АМЕРИКАНЦИ ОТКРИЛИ: Ново оружје оборило ирански дрон!

AMERIKANCI OTKRILI: Novo oružje oborilo iranski dron!

19 jula 2019

AMERIČKIspecijalizovani portal Military objavio je da je iranski dron u Ormuskom moreuzu oborio američki desantni brod «Bokser» koji pripada marincima.

Ali, ne svojim standarnim naoružanjem.Na palubi je imao najnoviji sistem za borbu protiv dronova   Light Marine Air Defense Integrated System (LMADIS).

U tom sistemu su sjedinjene optičke i elektronske tehnologije sa funkcijama radara koji služe za otkrivanje i praćenje bespilotnih letelica.

Na „Bokseru“ se u momentu obaranja iranskog drona, kao slučajno, zadesio novinar američkog lista The Wall Street Journal. I, napisao je da su se „Bokseru“ u trenucima pred obaranje drona „približavali jedan iranski brod i helikopter.

Čak je naveo da se „Bokseru“ iranski helikopter „Bel-212“ bio primakao bezmalo do same palube i da se udaljio tek kad su uzleteli američki helikopteri.

Nije, međutim, ni pokušao da objasni zbog čega je komanda „Boksera“ pucala na dron, a ne na iranski brod i(li) helikopter.

Doduše, naveo je da su pored „Boksera“ bili razarač „Bejnbridž“, nosač gelikoptera „Luis Puler“ i još dva američka ratna broda čija imena nije naveo.Novinar The Wall Street Journal tvrdi da je bilo gusto i napeto jer su malo potom pored «Boksera» prošli nekoliko iranskih brzih vojnih čamaca i veliki ratni brod. Doduše, „na dozvoljenom rastojanju od 500 metara“.

Američki list prenosi da je „držanje rastojanja“ kontrolisalo nekoliko američkih helikoptera. A dron se navodno tek tada pojavio i bio oboren.

Donald Tramp je izjavio da je u momentu obaranja iranski dron od američkih brodova bio udaljen 900 metara.

Ako je to tačno, ostaje nejasno: zašto su Amerikanci gađali dron udaljen bezmalo kilometar, a nisu iranski helikopter koji je tobože bio stigao do palube „Boksera“ ni brze čamce i brod koji su bili na 500 metara?

Ministar spoljnih poslova Irana, Mohamad Džavad Zarif, izjavio je da Teheran ne raspolaže informacijama o obaranju bilo kod svog drona.

KOMENTARI2 komentara

  1. Gardista says:

    Reklama na vetar.

  2. teoretičar says:

    Reporter dobio besplatno letovanje sa ženom na američkom turističkom brodu u persijanskom jezeru, Homneji dobio milion dolara da pošalje neku kršinu i da se smisli neki uzbudljivi događaj. Onda kršina od dronjka pala na ceo km pre nego je reporter mogao snimiti a iranski hečlikopter koji je davao uputstva i koordinate dronjka, otišao posle dronjkovog neuspelog leta jer se ameri razbesnili zbog tako lošeg targeta. Nisu ga ni vidli ni pucali, ali zato onaj ima besplatan boravak i sve video i kako bokser ispaljuje lmadisa i...eto, vest se plasirala u etar. Jel znate da udarne američke teve reporterke imaju platu oko 3 miliona dolara mesečno? Reporteri imaju 50000 dolara jer njima ne treba šminka. Bar ne tako puno.(ništa...ama baš ništa im ne verujem dok ne vidim dela - nisu moje reči)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *