКРИЛИ: Ево шта је НАТО обећао Горбачову

AMERIKANCI OTKRILI: Evo šta je NATO obećao Gorbačovu

2 aprila 2019

Devedesetih godina prošlog veka NATO alijansa je obećala predsedniku SSSR Mihailu Gorbačovu da se neće širiti na istok, piše američki list National Interest.

Navodi se da su neposredno pre raspada Sovjetskog Saveza američki predsednik Džordž Buš stariji, britanska premijerka Margaret Tačer, francuski predsednik Fransoa Miteran, nemački kancelar Helmut Kol i ministri spoljnih poslova ovih zemalja obećali Moskvi da se bivše zemlje Varšavskog pakta neće pridružiti Severnoatlantskom savezu.Tako je NATO izgubio svoju namenu nakon nestanka „sovjetske pretnje“, a 1993. u Sjedinjenim Državama bilo je poziva da se promeni tok aktivnosti ili da se u načelu ograniči. Ovi slogani su imali „snažan efekat vudu magije“, koja je dobila oblik invazije Severnoatlantskog saveza pod vođstvom Vašingtona na Balkanu.

Dalja „transformacija NATO-a u zombije“, piše list, dogodila se 1994. godine, kada je NATO inicirao program Partnerstvo za mir da sarađuje sa zemljama nečlanicama, a zatim Poljskom, Češkom, Mađarskom i gotovo svima u Istočnoj Evropi. da se pridruže savezu, jer su im Sjedinjene Države obećale vojnu pomoć protiv „ruske pretnje“.

Posebnu ulogu su, naglašava list, imali predsednički izbori u Sjedinjenim Državama koji su održani 1996. godine, kada su Bil Klinton i njegov rival, republikanac Bob Dol, govorili u prilog širenja NATO-a.

U članku se napominje da u devedesetim godinama Rusija nije bila pretnja, i nije bilo razloga da se misli da bi se ta pretnja mogla vratiti. Međutim, Klinton i američki senatori su bili fascinirani mogućnošću da naprave pravi istorijski izbor i mogućnost prikupljanja više donacija za kampanju. Pored toga, proizvođači oružja su takođe bili zainteresovani za proširenje Severnoatlantskog saveza, pošto su se nove zemlje pridružile organizaciji i obećale im nove porudžbine.

Sada, piše list, Gruzija namerava da se pridruži savezu, što će se pretvoriti u američki vojni protektorat. „A ako američki predsednik Donald Tramp ne želi da Moskva doživljava Gruziju kao buduću platformu za napad na Rusiju, on treba samo da kaže ne“, zaključuje autor.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    A sto Gorbacov ne kaze sta su mu obecali?

  2. Pera says:

    Zasto bi cionisti svom coveku ista obecavali ?

  3. petrovgrad says:

    Teško budalu prevariti. Nisu ni danas naša braća Rusi u boljem položaju. NATO tenkovi su na samoj granici Rusije, brodovi u Crnom moru. Plače NATO za nekim pijanim Ruskim generalom koji se ljulja u nekoj bazi i svakog trenutka može da sruši nešto sa stola, recimo crveno dugme i da zapad poleti u nebo. Ili ne mora da bude pijan, može da bude malkice lud kao djenerali Severne Koreje. Ajde Ameri pisnite. Bio Tramp, pa podvio rep i natrag dok mu žuti bata nije roknuo neku drvenu raketicu ili nedaj bože neko pravu sa bojavom glavom i pravac Jeluston da im iskipi mleko iz šerpe hoću da kažem proradi uspavani super vulkan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *